StoryEditor

Mladí Slováci sa idú predať do NHL

18.12.2014, 23:00
Národný tím do 20 rokov bude v Kanade bojovať o budúcnosť. Lídrami majú byť útočníci Peter Cehlárik a Martin Réway.

Pred šiestimi rokmi zažiarili na hokejových majstrovstvách sveta do 20 rokov Tomáš Tatar a Richard Pánik – Slováci skončili vtedy senzačne štvrtí. Tatar s Pánikom sa následne dočkali výberu do NHL, po pár rokoch podpísali zmluvy a dnes pravidelne nastupujú na zápasy elitnej súťaže v dresoch Detroitu resp. Toronta. Ich úspešné kroky smerujúce až do NHL môžu napodobniť ich nasledovníci. Slovenská reprezentácia do 20 rokov totiž včera odletela na šampionát do Kanady, kde sa v základnej skupine predstaví proti tímom Kanady, Fínska, USA a Nemecka. „Pre hráčov sú účasť a výkony na tomto turnaji šancou priblížiť sa k NHL,“ povedal pre HN hokejový manažér Peter Kadleček.

Dva tromfy Slovákov

Vo výbere trénera Ernesta Bokroša na šampionáte v Kanade nastúpi 23 hráčov, no iba o dvoch z nich sa hovorí ako o našich ofenzívnych tromfoch. O útočníkovi Sparty Praha Martinovi Réwayovi a krídelníkovi švédskej Luley Petrovi Cehlárikovi. Obaja patria vo svojich kluboch k najproduktívnejším hráčom, navyše sa pravidelne presadzujú už v mužskej kategórii. Navyše ako Réway, tak aj Cehlárik hrali už aj na minuloročnom šampionáte dvadsiatok a oboch si už vybrali kluby NHL v drafte 2013.„Výsledky budú závisieť z veľkej miery od ich výkonov. Ak sa im bude dariť, môžu sa priblížiť k svojej prvej zmluve s klubom NHL,“ uviedol manažér Kadleček. Petra Cehlárika si vybral v treťom kole vlaňajšieho draftu Boston Bruins. Rodák zo Žiliny presne vie, o čo na šampionáte okrem výsledkov Slovenska ide. „Zápasy bude sledovať množstvo ľudí z okolia NHL a pri konfrontácii s rovesníkmi najmä z Kanady a USA môžeme dokázať, že nie sme horší hokejisti ako oni,“ povedal pre HN krátko pred odletom do zámoria Cehlárik. Prvoradým cieľom pre neho a jeho spoluhráčov je postúpiť z päťčlennej skupiny do štvrťfinále a vyhnúť sa tak bojom o záchranu v A-kategórii majstrovstiev sveta. „Turnaj si chceme čo najviac užiť. Každý tuší, ktorý zápas rozhodne o postupe – čiže najdôležitejší bude výsledok duelu s Nemeckom,“ tvrdí Cehlárik.

Skončíme ôsmi, tvrdí prognóza

Na minuloročnom šampionáte sme Nemcov zdolali jednoznačne 9:2 a napokon sme po štvrťfinálovej prehre so Švédskom obsadili na turnaji ôsme miesto. A presne tú istú pozíciu nám na tohtoročnom turnaji prognózuje prestížny zámorský hokejový magazín The Hockey News. Aj podľa článku, ktorý venoval magazín našej reprezentácii, sú iba Réway a Cehlárik hráčmi, ktorí môžu na turnaji preraziť. „Kým Česko našlo novú krv na medzinárodnej scéne, Slovensko bude skôr v pozícii obetného baránka,“ píše The Hockey News. Samotný Cehlárik nechcel špekulovať, či je ôsme miesto reálnym odzrkadlením kvalít slovenských mladíkov. No proti pozícii jedného z lídrov tímu spolu s Réwayom neprotestoval. „Nechceme si pripúšťať tlak, k úspešným výsledkom chceme prispieť čo najvyššou produktivitou, na čo nás nabáda aj tréner Bokroš,“ hovorí Cehlárik, ktorý v tejto sezóne švédskej najvyššej súťaže zaznamenal trinásť bodov v 29 stretnutiach. Zaujímavosťou vo výbere je fakt, že kým v minulosti tvorili drvivú väčšinu mužstva hráči z projektu Orange 20 pôsobiaceho v našej extralige, tentoraz sa na šampionáte predstaví až 9 hokejistov zo zahraničných súťaží. „Je ťažké povedať, či bude mužstvo silnejšie ako v minulých rokoch. O všetkom rozhodne náš zápas s Nemeckom,“ hovorí manažér Kadleček, ktorý má vo výbere troch mladíkov, ktorých zastupuje.

Tím posilnil železný muž NHL

V drese Floridy Panthers odohral vyše 300 zápasov bez prestávky, za čo si vyslúžil prezývku železný muž NHL. Teraz je bývalý reprezentačný obranca Róbert Švehla, bronzový medailista z olympiády v Albertville 1992 a majstrovstiev sveta 2003, generálnym manažérom reprezentácie do 20 rokov. Zápasy a tréningy našich mladíkov bude sledovať z tribúny. „Ak niečo uvidím, v čom by sme sa mohli zlepšiť, navrhnem to trénerom. Bude na nich, či si to vezmú, alebo nie,“ povedal pre portál hockeyslovakia. sk Švehla.

Program Slovákov na šampionáte

26. decembra

Slovensko – Kanada (02.00 hod.)

27. decembra

Slovensko – Fínsko (22.00 hod.)

29. decembra

Slovensko – USA (22.00 hod.)

30. decembra

Slovensko – Nemecko (02.00 hod.)

Poznámka: všetky zápasy slovenskej dvadsiatky na MS vysiela naživo RTVS

01 - Modified: 2007-01-26 16:04:00 - Feat.: 0 - Title: Davos: Irán plánuje inštaláciu tisícov centrifúg
01 - Modified: 2024-05-10 18:33:14 - Feat.: - Title: Pospíšil bol po debute dojatý, Hudáček nechápe prvému gólu Nemcov. Hokejisti hodnotia prvý zápas na MS 02 - Modified: 2022-02-22 10:49:59 - Feat.: - Title: Odkaz hokejistov: Chceme vidieť fanúšikov, nie politikov 03 - Modified: 2021-06-03 06:47:50 - Feat.: - Title: Nielen šikovní, ale aj pekní! Pozrite sa na našich NAJKRAJŠÍCH hokejistov týchto majstrovstiev 04 - Modified: 2020-09-30 09:36:25 - Feat.: - Title: Pred Úradom vlády hokejisti protestovali proti opatreniam 05 - Modified: 2019-05-21 17:42:20 - Feat.: - Title: Nagy končí ako hrdina. Ostatní začínajú
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
13. máj 2024 23:23