StoryEditor

Kde tá ropa vlastne je?

23.03.2003, 23:00

Vojna o ropu -- aj takúto nálepku dostal prebiehajúci vojenský konflikt v Iraku. Globálny zápas o ropu sa však vyostruje a vedie nevojenskými prostriedkami už niekoľko mesiacov. Podobne ako vo vojenskom, aj v mierovom boji sme svedkami rozporuplných správ a vyhlásení bojujúcich strán o situácii "na fronte". Ich autormi sú najmä producenti, exportéri, ale aj importéri ropy.
Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) na svojom zasadaní vo Viedni 27. februára vyhlasuje, že zvýši ťažbu ropy nad 24,5 milióna barelov denne a môže priniesť na trh dodatočne navyše ďalšie štyri milióny barelov ropy denne. Zhruba v tom istom čase však agentúra Bloomberg informuje, že OPEC vyvážala už vo februári 27,3 milióna barelov denne a Medzinárodná energetická agentúra (IEA) na druhý deň po skončení zasadania OPEC vydáva vyhlásenie, v ktorom pochybuje o schopnosti tohto kartelu zvýšiť v krátkom čase produkciu ropy vzhľadom na prudký nárast jej produkcie vo februári. Do toho všetkého sa pridá Americká ropná agentúra (API), ktorá hlási, že americké zásoby ropy klesli vo februári na 26-ročné minimum.
Kto sa v tom však má vyznať? Veď združenie krajín OPEC je najväčším exportérom ropy na svete, s podielom takmer 56 % na celosvetovom exporte, a USA sú naopak najväčším importérom ropy na svete. Do ich ekonomiky prúdi až 25 % všetkého svetového exportu ropy, a to najmä z krajín OPEC. Okrem toho už od januára prinášajú tlačové agentúry správy, že aj druhý najväčší exportér ropy na svete -- Nórsko -- zvýšil ťažbu podobne ako tretí najväčší exportér ropy Rusko. OPEC pritom už v januári vyzval týchto producentov ropy, aby zvýšili ťažbu a pomohli tak tým, čo ropu nemajú. Rusi sú ticho, Nóri sú však úprimní a len sucho a zrejme s ľútosťou OPEC odkazujú: Ľutujeme, ale už ideme naplno.
Po začatí vojenského konfliktu sa však z Ruska ozýva, že konflikt ho môže vážne poškodiť, keďže má minimálne zásoby ropy. A to aj napriek tomu, že ešte vo februári si Rusi sťažovali, že nemajú ako ropu vyvážať, lebo ropovody idú naplno, v Čiernom mori sú búrky a Balt je zamrznutý a pre tankery nesplavný. Tí, čo ropu majú, ju teda už od začiatku roka ťažia, čo im sily stačia, ale kde tá navyše vyťažená ropa je? Čiastočnú odpoveď na túto otázku dáva posledné vyhlásenie najväčšieho svetového exportéra ropy na svete, Saudskej Arábie. Vraj má zásoby ropy v objeme cca 50 miliónov barelov, hoci ešte vo februári hlásila, že ich má len 15 miliónov. V prípade ropnej krízy ju môže ponúknuť na trh. Odhady niektorých analytikov v prípade ropnej krízy hovoria aj o možnosti nárastu ceny ropy na úroveň až 70 dolárov za barel, čo je takmer dvojnásobne viac, ako bolo nedávne maximum na trhoch.
Z uvedeného krátkeho prehľadu vyhlásení účastníkov doterajšej mierovej vojny o ropu možno vidieť, že v mnohých prípadoch boli tieto vyhlásenia len propagandistické alebo účelové. Prebiehajúci vojenský konflikt v Iraku však, podľa svojho vývinu, prinúti zúčastnené strany odkryť karty, alebo prinesie nové zaujímavé vyhlásenia. Veď v tomto obchodnom boji o ropu nejde o nič menej ako o zisky a o peniaze. A ako to už vieme od pána Klausa -- o tie ide až v prvom rade.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 17:25