StoryEditor

Aj po zahriatí je bryndza bryndzou

14.11.2002, 23:00

Autor na príklade slovenskej špeciality bryndze obhajuje "ekologicky čisté potraviny, vyrábané bez tepelného a chemického spracovania". V článku o. i. uvádza: "Bolo by neodpustiteľnou chybou, keby sme tento tradičný a írečitý slovenský výrobok dovolili znehodnotiť nepatričnými zásahmi... Napodobeniny, získané napr. z pasterizovaného ovčieho mlieka, sa bryndzou nazývať nesmú. A pritom minulý týždeň za tepelne ošetrenú bryndzu dokonca udelili ocenenie Slovak Gold."
Pri hodnotení kvality najmä mliečnych výrobkov je trvalou prioritou našich externých odborníkov tzv. prirodzená technológia bez zásahu chemických stabilizátorov a podľa možnosti aj tepelného spracovania. Z desiatich prípadov dostane Certifikát Slovak Gold deväť výrobkov, pri ktorých sa dodržuje tradičná technológia. Plnotučná letná bryndza termizovaná získala Certifikát Slovak Gold ako vysokokvalitný výrobok z nepasterizovaného ovčieho mlieka (v tom sa autor mýlil) bez použitia konzervačných látok. Práve vkusný a praktický obal v 100- a 200-gramovom balení vylučuje možnú kontamináciu pri manipulácii s výrobkom v obchode (aj v otázke manipulácie so záručnou lehotou). Rizikovým faktorom je najmä jeho ručné prebaľovanie do fólií. Preto otázka by nemala stáť tak, či tepelne ošetrená bryndza je len falošnou a nutrične bezvýznamnou náhradou, ale ani tak, či klasicky vyrábaná bryndza predstavuje nebezpečný koncentrát patogénov. Poškodilo by to len domácich výrobcov aj spotrebiteľov -- tým, že by táto jedinečná slovenská špecialita mohla zaniknúť. Napokon tradičný producent, firma, ktorá prišla na trh ako prvá s novou technológiou a vysokokvalitným výrobkom, bude naďalej dodávať do obchodu aj klasickú netermizovanú bryndzu. Na základe stanovísk odborníkov som presvedčený, že keď pasterizované a nechemicky ošetrené mlieko zostáva mliekom, tak aj termizovaná bryndza bez chemických prísad je a bude stále bryndzou.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 07:39