StoryEditor

Coca-Cola opúšťa Blízky východ

04.03.2003, 23:00

Kým americké jednotky vstupujú do oblasti Perzského zálivu, jeden z najslávnejších amerických koncernov odtiaľ uniká: Coca-Cola totiž zatvára svoju centrálu v Bahrajne a svoju činnosť na Blízkom východe mieni riadiť z bezpečnej vzdialenosti, z Grécka. Koncern v Bahrajne svoj prvý obchod otvoril už v roku 1990, keď sa do oblasti vrátil po bojkote kvôli vzťahom s Izraelom a vo februári 2000 sem presunul svoje regionálne hlavné sídlo.
Oficiálne je síce Bahrajn jedným z najdôležitejších spojencov USA v oblasti Perzského zálivu, keďže je tu umiestnená piata flotila vojenského námorníctva a štáby odtiaľ koordinujú pohyb jednotiek. Kritika voči Spojeným štátom však narastá aj v Bahrajne, kde už v roku 2002 demonštrovali obyvatelia proti zahraničnej politike Bieleho domu a veľvyslanectvo USA vo februári obmedzilo personál na minimum.
Podľa údajov časopisu Spiegel chce Coca-Cola dokonca úplne zrušiť svoje sídlo v Bahrajne a prepustila už 28 ľudí. V budúcnosti chce svoje operácie na Blízkom východe riadiť z Atén. Hovorca Coca-Coly však popiera názor, že spoločnosť sa sťahuje z politických dôvodov. Podľa jeho slov ide výlučne o obchodné rozhodnutie, ktoré nesúvisí s hroziacou vojnou v Iraku ani s narastajúcim nepriateľstvom arabského sveta proti USA. Podľa jeho slov podobným spôsobom centralizovali aj ostatné regionálne zastúpenia a upozorňuje, že predajný personál zostane v Bahrajne.
Coca-Cola pritom údajne zatrúbila na ústup aj v ostatných arabských regiónoch: predáva svoje libanonské plniarne fliaš a saudskoarabská továreň, otvorená iba v roku 2000, je v súčasnosti zatvorená a zamestnanci prepustení. Podľa oficiálneho vyhlásenia spoločnosti však ide o modernizáciu továrne, ktorá v budúcnosti bude plniť vodu a ovocné šťavy.
Ako informuje mediálna spoločnosť BBC News, po 11. septembri 2001 sa konkurenčné prostredie pre Coca-Colu na Blízkom východe podstatne zhoršilo. Mnohé skupiny totiž vyzývajú na bojkot amerických produktov a rastúci úspech zaznamenávajú aj alternatívne "bublinkové" nápoje, napríklad iránska Islamic Cola či palestínska Star Cola.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 23:16