StoryEditor

Závislosť je samovražda na splátky

15.01.2004, 23:00

Na predvianočný knižný trh sa okrem komerčných hitov dostal aj nenápadný, ale dôležitý pôvodný slovenský text. Obsahovo síce nezapadal do rozjasanej atmosféry, ale hovorí o veciach, ktoré sa môžu týkať každého z nás -- o závislostiach a možných východiskách z nich. Veď podľa výskumov prakticky každý desiaty občan Slovenska užil aspoň raz v živote ilegálne drogy (alkohol a tabak sa pokladajú za tzv. legálne drogy) a až 28 % respondentov z vekovej skupiny 15- až 29-ročných v Bratislave má skúsenosť s drogami.
Danica Janiaková, autorka knihy Tak už dosť! z vydavateľstva Kontakt je skúsená novinárka. Ako autorka debutovala v roku 1998 knihou Kto, ak nie ty? -- zbierkou rozhovorov s psychológmi, filozofmi, lekármi a ďalšími osobnosťami o hľadaní zmyslu diania a o zodpovednosti človeka za svoj život. O tri roky neskôr pokračovala v analýzach etických otázok vedeckej práce s renomovanými vedcami v knihe Kedy, ak nie teraz?
Danica Janiaková zbierala materiály k textu Tak už dosť! niekoľko rokov a k téme závislostí sa dostala už počas pôsobenia v Ústave zdravotnej výchovy. Devätnásť textov s odborníkmi z rôznych oblastí mapuje problematiku narkománie, alkoholizmu, fajčenia, mentálnej anorexie a bulímie, nelátkových závislostí -- patologického hráčstva, workaholizmu atď. Podľa internistu Jána Lietavu má časť ľudí od narodenia poškodené mozgové receptory a teda zníženú schopnosť vylučovať niektoré hormóny slasti. Práve títo ľudia sú vo zvýšenej miere náchylní prepadnúť závislostiam. Detská psychika je nezrelá, a preto viac zraniteľná. Zaujímavé však je, že pri nadmernom využívaní internetu, hraní počítačových hier a mobilnom telefonovaní sa spúšťajú tie isté mechanizmy ako pri závislosti od drog. Sociológ Peter Ondrejkovič z Protidrogového fondu, člen Rady vlády SR pre prevenciu kriminality dodáva, že najčastejšou príčinou experimentovania s drogami je zvedavosť a frustrácia nasleduje až na treťom mieste. Človek, ktorý prepadne závislosti, vníma svoj život ako nenaplnený a iba sa pokúša zaplniť prázdnotu.
Rozhovory sú autorkinou parketou, vidieť, že sa v tejto oblasti orientuje s prehľadom: koncipuje ich zaujímavo, dynamicky, majú vysokú informačnú hodnotu. Nechýbajú informácie z histórie a štatistiky, ako aj kontaktné adresy slovenských organizácií zmienených v knihe.
Každá kultúra má vlastné drogy a drogy sú rovnako staré ako ľudstvo. Sumeri poznali mak, starovekí Egypťania marihuanu, Číňania ópium, Inkovia koku, Indovia sómu... Rastliny s psychotropnými účinkami sa našli aj v hrobe na Morave. Na Slovensku je však stále drogou číslo jeden alkohol a štatistiky uvádzajú alkoholizmus medzi príčinami úmrtí na treťom mieste, hneď po kardiovaskulárnych a onkologických chorobách.
Všetci sme potenciálne závislí, pretože každý z nás je prístupný určitej hladine slasti, tvrdí primár Ivan Novotný, riaditeľ sanatória AT v Petržalke. Závislosť je samovražda na splátky -- je to však choroba, ktorá sa dá liečiť, a aj preto má takáto kniha veľký význam.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 08:35