StoryEditor

Odštartoval twiningový projekt pre energetiku

05.09.2002, 00:00

Na ministerstve hospodárstva predstavili včera štartujúci twinning projekt Podpora stratégie energetiky v SR. Twinning znamená spolupráca dvojíc. Partnerom Slovenska, najmä pri dokončení energetickej legislatívy, bude NSR. Prijímateľmi projektu sú: Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) v oblasti energetickej regulácie, Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) pri budovaní zásob ropy a ropných výrobkov a ministerstvo hospodárstva pri presadzovaní energetickej legislatívy. Vedúcim celého projektu je Hubert Chelmowski, predvstupový poradca ministerstva. Náklady projektu bude znášať EÚ, Slovensko zabezpečí niektoré prevádzkové náklady pri pobyte expertov v SR. Twinning sa skončí v decembri 2003 a mal by v energetike vytvoriť predpoklady na začlenenie SR do EÚ.
"Od twinningu očakávame diskusiu o konečnej podobe sekundárnej energetickej legislatívy, t. j. vyhlášok a rozhodnutí, ktoré vydáva ÚRSO," povedal podpredseda ÚRSO Ján Matuský.
Riaditeľ odboru ropnej bezpečnosti SŠHR Peter Illý očakáva od twinningu diskusiu o vytvorení 90-dňových zásob ropných výrobkov s maximálnou efektívnosťou, t. j. pri najnižších nárokoch na štátne financie. "Podľa kritérií Európskej komisie má teraz SR zásoby ropy a ropných výrobkov na 39 dní. Zásoby navyše, umiestnené v komerčnej sfére, predstavujú 35 až 55 dní spotreby. SR dostalo od EK prechodné obdobie na vybudovanie 90-dňových zásob do roku 2008.
Ministerstvo pred časom prehodnotilo legislatívu a nebude už koncipovať zákon o energetickej efektívnosti, ale príslušné predpisy EÚ premietne do novely energetického zákona. "Na Slovensku sa spotrebuje 2,3-krát viac energie na jednotku produkcie než v krajinách EÚ. Pre dosahovanie energetickej efektívnosti je najlepším nástrojom správna cena energií," pripomenul riaditeľ sekcie energetiky MH Jozef Urmín. "EÚ žiada, aby sa aj v SR určitý podiel elektriny prípadne tepla získal z obnoviteľných zdrojov, preto spolu s twinningovými partnermi budeme hľadať legislatívny rámec pre naplnenie tejto požiadavky," doplnil Urmín.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 04:45