StoryEditor

Manchester by kúpil len dvoch Slovákov

13.10.2014, 00:00
Futbalový skaut slávneho anglického klubu a bývalý reprezentant Szilárd Németh pre HN:

Každý klub, ktorý sa príde pozrieť na zápas, vie, o koho môže mať záujem, konštatuje Németh.

Slovenská reprezentácia zaznamenala dve výhry nad silnými súpermi, keď porazila Ukrajinu a Neskôr aj Španielsko. Dá sa očakávať, že vďaka nim stúpne aj hodnota našich hráčov?

Povedal by som, že sa takto zvýši skôr kredit slovenského futbalu ako jednotlivých hráčov. Treba brať do úvahy, že v zápase so Španielskom súper kontroloval hru a my sme ho výbornou defenzívou nepúšťali do šancí. Vyzdvihnúť sa dá iba individuálny výkon Kozáčika, ktorý zachytal perfektne. Ostatní podali kolektívny výkon v defenzíve. Na Ukrajine to bol iný zápas. Pohyb smerom dopredu bol oveľa lepší, či už to bol Vlado Weiss alebo Róbert Mak.

Nezačnú sa po takýchto výkonoch o našich hráčov viac zaujímať agenti?

Myslím si, že nie. Nikde na svete sa to nerobí tak, že by sa z jedného zápasu odvíjala kariéra hráča. V zápase so Španielskom vynikli skôr tí, ktorí majú lepšiu defenzívu. Asi 80 percent hracieho času sme bránili, preto bolo ťažké presadiť sa individuálne. A európske či špičkové kluby z defenzívneho zápasu nevyberú nikoho.

Od čoho sa teda odvíja hodnota futbalistu a záujem o neho?

Je to komplexná otázka. Manažéri sa pozerajú aj na to, na ktorom poste hráč hrá a čo na ňom odviedol. A ako zapadá do koncepcie trénera či preferovaného štýlu hry. Každý klub, ktorý sa príde pozrieť na zápas, vie, o koho môže mať záujem.

Ako potom prebieha samotný výber?

Agenti dostanú tip alebo sa idú pozrieť náhodne. Napríklad si povedia, že Slovensko vyhralo na Ukrajine, doma bude hrať so Španielskom a že hráči môžu vo vlastnom prostredí ukázať zo svojho umenia viac. Je však potrebné rozlišovať. Na Škrťa (Martin Škrtel, pozn. red.), ktorý hrá v Liverpoole, sa ťažko môže prísť pozrieť nejaký nemecký klub zo stredu tabuľky. Po prvé vedia, že Škrtela nedostanú, a po druhé, aj on sám má väčšie ambície. Takéto kluby sú skôr zamerané na hráčov, ktorí hrajú v menších mužstvách. Môžu sa prísť pozrieť napríklad na Matúša Kozáčika, ktorý hrá v Plzni a má ambície i šancu dostať sa vyššie.

Môže Matúšovi Kozáčikovi jeho výkon proti Španielsku otvoriť nejaké dvere?

Určite. Keď ho videl niekto zo solídnych klubov, či už zo Švajčiarska alebo z Nemecka, zostane im v povedomí a možno sa niektorí pôjdu na neho ešte pozrieť v ligovom zápase. A to preto, aby videli, či takéto výkony podáva pravidelne.

Vy by ste niekoho do Manchestru United vybrali?

Keď zoberieme reálne, o koho by mohol mať Manchester záujem, tak to by boli Marek Hamšík a Martin Škrtel. Klub vie o Škrtelovi všetko, keďže hrá v konkurenčnom Liverpoole a Marek Hamšík zas podáva výborné výkony v talianskej lige. Takže títo dvaja sú na úrovni, ktorá môže byť zaujímavá pre Manchester.

A nepozerali ste sa na nich?

Aj ja, aj môj šéf sme boli na zápase. Neboli sme sa však pozrieť na týchto dvoch hráčov. Ja som tam bol ako fanúšik slovenského futbalu, išiel som sa pozrieť na chlapcov. Šéf sa ide pozrieť aj na „dvadsaťjednotku“. Títo chlapci budú pre neho skôr zaujímaví, keďže sú mladí, perspektívni a môžu v budúcnosti ukázať ešte veľa.

 

Hodnotu hráčov zvyšuje kontinuálny výkon

Slovensko vyvolalo víťazstvami nad Ukrajinou i Španielskom vo svete eufóriu. To, či ju dokážu slovenskí reprezentanti, ktorí na seba v kvalifikácii Euro 2016 strhli pozornosť futbalovej verejnosti, aj speňažiť, bude závisieť od ich ďalšieho predstavenia. „Určite tieto dva výkony naštartovali kluby, a tie budú pozorne sledovať, či ich hráči budú schopní zopakovať,“ hovorí pre HN známy futbalový agent a bývalý československý reprezentant Július Bielik. Najsledovanejšie, a teda aj najcennejšie, je pri futbale dosahovať kontinuálne dobré výsledky. Krátkodobé úspechy sa totiž môžu zo dňa na deň zmeniť. „Dva zápasy sú čiastkový výsledok. Ak by sme chceli zistiť, či stúpne hodnota slovenských reprezentantov, je potrebné vyčkať do konca kvalifikácie,“ pokračuje Július Bielik s tým, že hráčske výkony sa sledujú aj pol roka až rok. A výkon, ktorý neskôr odráža aj ich cenu na trhu, sa najlepšie prejavuje na medzinárodnej pôde. „Ide o to, aby sa ukázalo, ako sa vedia presadiť v konkurencii tých najlepších. Preto sa hodnotí, na akej pozícii sa nachádza reprezentácia, alebo kluby, ktorým sa podarilo dostať do najvyšších medzinárodných súťaží,“ dodáva Július Bielik.

01 - Modified: 2006-11-15 14:26:00 - Feat.: 0 - Title: US Airways ponukajú za Deltu Airlines 8 mld. USD
01 - Modified: 2024-05-18 05:30:00 - Feat.: - Title: Analytička pre verejné politiky: Kus pokory neuškodí vedcom, systému ani antisystému 02 - Modified: 2024-05-17 08:28:50 - Feat.: - Title: Ivana Gáborík: „Slzy sa mi kotúľajú po tvári na počkanie,“ hovorí v exkluzívnom rozhovore pre Evitu 03 - Modified: 2024-05-14 13:43:10 - Feat.: - Title: Poslanec Hlasu pre HN: Národniarom pri umeleckom fonde nerozumiem. Obávam sa toho, s čím prídu ďalej 04 - Modified: 2024-05-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Majiteľ Viech Vojtěch Záhorský: Baví ma tvoriť priestory na výmenu názorov 05 - Modified: 2024-05-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Máte v pláne si poistiť fotovoltiku? Pripravte sa, že ročne budete platiť až 12-tisíc eur (rozhovor)
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. máj 2024 12:23