StoryEditor

Saddámov boj za angažovanú literatúru

10.06.2003, 00:00

Útok na Irak zrejme pripravil svet o ďalšie literárne dielo Saddáma Husajna. V jednom z palácov bývalého prezidenta, ktorému je už prisudzované autorstvo najmenej dvoch kníh, sa našiel nový rukopis, pripravený zrejme na vydanie. Informáciu o náleze zverejnil v Londýne arabský denník al-Haját, ktorý na základe rozboru textu súdi, že ide -- aspoň čiastočne -- o Saddámovu prácu.
Rukopis nesie názov Zmizni, prekliaty s podtitulkom Príbeh písaný jeho autorom. Takto boli označené už dva predchádzajúce Saddámove romány -- Zabíba a kráľ z roku 2000 a o rok neskôr vydaný Opevnený hrad. V nájdenom rukopise sa autor zameral na vzťah troch monoteistických náboženstiev.
Príbeh sa začína opisom starého múdreho muža Ibrahima. Jeho tri deti umierajú a každé po sebe zanecháva jedného syna -- Ezechiela (judaizmus), Jozefa (kresťanstvo) a Mahmúda (islam). Ezechiel je opisovaný ako zvrhlík, podliehajúci moci peňazí a bažiaci po čo najväčšom prospechu len pre seba na úkor ostatných.
V románe ďalej vystupuje dievča Salem, ktoré sa snaží Ezechiela vyhnať z arabskej pôdy -- ide asi o obraz Saddámovej túžby po víťaznom boji s Izraelom. Podľa denníka al-Haját kniha taktiež obsahuje pasáž, v ktorej horia dve vysoké veže, postavené Ezechielom. Podobnosť s vežami Svetového obchodného centra v New Yorku nie je asi náhodná...
Pokiaľ je autorom nájdeného diela Zmizni, prekliaty naozaj Saddám Husajn, je to už jeho tretí veľký literárny počin. Vo svojej prvej knihe Zabíba a kráľ prirovnal útok medzinárodných síl na Irak v roku 1990 k znásilneniu krásnej ženy. Skôr než svojím obsahom zaujala kniha škandálom kvôli jeho obalu. Iracký vydavateľ totiž prevzal obraz kanadského maliara Jonathana Bowsera Prebudenie. Ten má zobrazovať bohyňu prinášajúcu jarné svetlo do zimnej krajiny. Na obálke Saddámovho románu je rovnaký obraz s krásnou Zabíbou, stojacou pred zvyškami starovekého Babylonu. Kanaďan vec neohlásil súdu, ale mnoho irackých exulantov sa mu podľa jeho slov vyhrážalo a obviňovalo ho zo spolupráce so Saddámovým režimom.
Saddám pritom nie je jediným arabským politikom, ktorého beletria sa objavila na pultoch kníhkupectiev. Ako literát sa prezentoval líbyjský vodca Muammar Kaddáfí. Pred troma rokmi mu vyšiel zborník krátkych poviedok s názvom Útek do pekla.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. máj 2024 14:33