StoryEditor

Komory čakajú na nové pravidlá

16.04.2003, 00:00

Návrh novely zákona o autorizovaných architektoch a autorizovaných stavebných inžinieroch si zrejme na schválenie bude musieť počkať ešte dva mesiace. Pre analýzu o činnosti komôr na Slovensku, kvôli ktorej prerušila rokovanie o tomto návrhu vláda, totiž ministerstvo hospodárstva zatiaľ len zbiera údaje.
Podľa referátu pre komunikáciu a vzťahy s verejnosťou rezortu, zo zadania úlohy vyplýva lehota, podľa ktorej má analýzu predložiť vláde až v júni tohto roka. Analýza má zmapovať situáciu, keď v SR existuje viacero komôr s rôznymi podmienkami členstva. Na výsledky analýzy čaká aj zákon o Komore veterinárnych lekárov Slovenskej republiky.
Podľa riaditeľky odboru environmentálneho práva ministerstva životného prostredia Boženy Gašparíkovej je hlavným cieľom novely upraviť pôsobenie zahraničných architektov na Slovensku. "Ide o stanovenie podmienok, za ktorých by u nás mohli pracovať bez toho, aby sa museli stať riadnymi členmi. Je to vlastne o vzájomnom uznávaní si členstva v iných komorách v zahraničí a vzdelania," povedala. Zahraniční architekti by mali byť takzvanými hosťujúcimi členmi.
Úprava vyplýva zo zlaďovania práva so systémom Európskej únie. "V zahraničí je to štandardná situácia," potvrdil prezident Slovenskej komory architektov Branislav Somora. "Keď Slovensko vstúpi do EÚ, rovnaké podmienky budú platiť aj pre pôsobenie slovenských architektov v zahraničí," povedal. Čo to bude znamenať pre slovenských architektov z ekonomického hľadiska, však podľa neho dnes ešte ťažko posudzovať.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 10:44