StoryEditor

Za cudzoložstvo väzenie

14.09.2004, 00:00

Turecko v posledných rokoch zmenilo mnoho zákonov, aby splnilo podmienky na vstup do Európskej únie. V októbri však parlament prerokuje vládny návrh, ktorý je nielen mnohými Turkami, ale najmä v Európe považovaný za sotva zlučiteľný s členstvom v európskom klube. Premiér Recep Tayip Erdogan chce kriminalizovať manželskú neveru.
Vo väčšine moslimských krajín je mimomanželský sex nezákonný, pretože korán ho hodnotí ako ťažký zločin. V konzervatívnejších štátoch ako Saudská Arábia alebo Irán stále aspoň teoreticky platí trest ukameňovaním osoby, ktorá je usvedčená z cudzoložstva. Pre Turecko, ktoré má od 20. rokov legislatívu do značnej miery oddelenú od náboženstva a teraz mieri do EÚ, je to veľká zmena.
Proti návrhu zákona sa stavia veľká väčšina médií, niektoré opozičné strany a tiež organizácie, ktoré obhajujú práva žien. "Žiadna moderná krajina nemá taký zákon. Ak ho turecký parlament schváli, štát bude neprípustne zasahovať do súkromia občanov a v prvom rade sa bude zákon zneužívať proti ženám," tvrdí Liz Amadová z organizácie Ženy za ženské práva.
Premiér, ktorého vládnuca Strana spravodlivosti a pokroku sa na rozdiel od iných tureckých strán vo svojom programe ostentatívne hlási k islamu a islamským hodnotám, nevidí v návrhu zákona prekážku na vstup do únie. "Rodina je pre nás posvätná inštitúcia. Čím pevnejšia je rodina, tým pevnejší je štát... Západ nie je bez chýb. Ak ho budeme úplne vo všetkom slepo nasledovať, zaprieme sami seba," vyhlásil Erdogan. Vláda odmieta, že by mal zákon diskriminovať ženy, pretože rovnaký postih bude platiť aj pre mužov. Podľa návrhu môže podať žalobu len manžel alebo manželka, nikto iný.
Európska únia však naznačuje, že zákon o cudzoložstve Ankare rozhodne nepomôže. Skôr naopak. Pri stretnutí s Erdoganom návrh kritizoval aj európsky komisár Gűnter Verheugen a jasne sa vyjadril hovorca EÚ pre otázky rozšírenia Jean-Christophe Filori: "Ak bude zákon schválený, poškodí imidž
Turecka a vrhne tieň na jeho úsilie o členstvo v EÚ." Európska komisia má na začiatku októbra zverejniť správu o pripravenosti Turecka na vstup do EÚ a prístupové rozhovory by sa maIi začať po decembrovom summite "dvadsaťpäťky" v Bruseli.
Aj tureckí kritici tvrdia, že zákon o cudzoložstve vracia krajinu späť do minulosti, zatiaľ čo by sa vzhľadom na rokovania s úniou mala modernizovať. Turecká republika po svojom vzniku v roku 1923 v mnohom zlepšila postavenie žien. Už od 20. rokov minulého storočia mohli voliť i byť volené, mali prístup k vzdelaniu a zamestnaniu, v roku 1993 stála na čele vlády ako prvá premiérka Tansu Cillerová. Polygamiu republikánsky režim zakázal v 80. rokoch Turecko ako jedna z mála moslimských krajín legalizovalo potraty. V parlamente má návrh zákona zakazujúci cudzoložstvo veľkú šancu na schválenie, pretože vládnuca Strana spravodlivosti a rozvoja má nadpolovičnú väčšinu. Zatiaľ nie je jasné, aké vysoké tresty pre vinníkov bude vláda požadovať.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. máj 2024 02:17