StoryEditor

Trauma Európy sa skončila

25.06.2007, 00:00
Európa si môže vydýchnuť. Nočná mora s menom európska Ústavná zmluva je po víkende minulosťou. Po piatich rokoch nekonečného dohadovania došla európskym lídrom trpezlivosť a zmietli ústavu zo stola. Nahradí ju nová jednoduchšia dohoda, ktorá bude akousi modifikáciou doterajších zmlúv. Tzv. reformná dohoda nebude obsahovať ústavnú ani štátnu symboliku. Európska únia tak oficiálne stratí svoju hymnu i vlajku a nebude mať ani vlastného ministra zahraničných vecí.

Európa si môže vydýchnuť. Nočná mora s menom európska Ústavná zmluva je po víkende minulosťou. Po piatich rokoch nekonečného dohadovania došla európskym lídrom trpezlivosť a zmietli ústavu zo stola. Nahradí ju nová jednoduchšia dohoda, ktorá bude akousi modifikáciou doterajších zmlúv. Tzv. reformná dohoda nebude obsahovať ústavnú ani štátnu symboliku. Európska únia tak oficiálne stratí svoju hymnu i vlajku a nebude mať ani vlastného ministra zahraničných vecí. "Trvalo to dlho, ale dosiahli sme, čo sme chceli," povedala v sobotu nadránom po náročnom maratóne vyjednávaní nemecká kancelárka Angela Merkelová.
Problémoví Poliaci
Kompromis sa lídrom krajín EÚ podarilo v Bruseli dosiahnuť na poslednú chvíľu. Najväčšie problémy robilo tradične Poľsko, ktoré chcelo presadiť vlastný systém hlasovania. Vytrvalo odmietalo všetky kompromisné návrhy a hrozilo zablokovaním summitu. Poliaci nakoniec zo svojich požiadaviek upustili. Únia zatiaľ zostane pri pôvodnom hlasovaní, od roku 2014 sa však začne prechádzať na nový systém, navrhnutý v euroústave.
Po niekoľkých rokoch tak Európa vykľučkovala z politického patu, v ktorom sa ocitla pred dvoma rokmi po neúspešných referendách o euroústave vo Francúzsku a v Holandsku. Teraz sa už EÚ nemusí spoliehať na referendá. Nová dohoda totiž nebude mať ústavný rámec, preto ju Európania nemusia schvaľovať vo všeľudovom hlasovaní.
Únia sa tak konečne bude môcť sústrediť na veci, ktoré sa jej obyvateľov najviac dotýkajú. "My sa tu zaoberáme vnútornými problémami rozhodovania, ktorým občania nerozumejú. Ich však zaujíma, či môžu nerušene pracovať kdekoľvek v Európe, ako sa vyrovnáme s klimatickými problémami alebo ich bezpečnosť. Keby sme sa nedohodli, bolo by to pre Európu veľmi zlé," pripomenul slovenský premiér Robert Fico.
Hra o slovíčka
Politológovia sa zhodujú v tom, že v sporoch okolo euroústavy šlo mnohokrát iba o slovíčka. Napríklad šéf európskej diplomacie sa nebude volať minister zahraničných vecí, ale "len" vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku. Ten nebude mať ani vlastný diplomatický zbor. Inak však reformná dohoda bude obsahovať všetky podstatné body z navrhovanej ústavnej zmluvy. "Je to aj náš úspech, lebo ide o text, ktorý ratifikoval náš parlament a podarilo sa v ňom udržať východiská našej vlády," povedal pre HN splnomocnenec slovenského premiéra pre ústavnú zmluvu Pavol Hamžík. Podľa neho by dohodu mal pocítiť aj radový Európan. "Všetky inštitúcie budú fungovať efektívnejšie, a teda aj lacnejšie. Na tom má záujem každý občan," dodal Hamžík.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. máj 2024 07:53