StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

13.01.2004, 23:00
Právo
Predseda českej vlády a šéf sociálnej demokracie Vladimír Špidla má tri mená možných kandidátov na post českého člena Európskej komisie. Okrem bývalej ministerky kontroly Květoslavy Kořínkovej (63) a prvého námestníka ministra zahraničných vecí Jana Kohouta (42), Špidla uvažuje aj o veľvyslancovi pri EÚ Pavlovi Teličkovi (38). Ponuku na post v Bruseli už odmietol bývalý minister financií Pavel Mertlík. Hľadanie zhody o mene budúceho kandidáta bude v koalícii problematické. Zo strany unionistov a ľudovcov zazneli obavy, aby koalícia nedopadla podobne ako pri voľbe prezidenta, keď sa nedokázala zhodnúť na spoločnom kandidátovi.
(Špidla chce za komisára Teličku alebo Kořínkovú, Naďa Adamičková, Marie Königová, 13. 1.)

Magyar Nemzet
Slovenskí občania môžu od januára do konca tohto roka opäť predložiť žiadosti na vrátenie ornej pôdy alebo lesov, ktoré boli v komunistickom režime zoštátnené. Príslušný zákon, ktorý platí od jesene minulého roka, prakticky kopíruje právnu normu o vlastníctve pôdy z roku 1991. Jeho prijatie zdôvodňuje vyše 500 000 hektárov pôdy, ktorej vlastníci alebo ich potomkovia sa do konca roka 1992 neprihlásili na vyrovnanie majetkových pomerov. V zmysle tohto zákona sa o navrátenie pôdy môžu uchádzať iba slovenskí občania. Maďari, ktorých na základe dohody o výmene obyvateľstva vysťahovala benešovská moc zo Slovenska do Maďarska, a neskôr sa stali maďarskými občanmi, v takzvanom druhom reštitučnom kole nemajú nárok. Hornozemskí Maďari, ktorým vzali pôdu v zmysle Benešových dekrétov ešte pred komunistickým pučom, si môžu nárokovať jej vrátenie.
(Na Slovensku sa začalo druhé kolo reštitúcií, do, 13. 1.)

Integrace.cz
Nemecká spolková vláda sa snaží zakročiť proti nelegálnemu zamestnávaniu pomocných síl v domácnostiach. Od polovice roku 2004 by sa mala nelegálna práca v domácnostiach postihovať omnoho tvrdšími opatreniami a zamestnávateľom bude hroziť pokuta až vo výške 1 500 eur. Vyplýva to z nových pravidiel, ktoré by mali vstúpiť do platnosti v júli tohto roku a budú sa týkať približne troch miliónov domácností v Nemecku zamestnávajúcich pomocné sily bez legálneho povolenia na pobyt. Na základe nových pravidiel budú všetky domáce a pomocné práce preradené do skupiny takzvaných miniprác, na ktoré sa vzťahujú zvláštne podmienky a daňové sadzby. Každý zamestnávateľ musí nahlásiť všetky pomocné sily v domácnosti na centrále pre minipráce. Šancu získať toto zamestnanie majú aj cudzí štátni príslušníci, ktorí majú v Nemecku povolenie na trvalý alebo dlhodobý pobyt. Maximálny príjem pri tejto forme zamestnania je 400 eur mesačne, pričom nie je obmedzený počet takýchto úväzkov u rôznych zamestnávateľov. Z príjmov plynúcich z takýchto zamestnaní sa neodvádzajú dane. Pomocné sily platia iba mesačný príspevok na zdravotné a dôchodkové poistenie vo výške 12 percent. Nemecko sa týmito opatreniami snaží postupne zlegalizovať prácu cudzincov zamestnaných načierno a zvýšiť tak svoje príjmy.
(Cudzinci budú môcť legálne vypomáhať v domácnostiach, 13. 1.)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 22:55