StoryEditor

Výroky politikov: Premiér hovoril o splnení hlavného cieľa. Šimečka tvrdí, že Fico zažil obrovskú prehru

03.03.2024, 00:00
Autor:
redredTASRTASR
  • Cez týždeň rezonovalo na politickej scéne rozhodnutie Ústavného súdu. Ten potvrdil, že pozastavil účinnosť časti novely trestných kódexov. Výroky politikov si pozrite vo videu.
  • Návrhom na pozastavenie účinnosti vo zvyšnej časti vrátane rušenia Úradu špeciálnej prokuratúry Ústavný súd nevyhovel.
  • Premiér Robert Fico vyhlásil, že najdôležitejšiu vec sa im podarilo aj tak dosiahnuť. "Prvoradým cieľom bolo zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry. Vedeli sme, že Úrad špeciálnej prokuratúry musí byť zrušený, a to sa nám podarilo," reagoval Fico.
  • Premiér zároveň skonštatoval, že Ústavný súd sa dopustil blamáže, ktorú v histórii Slovenska ešte nezažil.
  • Predseda PS Michal Šimečka vyzval na čo najskoršie zverejnenie rozhodnutia Ústavného súdu v Zbierke zákonov.
  • Prezidentka Zuzana Čaputová v reakcii uviedla, že rozhodnutie Ústavného súdu je dobrou správou pre demokraciu a právny štát na Slovensku.

Cez týždeň rezonovalo na politickej scéne rozhodnutie Ústavného súdu. Ten potvrdil, že pozastavil účinnosť časti novely trestných kódexov.

Pozastavenie sa týka všetkých schválených zmien v Trestnom zákone, zákone o trestnej zodpovednosti právnických osôb a niektorých paragrafov Trestného poriadku.

image

Fico hovorí o blamáži pri rozhodnutí Ústavného súdu. Najdôležitejšiu vec sme aj tak dosiahli, odkázal

Návrhom na pozastavenie účinnosti vo zvyšnej časti vrátane rušenia Úradu špeciálnej prokuratúry súd nevyhovel.

Premiér Robert Fico aj líder opozície Michal Šimečka hovorili vo svojich vyjadreniach o víťazstvách.

Fico vyhlásil, že najdôležitejšiu vec sa im podarilo aj tak dosiahnuť. "Prvoradým cieľom bolo zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry. Vedeli sme, že Úrad špeciálnej prokuratúry musí byť zrušený, a to sa nám podarilo," reagoval Fico.

Fico zároveň skonštatoval, že Ústavný súd sa dopustil blamáže, ktorú v histórii Slovenska ešte nezažil. Od šéfa Ústavného súdu Ivana Fiačana bude žiadať vysvetlenie. Ficovi totiž prekáža, že sa o rozhodnutí súdu dozvedeli z médií. "Určite musí prijať opatrenia. Nie je možné, aby sa takéto vážne rozhodnutia komunikovali cez médiá," odkázal premiér.

image

Premiér odmieta vyjadrenia opozície, že prehral. "Sú ako malé deti, naháňajú sa, kto vyhral. Ja som spokojný. Dosiahli sme vážny politický cieľ. Zrušili sme ÚŠP," zopakoval Fico.

Predseda PS Michal Šimečka povedal, že rozhonutie Ústavného súdu je obrovskou prehrou pre Roberta Fica.

Šimečka vyzval na čo najskoršie zverejnenie rozhodnutia Ústavného súdu v Zbierke zákonov. Vládnu koalíciu varoval, aby ho nezačala spochybňovať.

image

Šimečka: Varujem Fica, aby im ani len nenapadlo zmariť rozhodnutie Ústavného súdu. Hrozí masívnymi protestmi

"Ja chcem dôrazne varovať Roberta Fica, pána Suska a všetkých, aby po prvé nezačali spochybňovať Ústavný súd, nezačali útočiť na ÚS, lebo to je naozaj zahrávanie sa s ohňom, ale predovšetkým, aby konali v zmysle zákona a aby uverejnili uznesenie ÚS v Zbierke zákonov v tej lehote, ktorá je určená," uviedol Šimečka.

Prezidentka Zuzana Čaputová v reakcii uviedla, že rozhodnutie Ústavného súdu je dobrou správou pre demokraciu a právny štát na Slovensku.

Rýchle rozhodnutie podľa prezidentky svedčí aj o tom, že zásah do ústavou garantovaných práv občanov by mohol byť natoľko závažný, že ústavní sudcovia považovali za dôležité preskúmať ho ešte pred nadobudnutím účinnosti novely Trestného zákona.

01 - Modified: 2024-04-09 14:58:54 - Feat.: - Title: Sen o lacnom nákupe sa vzďaľuje. Ficova vláda chystá páku na reťazce, zatlačí to na ceny 02 - Modified: 2024-04-09 08:10:36 - Feat.: - Title: Fico a Takáč hovoria o odpočte plnenia programového vyhlásenia vlády v oblasti pôdohospodárstva 03 - Modified: 2024-04-08 19:46:16 - Feat.: - Title: Český veľvyslanec na Slovensku pre HN: Stále ste pre nás dobrý priateľ. Naše vzťahy však musíme plniť obsahom 04 - Modified: 2024-04-08 15:14:48 - Feat.: - Title: Neviem si predstaviť podporu Sakovej či Rašiho na post predsedu parlamentu, povedal Šimečka 05 - Modified: 2024-04-08 14:35:02 - Feat.: - Title: Šimečka kritizoval Fica. Premiéra vyzval, aby prestal kopať okolo seba ako zmyslov zbavený
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
10. apríl 2024 03:57