Ruský prezident Vladimir Putin. FOTO: Reuters
StoryEditor

NATO aj Európska únia odsúdili kyberútoky v Česku a Nemecku, Berlín si predvolal ruského veľvyslanca

03.05.2024, 13:58
Autor:
ČTKČTK

Nemecko hlási útoky na vládnu sociálnu demokraciu či firmy zo zbrojného a obranného priemyslu, podľa českého ministerstva vnútra Praha zaznamenala "desiatky útokov" na českú infraštruktúru.

Nemecko si kvôli kybernetickým útokom, ktoré spája s Ruskom, predvolalo ruského veľvyslanca v krajine. Dnes to na vládnej tlačovej konferencii vyhlásil hovorca ministerstva zahraničia Christian Wagner. Nemecko zároveň vyzvalo Moskvu, aby s takýmito výpadmi prestala, uviedol vládny hovorca Wolfgang Büchner.

Spolkové ministerstvo vnútra uviedlo, že útoky nemierili len proti vládnej sociálnej demokracii (SPD), ale tiež proti nemeckým firmám v oblasti logistiky, zbrojenia, letectva a výpočtovej techniky.

image

Ani vojna, ani mier. Fínsko je pod silným ruským tlakom, východ krváca a krajina platí vysokú cenu

Hovorca ministerstva vnútra Maximilian Kall povedal, že Berlín ruské kybernetické útoky spája s nemeckou podporou Ukrajiny. Nemecko poskytuje Rusku napadnutej krajine druhú najväčšiu zbrojnú pomoc po Spojených štátoch.

Skupinu riadi ruská vojenská tajná služba

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová, ktorá sa dnes v Prahe stretla s českým kolegom Vítom Rakúšanom, vyhlásila, že Berlín bude Ukrajinu ďalej podporovať. "Zastrašiť Ruskom sa nenecháme," povedala.

Faeserová chce o kybernetickej bezpečnosti a o hackerských útokoch z Ruska s Rakúšanom hovoriť, pretože Česko má podľa Kalla v tejto veci svoje skúsenosti, keďže je rovnako v centre záujmu Moskvy.

Nemecká ministerka zahraničia Annalena Baerbocková dnes pri svojej návšteve Austrálie vyhlásila, že za vlaňajším hackerským útokom na SPD stála skupina APT28, ktorú riadi ruská vojenská tajná služba GRU. Pohrozila za to Moskve následkami, ktoré však nespresnila.

image

Európa je smrteľná, musí posilniť obranu aj vlastnú zbrojársku produkciu, vyhlásil Macron

Skupina APT28 je podľa nemeckých spravodajcov celosvetovo aktívna najmenej od roku 2004 a je jedným z "najnebezpečnejších kybernetických aktérov na svete". Berlín ju považuje za zodpovednú tiež za rozsiahly hackerský útok na Spolkový snem z roku 2015.

Ministerstvo vnútra dnes uviedlo, že skupina APT28 napadla aj nemecké firmy a tiež nemecké nadácie a zväzy. Rozsah útokov dnes hovorca ministerstva vnútra nespresnil, uviedol len, že servery niektorých spoločností boli kompromitované.

Podľa českého ministerstva vnútra Praha zaznamenala "desiatky útokov" na českú infraštruktúru.

NATO aj Európska únia odsúdili kyberútoky

Severoatlantická aliancia stojí po boku Česka a Nemecka a silno odsudzuje nekalé kybernetické aktivity s cieľom podkopať demokratické inštitúcie a slobodnú spoločnosť. 

Útoky na české a nemecké ciele, o ktorých informovali vlády dvoch krajín a spojili ich s Ruskom, odsudzuje tiež Európska únia, uviedol vo vyhlásení šéf diplomatickej služby EÚ Josep Borrell. Podľa NATO vývoj ukazuje, že hackerské skupiny sa neustále snažia alianciu destabilizovať.

image

Formuje sa proti nám nová os zla. Európa musí byť pripravená na prípadnú vojnu, tvrdí odborník z NATO

"Silno odsudzujeme nekalé kybernetické aktivity s cieľom podkopať naše demokratické inštitúcie, národnú bezpečnosť a slobodnú spoločnosť," uviedla Severoatlantická rada, teda najvyšší orgán NATO.

"Nekalé kybernetické aktivity cieliace na Nemecko a Česko podčiarkujú, že o kyberpriestor sa neustále bojuje. Aktéri predstavujúci kybernetické hrozby sa neustále snažia alianciu destabilizovať," pokračuje vyjadrenie.

NATO aj EÚ vo svojich reakciách uvádza, že skupina APT28 v minulosti cielila tiež na inštitúcie či podniky v ich ďalších členských krajinách, vrátane Slovenska a Poľska. Skupina je podľa západných spravodajcov napojená na ruskú vojenskú rozviedku GRU, ktorej Spojené štáty pripisujú aj snahy o ovplyvnenie prezidentských volieb v roku 2016.

"EÚ tieto nekalé postupy nebude tolerovať... EÚ je odhodlaná využiť celú škálu opatrení, aby odvrátila, odstrašila a odpovedala na ruské nekalé správanie v kyberpriestore," uviedol Borrell.

01 - Modified: 2024-05-17 20:58:14 - Feat.: - Title: Juhozápad Nemecka postihli záplavy spôsobené hustým lejakom 02 - Modified: 2024-05-17 15:15:19 - Feat.: - Title: Aktivisti zvažujú právne kroky proti rozšíreniu závodu Tesly pri Berlíne 03 - Modified: 2024-05-17 15:05:00 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že v Charkovskej oblasti za týždeň "oslobodilo" 12 obcí 04 - Modified: 2024-05-17 16:00:00 - Feat.: - Title: Putinova časovaná bomba. Kadyrov umiera, rozbieha sa krvavý boj o tróny 05 - Modified: 2024-05-17 12:52:25 - Feat.: - Title: Putin navštívil mesto Charbin na severovýchode Číny, prisľúbil posilnenie vzťahov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. máj 2024 03:11