Predseda Národnej rady Peter Pellegrini. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Začala sa volebná kampaň, kandidáti na prezidenta môžu minúť pol milióna eur

09.01.2024, 11:17
Autor:
TASRTASR

Kampaň sa začína dňom vyhlásenia termínu volieb v Zbierke zákonov a končí sa 48 hodín predo dňom konania volieb.

Začala sa volebná kampaň pred prezidentskými voľbami. Kandidáti na ňu môžu minúť pol milióna eur. Vyplýva to zo zákona o volebnej kampani.

Kampaň sa začína

Kampaň sa začína dňom vyhlásenia termínu volieb v Zbierke zákonov a končí sa 48 hodín predo dňom konania volieb.

"Kandidát na prezidenta SR môže na svoju volebnú kampaň vynaložiť najviac 500-tisíc eur vrátane dane z pridanej hodnoty spolu pre obidve kolá volieb," píše sa v zákone.

Do tejto sumy sa rátajú aj náklady na propagáciu kandidáta, ktoré vynaložil v čase začínajúcom 180 dní predo dňom vyhlásenia volieb, a náklady, ktoré uhradil alebo má uhradiť.

Zákon tiež spresňuje, že ak sa politická propagácia, inzerát alebo program zverejnili alebo odvysielali bezplatne alebo za zníženú cenu u iného vysielateľa ako v Rozhlase a televízii Slovenska, započítava sa do uvedenej sumy ich obvyklá cena.

Za náklady na volebnú kampaň sa podľa zákona považuje "súčet všetkých finančných prostriedkov, darov a iných bezodplatných plnení oceniteľných peniazmi, ktoré kandidát na prezidenta vynaloží na úhradu platenej inzercie alebo reklamy, na úhradu politickej propagácie, na úhradu za zhotovenie reklamných plagátov, letákov, iných propagačných materiálov a predmetov a akýchkoľvek ďalších plnení spojených s volebnou kampaňou".

Osobitný účet v banke

Finančné prostriedky určené na kampaň musí kandidát viesť na osobitnom účte v banke. Údaje na účte musia byť nepretržite prístupné tretím osobám a musia zobrazovať prehľad platobných transakcií.

Na osobitný účet musia byť vložené peniaze výlučne prevodom z iného účtu. Výpisy z účtu musí kandidát uchovávať päť rokov od ich vydania.

Kandidáti môžu podľa zákona prijať dary na kampaň iba od fyzickej a právnickej osoby s trvalým pobytom či sídlom v SR, a tiež od politickej strany registrovanej na Slovensku.

Dary nemôže prijať od štátu, Slovenského pozemkového fondu, obce alebo vyššieho územného celku, ale ani od občianskeho združenia, nadácie či neziskovej organizácie a verejnoprávnej inštitúcie.

Každý kandidát má aj povinnosť viesť osobitnú evidenciu nepeňažných darov a iných bezodplatných plnení vrátane dátumu prijatia, hodnoty a identifikačných údajov darcu.

Evidenciu musí zverejniť na svojom webe a doručiť ju ministerstvu vnútra v listinnej a elektronickej podobe do 30 dní po vykonaní volieb. Rezort ju následne sprístupní aj verejnosti.

01 - Modified: 2024-05-08 11:10:27 - Feat.: - Title: Stojíme pred zásadnou výzvou zabezpečiť mier na Ukrajine i v Európe, vyhlásil Pellegrini 02 - Modified: 2024-05-05 11:45:56 - Feat.: - Title: Fico, Pellegrini a Danko majú dobrý vzťah, tvrdí predseda SNS. Gröhling hovorí o koaličnej kríze 03 - Modified: 2024-05-04 22:15:01 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Ficova vláda si z EÚ spravila fackovacieho panáka, ale o peniaze ruku naťahuje, vraví Korčok 04 - Modified: 2024-05-01 11:23:00 - Feat.: - Title: Budem robiť všetko pre to, aby Slovensko bolo plnohodnotným členom EÚ, vyhlásil Pellegrini 05 - Modified: 2024-04-30 09:39:34 - Feat.: - Title: Korčok v eurovoľbách podporí PS, SaS, KDH a Demokratov. Adresoval výzvu vláde
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
08. máj 2024 13:59