StoryEditor

Telefonát plný strachu

22.10.2008, 00:00
Hudba graduje, postava prežíva najťažšie chvíle svojho života, ale kinosála sa zabáva. Presne o to v trileroch ide. Spraviť zo strachu príjemnú zábavu k pukancom.

Na pohľad absurdnú vetu doviedol k dokonalosti Steven Spielberg v kultových Čeľustiach. O niečo podobné sa pod jeho producentským dohľadom pokúša americký režisér D. J. Caruso. Do svojho filmu Oko dravca obsadil súčasnú hviezdu mladej generácie Shia LaBeoufa, známeho aj z posledného Indiana Jonesa. O tom, že ich spolupráca funguje, hovorí aj úspešný triler Disturbia. A nesklamali ani tentoraz.

Boj o prežitie
Jerry je povaľač. Nudná práca, nevýrazná minulosť a neustále problémy s rodinou. Jeho život skrátka nikam nesmeruje. Zlom nastane, keď vo svojom byte nájde sklad zbraní a trhaviny. A vtedy zazvoní telefón. Telefón, ktorý znamená strach. Ak chce Jerry prežiť, musí počúvať rozkazy hlasu v slúchadle. Žiadne chyby sa neodpúšťajú a trestom za ne je smrť.

Ani Rachel nežije ideálny život. Jej manželstvo skrachovalo hneď, ako sa začalo a to jediné, čo po ňom zostalo je jej milovaný syn. Telefón, ktorý zazvoní, jej nedáva na výber. Buď bude plniť, čo jej neznámy hlas prikáže, alebo jej syn zomrie. Osudy dvoch neznámych ľudí sa tak spoja a začína sa divoký boj o prežitie. Celú situáciu komplikuje vytrvalý agent FBI, ktorý im pri plnení rozkazov dýcha na chrbát. Každého však zaujíma iba jediná otázka: komu patrí hlas v telefóne?

Nová krv
Oko dravca spĺňa, čo sa od neho očakávalo. V prvom rade ide o remeselne kvalitný triler. Scenár sa neustále zamotáva a napätie slušne vrcholí. Herci zbytočne neprehrávajú a akcia má spád. To všetko zastrešuje jednoduchý nápad, ktorý je však dovedený takmer k dokonalosti.

Ošúchanú tému technológií poňal Caruso správnym smerom a nuda v tomto prípade nehrozí. Napriek tomu film v určitom bode stratí čaro vybudované prepracovaným úvodom. Už teraz je viac než isté, že Caruso má v tomto žánri slušný potenciál a vlastný štýl.
Oko dravca prináša do nudných vôd trileru novú krv a pár momentov, z ktorých vám nabehne husia koža. Ak sa teda chcete príjemne zabaviť strachom, určite nebudete ľutovať, ak si ho pozriete na veľkom plátne.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
02. jún 2024 04:03