StoryEditor

Stres sa dá odbúrať správnym pohybom

12.07.2002, 00:00

Človek v dobre padnúcom obleku či kostýme, tak trochu strojený. Jeho najlepšími priateľmi sú mobilný telefón, diár, notebook a e-mail. Takmer všetok čas venuje im. Pomedzi to stretnutia, porady, rokovania a stres. Naučený úsmev a v hlave inštalovaný systém na vyhodnocovanie vhodného a nevhodného. Spokojný, ale aj vyčerpaný... Taký je obraz manažéra.
Že to nie je celkom tak?! Škatuľkujeme a generalizujeme?! Samozrejme, robíme to všetci. Hoci v spoločnosti badať snahy o zlepšenie kvality života, rastie v nej aj tendencia k uniformite -- správania, vzhľadu, názorov a životného štýlu. Málokto si uvedomuje svoju vrodenú jedinečnosť a rešpektuje potreby, ktoré z nej vyplývajú.
Väčšina ľudí sa odsudzuje svojim prirodzeným potrebám a zabúda rozvíjať prirodzené schopnosti. Našu kapacitu efektívne a tvorivo pracovať neraz obmedzujú fyzické problémy. Často si neuvedomujeme, ako nesprávne sa pohybujeme -- sedíme, šoférujeme -- a tak nemáme potrebu pohybovať sa lepšie. Predpokladom akejkoľvek zmeny je potreba spochybniť častokrát hlboko zakorenené kultúrne návyky, spôsoby myslenia a správania sa, ku ktorým sme vedení od ranného detstva a ktoré sme nekriticky prijali bez toho, aby sme sa zamýšľali nad tým, či existujú aj nové možnosti.
Človek, ktorý pozná svoju hodnotu a preto mu na sebe záleží, by mal mať chuť vymaniť sa z tohto uzavretého kruhu, zamerať sa sám na seba, lepšie sa spoznať, cítiť a zároveň si oddýchnuť. Konečne aj na Slovensku to možno dosiahnuť Feldenkraisovou metódou, ktorá v sebe spája vynikajúci oddych, relaxáciu tela aj ducha, tak potrebnú pre duševne pracujúcich a stresom neustále skúšaných. Feldenkraisova metóda vznikla ako výsledok skúmania pohybu a myslenia. Učí človeka poznať a rešpektovať seba samého. Zaoberá sa riadením pohybu, správania sa a reakcií na okolitý svet, ako aj tým, ako toto riadenie stresuje naše telo -- a čo je najdôležitejšie -- učí aj ako tento stres odstrániť alebo znížiť.

Bez rozdielu možností
Veľa fyzickej bolesti a iných ťažkostí, ktoré prežívame, spôsobuje nadmerné úsilie a chybné používanie tela pri pohybe. Feldenkraisova metóda ukazuje cestu, ako spoznať nepotrebné úsilie, ako sa pohybovať úsporne a súčasne účinne. Odstránenie prebytočného napätia pri pohybe zabraňuje poškodzovaniu svalov a kĺbov, spomaľuje proces opotrebovania tela a umožňuje docieliť lepší zdravotný stav.
Autor tejto metódy, Moshé Feldenkrais (1904 -- 1984), fyzik, inžinier, pedagóg, výskumník a zároveň preborník v jude, dokázal vo svojej metóde spojiť princípy fyziky, biomechaniky, dynamiky a vlastné empirické poznanie. Motivovaný zranením kolena začal experimentovať s tým, ako je možné naučiť sa lepšie využívať vrodené schopnosti tela, a tak mu pomôcť k ľahšiemu zvládnutiu ťažkostí. Výsledkom jeho desaťročia trvajúceho výskumu sú dve vzájomne nadväzujúce cesty k vnímaniu tela -- Pohybom k sebauvedomeniu a Funkčná integrácia.
Keďže ide takmer o vedu, kurzy a cvičenia Feldenkraisovej metódy môžu viesť len vyškolení lektori, ktorí absolvovali niekoľkoročné štúdium tejto metódy a získali medzinárodný certifikát. Tým je garantované predchádzanie nežiaducemu používaniu tejto metódy, a nevhodnému, prípadne škodlivému zaobchádzaniu s ľudským telom.
Lekcie Feldenkraisovej metódy obsahujú množstvo cvičení, ktoré zlepšujú vnímavosť, orientáciu a pozornosť do vnútra nášho tela. Nie je to však žiadna gymnastika, fitnes, ani tanec, aj keď sa človek pohybuje. Rozsahom malé, pomalé a vedome vykonávané pohyby priamo oslovujú nervový systém a umožňujú jeho modelovanie. Opakovanie pohybov pomáha objavovať systém, ako ich vykonávať pohodlnejšie a efektívnejšie. Cvičenec pritom nie je obmedzený ničím, čo by v prípade iného "športu" či cvičenia mohlo byť hendikepom -- nezáleží na kondícii, veku, telesnej hmotnosti, touto metódou môže svoje pohybové schopnosti rozvíjať dokonca telesne postihnutý.

Dva stupne
Pohybom k sebauvedomeniu je časť Feldenkraisovej metódy, pri ktorej inštruktor ústne usmerňuje skupinku cvičencov. Pohyb neukazuje, a tak cvičenci vykonávajú pohyb na základe toho, ako inštrukcii porozumeli, hľadajú individuálnu cestu ako informáciu pretransformovať do pohybu. Cvičenia sú sériou ľahko zapamätateľných pohybov v základných polohách -- sed, ľah, stoj -- ktoré sú postupne zložitejšie a rôznorodejšie. Inštruktor vedie cvičencov k tomu, aby sa viac sústredili na proces vykonávania aktivity, než na cieľ. Pritom je dôležité neprekročiť prah bolesti a nenútiť sa k nadmernému úsiliu. Prestávky medzi pohybmi umožňujú precítiť dosiahnuté zmeny a efekt, ktorý cvičenie v tele vyvolalo.
Druhá časť metódy -- Funkčná integrácia -- je individuálna práca inštruktora s cvičencom. Inštruktor pritom pomáha odhaliť to, ako riadime svoje telo a prostredníctvom jemných a nenásilných dotykov navrhne príjemné a pohodlné alternatívy k zabehanému spôsobu pohybu.
Ľudia, ktorí si už túto metódu vyskúšali, konštatovali, že sa priamo po cvičení cítili viac uvoľnení, sústredení a vyrovnaní. Celkovým efektom bolo zlepšenie pohyblivosti, menší stres a ústup bolestí.
Túto metódu na vlastnej koži "otestovalo" aj mnoho športovcov -- profesionálov, vrátane basketbalovej hviezdy Juliusa Ervinga či golfových hráčov Ricka Actona a Duffyho Waldorfa. Blahodarný efekt Feldenkraisovej metódy si spomedzi selebrít vychutnali napríklad izraelský expremiér David Ben-Gurion, známa čierna herečka Whoopi Goldbergová, huslista Yehudi Menuhim a čelista Yo Yo Ma.

Efekty Feldenkraisovej metódy v každodennom živote
* 42-ročný programátor, ktorý mal problémy so zápästím, dokázal po cvičení zvýšiť frekvenciu úderov na klávesnici. Naučil sa, ako účinnejšie používať ramená a ruky.
* 28-ročná žena je tretí raz tehotná, ale ako radostne skonštatovala, prvý raz bez nepríjemných bolestí chrbta.
* 55-ročná žena môže zobrať na ruky svoju dvojročnú vnučku bez toho, aby riskovala, že ju "sekne" v krížoch.
* 40-ročná hráčka na violončelo sa stala takou kreatívnou v rozvíjaní nových, prirodzenejších polôh pri hraní, že môže trénovať celé hodiny a rozširovať svoj hudobný repertoár.
* 9-ročný chlapček trpiaci neschopnosťou učiť sa, dokáže koncentrovane prečítať stránku textu a byť sebaistí v rámci možností jeho inteligencie.
* 78-ročný muž každý deň prejde niekoľko kilometrov bez toho, aby sa sťažoval na chronickú bolesť v kolene, ktorou trpel tridsať rokov.
* 32-ročný muž sa naučil znova používať ruku, ktorú mal paralyzovanú po dopravnej nehode.

Viac informácií o Feldenkraisovej metóde nájdete na internete:
http://www.feldenkrais-resources.com/
http://www.feldenkrais.com/
http://www.feldenkrais.at/
http://www.feldenkrais-method.org/

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
07. máj 2024 20:29