StoryEditor

Gemtex začína vyrábať luxusnú bielizeň

Tržby v objeme 105,6 mil. Sk dosiahla za prvých osem mesiacov tohto roka spoločnosť Gemtex, a. s., Rožňava. "Z doterajších výsledkov hospodárenia vyplýva, že koncoročný plán tržieb 144 mil. Sk a zisk okolo 1 mil. Sk by mala firma splniť," uviedol pre HN člen predstavenstva spoločnosti Ľudovít Mészner. Gemtex sa zaoberá textilnou produkciou a je v stopercentnom vlastníctve švajčiarskeho koncernu Schiesser.

Viac ako 90 % sortimentu, tvoreného najmä bielizňou, ale aj textilnou konfekciou, predáva na západoeurópskych trhoch. Firma dokončila tento rok nový sklad za 10 mil. Sk, ktorý bude slúžiť ako logistické centrum pre ostatné závody strednej a východnej Európy. Do obnovy strojového parku investovala ďalších približne 7 mil. Sk.
V rámci koncernu Schiesser patrí rožňavský závod v termíne dodávok a v kvalite na popredné miesto. Podľa Ľ Mésznera dosahuje poruchovosť výroby necelé 0,2 %. Na druhej strane šírka sortimentu a náročnosť produkcie vzrástla za posledné roky viac než päťnásobne. Tohtoročnou novinkou Gemtexu je luxusná dámska spodná bielizeň, ktorá po plnom nábehu produkcie bude tvoriť asi 10 % z objemu tržieb závodu. Venovať sa jej bude jedna dielňa so 60 pracovníkmi. "Na rozdiel od ostatnej výroby, ktorá sa realizuje ako práca vo mzde, pôjde o predaj hotového výrobku, čím sa zvýši pridaná hodnota produkcie," vysvetľuje Ľ. Mészner. Okrem iného to bude znamenať zvládnutie nákupu materiálov v zahraničí, ako i pracovných postupov. Novým sortimentom pritiahol Gemtex do Rožňavy nemeckú subdodávateľskú firmu Mayser, ktorá sa zaoberá tvarovaním podprseniek a výhľadovo plánuje do regiónu umiestniť aj ďalšie svoje výrobné aktivity.
Gemtex zvýšil zamestnanosť medziročne takmer o stovku pracovníkov. V súčasnosti ich pracuje v závode 680 a pri plnej funkcii skladu sa ich počet zvýši ešte o štyridsať. Záujem o produkciu spoločnosti už dlhšie presahuje jej kapacitné možnosti a v existujúcich priestoroch nedokáže ďalej zvyšovať výrobu. Doterajšia snaha o získanie spoľahlivého domáceho partnera sa však skončila neúspešne. Problémom sú najmä špičkové stroje, kvalita a zvládnutie prísnych noriem. Naposledy stroskotali rokovania o spolupráci so závodom spoločnosti Slovenka v Brezne. Kvôli rovnakým dôvodom Gemtex ani nenakupuje materiály v SR. "Domáci výrobcovia nie sú vybavení zodpovedajúcimi technológiami," hovorí Ľ. Mészner. Podľa neho však záujem materskej firmy Schiesser o investovanie prostriedkov do rozšírenia produkcie na Slovensku stále pretrváva.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 17:59