StoryEditor

Krásnu literatúru číta denne len necelých sedem percent stredoškolákov

29.01.2008, 23:00
Autor:
SITASITA

Beletriu číta denne 6,8 percenta stredoškolákov, čo je menej než v dospelej populácii. Vyplýva to z výskumu čítania medzi žiakmi stredných škôl, na ktorom spolupracovalo Literárne informačné centrum a Národné osvetové centrum. Výsledky prieskumu dnes na tlačovej besede prezentovali zástupcovia oboch inštitúcií.
Projekt nadväzuje na predchádzajúce výskumy medzi dospelými a 10-ročnými deťmi a bude sa konať každé tri roky. Podľa autora záverečnej štúdie Petra Valčeka bolo cieľom zistiť vývinové trendy v trávení voľného času a kultúre čítania u stredoškolákov. Vzorku tvorilo 1 201 študentov z osemnástich škôl všetkých typov z rôznych regiónov Slovenska. Otázky sa zameriavali na čítanie beletrie, odbornej literatúry, periodickej tlače, ale aj vplyv elektronických médií. Najviac každodenných čitateľov beletrie mimo povinnej literatúry je na gymnáziách -- takmer každý desiaty študent a najmenej záujemcov o túto literatúru možno nájsť na učňovských školách -- takmer štyri percentá. Približne polovica z nich vôbec nehrá počítačové hry. Študenti, ktorí krásnu literatúru nečítajú, sledujú viac športové udalosti. Aktívnemu športovaniu sa však obe skupiny venujú v rovnakej miere, denne takmer štvrtina.
Slovenskú literatúru číta pravidelne takmer dve percentá žiakov stredných odborných škôl, ale iba percento gymnazistov. S tým, že slovenská tvorba za svetovou mierne zaostáva, súhlasili najviac spomedzi študentov rôznych typov škôl práve gymnazisti. Kladne odpovedalo až 40,3 % z opýtaných. Mnohí žiaci, ktorí sa beletrii nevenujú, sa intenzívne zaujímajú o odbornú literatúru. Pomer je rovnaký ako u dospelých - takmer pätina. Dominujú medzi nimi gymnazisti. Podľa Valčeka je mýtus, že televízia zoberie literatúre čitateľov. Z výskumu vyplynulo, že televízne vysielanie sleduje päť a viac hodín denne viac ako sedem percent stredoškolákov.
Výskum čítania sa spojil s projektom predchádzania prejavom extrémizmu u mladých ľudí. Z odpovedí vyplynulo, že drogu raz vyskúšalo 17,3 percenta a opakovane sa k nej vracia o desať percent menej stredoškolákov. Na hracích automatoch hrajú často takmer dve percentá opýtaných. Autori výskumu zistili, že stredoškoláci, ktorí majú problémy s gamblerstvom, aktívne sledujú dennú tlač. Predpokladajú preto, že kampaň o nebezpečnosti tejto závislosti by študentov mohla ovplyvniť.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
01. máj 2024 01:51