StoryEditor

Výroky politikov: Fico hovorí o nevídanej situácii. Opozícia tvrdí, že zo strany premiéra ide o pomstu

10.03.2024, 00:00
Autor:
redredTASRTASR
  • Cez týždeň zarezonovala téma okolo Ústavného súdu. Premiér Robert Fico v utorok rozvíril politické vody vyhlásením, že predseda Ústavného súdu Ivan Fiačan by mal vyvodiť zodpovednosť a odstúpiť z funkcie. Výroky politikov z tohto týždňa si pozrite vo videu.
  • Premiér žiada vysvetlenie, prečo sa Ústavný súd rozhodol prelomiť zaužívanú rozhodovaciu prax a rozhodol o pozastavení účinnosti ešte pred zverejnením legislatívy.
  • Predseda Ústavného súdu Ivan Fiačan zvolal na druhý deň brífing, na ktorom ubezpečil, že on aj sudcovia Ústavného súdu konajú autonómne, nestranne a nekonajú pod tlakom.
  • Fiačan sa ospravedlnil za únik informácie o rozhodnutí Ústavného súdu.
  • Na kritiku Fiačana zo strany premiéra okamžite reagovala aj opozícia. Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka považuje za nehorázne, aby sa premiér Fico vyhrážal Ústavnému súdu.

Cez týždeň zarezonovala téma okolo Ústavného súdu. Premiér Robert Fico v utorok rozvíril politické vody vyhlásením, že predseda Ústavného súdu Ivan Fiačan by mal vyvodiť zodpovednosť a odstúpiť z funkcie.

Fico to povedal v reakcii na rozhodnutie Ústavného súdu o pozastavení účinnosti časti novely trestných kódexov.

image

Fico útočí na šéfa Ústavného súdu. Ak by som mal právomoc, tak ho odvolám, hovorí

Niekto podľa premiéra musí niesť zodpovednosť za medializáciu rozhodnutia súdu predtým, ako bolo doručené dotknutým stranám. "Ak by som mal kompetencie odvolať predsedu Ústavného súdu, tak by som to urobil," povedal Fico.

Premiér žiada vysvetlenie, prečo sa Ústavný súd rozhodol prelomiť zaužívanú rozhodovaciu prax a rozhodol o pozastavení účinnosti ešte pred zverejnením legislatívy. Pýta sa, aký to bol politický tlak, ktorý Ústavný súd nútil k takémuto rýchlemu konaniu.

Predseda Ústavného súdu Ivan Fiačan zvolal na druhý deň brífing, na ktorom ubezpečil, že on aj sudcovia Ústavného súdu konajú autonómne, nestranne a nekonajú pod tlakom.

Fiačan sa ospravedlnil za únik informácie o rozhodnutí Ústavného súdu. Nemalo sa to podľa neho stať, no nepovažuje to za dôvod na odstúpenie z funkcie. Dodal, že záležitosť sa vyšetruje.

Fiačan ubezpečil, že sudcovia neposkytli informácie o rozhodnutí médiám ani iným osobám.

image

Fiačan reagoval na kritiku. Ficove útoky sú nebezpečné, dúfam, že sa to nebude opakovať, odkázal premiérovi

Na kritiku Fiačana zo strany premiéra okamžite reagovala aj opozícia. Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka považuje za nehorázne, aby sa premiér Fico vyhrážal Ústavnému súdu.

image

Šimečka: Nie je dôvod na taký frontálny útok na Ústavný súd a Fiačana. Ficovi sa nepáči pozastavenie novely

"Teraz Fico, keď nedostal, čo chcel, tak kope okolo seba a úplne neprijateľným spôsobom sa vyhráža predsedovi ústavného súdu," povedal Šimečka s tým, že to si nedovolil ani expremiér Vladimír Mečiar.

image

Šéf hnutia Slovensko Igor Matovič povedal, že Fico pohŕda Ústavným súdom, čo robia len diktátori, ktorí nemajú čo hľadať v demokratickej spoločnosti.

"Napriek tomu, že Robert Fico tvrdí, že rešpektuje rozhodnutia Ústavného súdu, jeho ďalšie vyjadrenia hovoria o opaku," zdôraznil Matovič.

01 - Modified: 2024-04-09 14:58:54 - Feat.: - Title: Sen o lacnom nákupe sa vzďaľuje. Ficova vláda chystá páku na reťazce, zatlačí to na ceny 02 - Modified: 2024-04-09 13:20:32 - Feat.: - Title: Výbor vypočuje kandidátov na sudcu Ústavného súdu v stredu a vo štvrtok 03 - Modified: 2024-04-09 08:10:36 - Feat.: - Title: Fico a Takáč hovoria o odpočte plnenia programového vyhlásenia vlády v oblasti pôdohospodárstva 04 - Modified: 2024-04-08 19:46:16 - Feat.: - Title: Český veľvyslanec na Slovensku pre HN: Stále ste pre nás dobrý priateľ. Naše vzťahy však musíme plniť obsahom 05 - Modified: 2024-04-08 15:14:48 - Feat.: - Title: Neviem si predstaviť podporu Sakovej či Rašiho na post predsedu parlamentu, povedal Šimečka
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
10. apríl 2024 00:31