StoryEditor

Kniha poviedok chlapcov z Novej Dubnice

14.10.2003, 00:00

Každý, kto chytí do ruky knihu Smrť kozy , zrejme najskôr zapochybuje, či nepatrí do červenej knižnice. Štvorica autorov Jaroslav Bednárik, Rastislav Doboš, Peter Gašpar a Ján Petrek v spolupráci s ilustrátorom Valérom Fabčinom však vytvorili dielo, ktorému sa poklonil aj režisér Juraj Jakubisko. "Hoci som krstným otcom asi troch desiatok kníh, na túto som zvlášť hrdý," povedal pre HN J. Jakubisko. "Týka sa tém, s ktorými pracujem vo svojich filmoch. Nie je pre starých ľudí. Vyžaduje si mysliaceho, mladého, spolupracujúceho čitateľa s rovnakou fantáziou, akú používa pri surfovaní v internete."
Autorov okrem spoločného rodiska -- Novej Dubnice -- spája spisovateľské nadšenie, opojenie z cestovania, odhodlanie nedať sa pokoriť životom, ale poriadne ho chytiť za pačesy. Genéza poviedok, ktoré vznikali v rôznych kútoch sveta, sa dá vysledovať v e-mailoch, cez ktoré kamaráti počas tvorby knihy komunikovali. "Je to experiment v pravom zmysle slova, experiment veľmi pozitívny. Kniha je súčasná a filozofická zároveň," tvrdí Jakubisko.
Autorom sa cez 335 064 slov podarilo pozrieť na svet a naše životy z nadhľadu. Aj keď v knihe nechýbajú kuriozity, názory, polemika o náboženstve a dotýka sa aj udalostí, ktoré ovplyvnili celý svet, nakoniec a možno nechtiac čitateľovi odhalí jednoduchú životnú pravdu: to, čo sa nám zdá banálne, je životne dôležité, a to, čím sa celé dni zaoberáme, nad čím sa trápime, je nakoniec smiešne.
Avantgardný bol aj iniciačný večer, na ktorom šampanským poliali Smrť kozy a namiesto kozy čierneho capa. (Čo by na to povedali aktivisti zo slobody zvierat?)
Aj keď mená autorov ešte nie sú širokej čitateľskej obci veľmi známe, určite neboli capmi -- záhradníkmi. Je to ich druhá spoločná kniha, na ktorej má podľa R. Doboša leví podiel J. Bednárik. "Je lenivý ako voš. Musel som ho zamknúť u seba v byte, pretože robí, iba keď sa nudí," odhaľuje tŕnistú púť knihy od nápadu až po pulty obchodov editor a jeden z autorov R. Doboš.
Napriek tomu, že každý z autorov píše iným spôsobom, editor ich dokázal spojiť náročným spôsobom, ktorý však na čitateľa nepôsobí vtieravo. Nech nikoho nepomýli pesimistický názov. Poviedky, z ktorých väčšina sa skutočne prihodila, oslovia čitateľa, ktorý sa chce vymaniť z únavy z každodenného kolotoča života a chce si ho aj vychutnať.

Juraj Jakubisko obklopený autormi knihy Smrť kozy.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
07. máj 2024 23:14