StoryEditor

Väčší záujem má zahraničie

20.01.2003, 23:00

Podniky Slovenskej autobusovej dopravy (SAD), mestské dopravné podniky a súkromní prepravcovia potrebujú tento rok na obnovu vozidlového parku okolo tisíc nových autobusov. Z technickej stránky totiž vyhovuje existujúcim predpisom len 17 % autobusov. Podľa odhadov sa ich však kúpi len približne 300, z toho by malo 80 kusov pochádzať od slovenských výrobcov. Na trhu je v súčasnosti silná konkurencia, ktorú tvoria najmä zahraničné nadnárodné spoločnosti, ako je, napríklad, Irisbus Holding, kam patrí aj český výrobca autobusov Karosa z Vysokého Mýta.
Prezident Združenia výrobcov a dodávateľov autobusov na Slovensku Ján Kačáni predpokladá, že v tomto roku sa na trhu začnú výraznejšie presadzovať i naši výrobcovia. "Doteraz im chýbala výraznejšia podpora," zdôraznil. "Je zaujímavé, že naše autobusy sa skôr predávajú v zahraničí." Jednotlivé podniky SAD majú o slovenské autobusy záujem, ale nakupujú ich len v minimálnom množstve. Podľa slov prezidenta združenia spoločnosť Karosa totiž pred dvoma rokmi vyhrala verejnú súťaž na dodávky malých i veľkých autobusov, pričom vlani bol tento kontrakt ešte predĺžený, takže podniky SAD prakticky nemohli nakupovať iné značky ako českú Karosu.
Po privatizácii podnikov Slovenskej autobusovej dopravy, ktorá už je na spadnutie, budú musieť ich noví majitelia investovať do modernizácie vozidlového parku vo väčšej miere ako doteraz, budú sa však už môcť slobodne rozhodnúť, aké autobusy nakúpia. Podľa informácií Ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií SR už sa neráta s poskytovaním dotácií pre SAD na obnovu vozidlového parku. "Naši výrobcovia dokážu v plnej miere konkurovať zahraničným spoločnostiam. Dokonca v niektorých technických riešeniach ich predbehli," povedal J. Kačáni. Na Slovensku v súčasnosti pôsobia dvaja, resp. traja výrobcovia autobusov -- S.A.O., s. r. o., Lučenec, SlovBus, a. s., Nové Mesto nad Váhom, ako aj Granusan, s. r. o., Zvolen, ktorý je na spustenie výroby pripravený.
2001 2002 2003
Predaj autubusov na Slovensku ( v kusoch) 150 100 300
Potreba autubusov
ak máme za 10 rokov obnoviť vozidlový park) 900 980 1000


Zdroj: Združenie výrobcov a dodávateľov autobusov na Slovensku

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. apríl 2024 20:50