Popri rieke Slatina vznikol s podporou Nadácie VÚB náučný chodník, ktorým chcú ochranári posilniť osvetu a ekoturizmus v lokalite medzi Zvolenom a Zvolenskou Slatinou.Združenie Slatinka
StoryEditor

Pri Zvolene zachránili posledné riečne údolie svojho druhu v strednej Európe

18.01.2024, 00:00

Údolie rieky Slatina v okrese Zvolen je v našich zemepisných šírkach unikát. Sú tu skalnaté brehy, na nich mohutné duby a pod nimi rieka s veľmi starými brehovými porastami. Ide o jedno z posledných stredohorských údolí s meandrujúcou riekou v strednej Európe, kde sa zachovala príroda, akú už inde nenájdeme. Napriek tomu táto lokalita takmer zmizla kvôli plánovanej výstavbe priehrady.

Hrozbu zaplavenia prírodného bohatstva tohto údolia a tiež celej obce Slatinka sa podarilo v roku 2020 zahnať miestnemu Združeniu Slatinka. Príbeh veľkej odvahy a vytrvalosti si zaslúži pozornosť a uznanie celého Slovenska, o čo sa postaralo v roku 2021 aj enviro ocenenie Atlas. Stojí za ním Nadácia VÚB, ktorá teraz v decembri prekročila významný míľnik – 20. výročie svojej práce pre podporu neziskových organizácií na Slovensku.

Ohrozené druhy takmer skončili pod vodou

Najväčšia hodnota údolia rieky Slatina spočíva v rozmanitosti prírodne cenných ekosystémov. Celé údolie predstavuje okrem iných aj vzácny biotop vtáctva, najmä druhov viazaných na pobrežnú vegetáciu. Žije tu takmer 100 druhov chránených vtákov a rastie vyše 20 ohrozených vyšších rastlín zahrnutých v Červenom zozname SR.

Už v 50-tych rokoch minulého storočia vznikol plán výstavby 12-kilometrovej priehrady na rieke Slatina, ktorá mala slúžiť ako zásobáreň úžitkovej vody pre priemysel. Pochovať pod vodnou hladinou mala aj celú obec Slatinka. „Plány na stavbu priehrady zamrzli na papieri a ľudia tu žili v neistote dve až tri generácie, dedina sa začala vyľudňovať. Boli sme mladí, nechceli sme to nechať tak, preto sme sa rozhodli založiť Združenie Slatinka. Zistili sme, že projekt priehrady vychádza zo starých a neobhájiteľných prístupov. Naštudovali sme si dokumenty, aby sme mohli pred úradmi argumentovať. Začali sme presadzovať iné alternatívy, hoci nás považovali za zelené decká, ktoré bránia inžinierom v práci,“ približuje aktivistka Martina Paulíková, ktorá sa do Slatinky dostala po prvýkrát ako študentka fakulty ekológie v roku 1993.

image

Slatina vytvára jedno z posledných stredohorských údolí s meandrujúcou riekou v strednej Európe, kde sa zachovala príroda, akú už inde nenájdeme.

Nikola Kňažková, magazín Srdcovky

Envirocena za záchranu a ďalšia podpora pre ekoturizmus

Po takmer troch dekádach bojov a úsilia sa Združeniu Slatinka spolu s miestnymi obyvateľmi podarilo Slatinku a jej vzácnu riečnu biodiverzitu zachrániť. Vláda v roku 2020 vo svojom programovom vyhlásení oznámila, že vodné dielo Slatinka sa ako projekt definitívne končí. Neskôr bola rieka Slatina zaradená do siete európsky významných chránených území Natura 2000. Za toto úsilie si združenie vyslúžilo verejné uznanie aj v rámci prvého ročníka celoslovenskej enviroceny Atlas, ktorej tradíciu založila Nadácia VÚB.

image

Ochranárka Martina Paulíková bola jednou z vedúcich osobností, vďaka ktorej sa podarilo zachrániť prírodne vzácne údolie rieky Slatina.

Nikola Kňažková, magazín Srdcovky

„Takáto cena na Slovensku iná nie je, náš úspech v nej nepochybne zarezonoval. Veľmi sme si vážili  najmä obrovskú morálnu podporu, že sme boli vybraní a ocenení spomedzi množstva úžasných organizácií. O našom prípade sa začalo viac hovoriť, vďaka Atlasu vznikli aj nové priateľstvá a a prepojenia s ďalšími združeniami,“ spomína Martina Paulíková.

Podpora zo strany jednej z najdlhšie fungujúcich firemných nadácií pokračovala tiež ďalšie roky, a to s unikátnym projektom „Riekoles“. Aj z enviro grantu Nadácie VÚB tu vznikol náučný chodník, ktorým chcú ochranári posilniť osvetu a ekoturizmus v lokalite medzi Zvolenom a Zvolenskou Slatinou. „Prelína sa tu rieka s lesom, človek nadobúda pocit, že nevie, kde je začiatok lesa a koniec rieky. Toto miesto je pritom dobre dostupné. Preto sme sa rozhodli rozbehnúť aktivity, organizované vychádzky, osadiť info tabule, aby sa tu návštevníci mohli dozvedieť viac o živej rieke a stráviť čas v prírode, akú nájdu už len málokde,“ pozýva navštíviť toto čarovné miesto Martina Paulíková.

image

Jednou z podporených organizácií pri príležitosti osláv 20. výročia nadácie je aj Bratislavské regionálne a ochranárske združenie – od Jozefa Kausicha si prevzala symbolický šek výkonná riaditeľka BROZ Miriam Miláčková.

Nadácia VÚB

Nadácia oslávila 20. výročie poslaním mimoriadnej podpory 400-tisíc eur

Nadácia VÚB vznikla pred 20 rokmi a bola medzi prvými firemnými nadáciami na Slovensku,  ktoré prišli v tom čase s novým zdrojom podpory pre neziskové organizácie a tretí sektor. Za toto obdobie postupne prerozdelila viac ako 13 a pol milióna eur a podporila spolu takmer 1500 verejnoprospešných projektov a iniciatív.

Za celý tím, ktorý pomáhal našu nadáciu budovať a v priebehu rokov rozvíjať, môžem vyjadriť, že sme veľmi hrdí na to, čo z týchto zdrojov, know-how a spoluprác na Slovensku vyrástlo. Nechceme míňať financie na veľkolepé oslavy. Tento míľnik si chceme pripomenúť najmä poskytnutím ďalšej podpory, tým, ktorí to najviac potrebujú. Keďže oslavujeme 20 rokov, rozhodli sme sa poslať 20-tim vybraným neziskovým organizáciám pred Vianocami darček – mimoriadnu podporu v hodnote 20-tisíc eur. Celkovo sme tak prerozdelili sumu 400-tisíc eur,“ hovorí predseda správnej rady Nadácie VÚB a generálny riaditeľ VÚB banky Jozef Kausich. Ide pritom o vybrané organizácie, ktorých poslaním je zlepšovanie životov znevýhodnených ľudí, ochrana prírody či záchrana a rozvoj kultúrneho dedičstva a umenia. Práve tieto oblasti sú dlhodobými doménami, v ktorých Nadácia VÚB pôsobí.

Podpora zo strany firemných nadácií, akou je Nadácia VÚB, je pre neziskové organizácie veľmi cenná, pretože je konzistentná. Je pre nás určitým zdrojom kontinuity a istoty, že dobré projekty môžu napredovať. Uvedomujeme si, že ľudia, ktorí nadáciu vedú, do nás vkladajú veľkú dôveru a majú nastavené rovnaké hodnoty,“ hodnotí ochranárka Martina Paulíková, ktorá pôsobí v Združení Slatinka ako dobrovoľníčka a zároveň pracuje pre organizáciu WWF Slovensko - Svetový fond na ochranu prírody.

image

Nadácia VÚB pomohla aj s revitalizáciou historickej Prüger-Wallnerovej záhrady v Bratislave.

Magdaléna Tomalová, magazín Srdcovky

Nadácia druhej najväčšej banky počas ostatných rokov podporila aj viacero zelených a komunitných projektov pre ľudí v hlavnom meste – pomohla s revitalizáciou historickej Prüger-Wallnerovej a Kochovej záhrady a tiež pomohla postaviť na nohy najväčšie kultúrno-kreatívne centrum Nová Cvernovka. „Nadácia VÚB sa odvážne púšťa do nových, veľkých a často zložitých projektov, ktoré sú veľké nie len svojim rozsahom, ale najmä spoločenským významom a prínosom pre komunity a spoločnosť. Ľudia v nadácii vedia podporu správne načasovať, čo je, ako mnohí vieme, kľúčové. Prüger-Wallnerova záhrada a kultúrne centrum Nová Cvernovka by bez podpory VÚB boli sprístupnené verejnosti vo veľmi oklieštenej podobe. Kochova záhrada by tiež nebola od júna sprístupnená, a neprebiehala by práve prípravná fáza veľkej rekonštrukcie. Takže len z mojej skúsenosti - vďaka Nadácii VÚB máme dnes v Bratislave dva celkom nové historické verejné parky a jedno nové, kreatívne a komunitné centrum, najväčšie v SR. Nie obnovené existujúce, ale celkom nové,“ hodnotí expertka z Magistrátu hl. mesta SR Bratislavy Zuzana Stanová.

 

Viac príbehov, ktorých súčasťou sa stala Nadácia VÚB, nájdete na stránke www.nadaciavub.sk, v online magazíne Srdcovky a tiež enviropodcaste Atlas.

 

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
09. máj 2024 17:55