StoryEditor

Kauza Rapid life je podvod ako bič. Poisťovňa je prepojená na špičky Smeru, vyhlásil Kollár

21.07.2017, 10:17

Šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár poukázal na prepojenie špičiek Smeru v kauze Rapid life.

Kollár vyhlásil, že za kauzu okolo kontroverznej poisťovne je priamo zodpovedný aj premiér Robert Fico.

"Podvod ako bič"

"Šéf NBS Jozef Makúch bol nominantnom Fica a Robert Fico je priamo zodpovedný za NBS a guvernéra. Je to aj jeho vina, že túto poisťovňu nepostrážili," povedal Kollár.

Túto kauzu označil za "podvod ako bič."

​"Je to čisté tunelovanie týchto ľudí. Na jednej strane je guvernérom NBS nominant Smeru a na druhej strane sú ľudia prepojení so Smerom," dodal Kollár.

Vyzval generálneho prokurátora Jaroslava Čižnára, aby okamžite konal.   

 Smer-SD sa k téme poisťovne vyjadrovať nechcel, no Rapid life sa v zaplatenej PR správe odvolal na jeho poslanca Jozefa Buriana, ktorý sa minulý rok v parlamente pýtal guvernéra Jozefa Makúcha, prečo centrálna banka zrušila rezervy pre súdne spory.

Samotná poisťovňa žiada v súdnom spore od štátu v zastúpení NBS náhradu za „nesprávny úradný postup“ vo výške 32 miliónov eur.

Burian odmieta, že by jeho otázka mala niečo spoločné s Rapid lifeom. „Bolo to len o tom, že predtým tam bol podstatne väčší fond a či z toho neplynú nejaké riziká pre NBS,“ povedal pre HN.

Tvrdí, že nevie o tom, že by jeho otázku používal Rapid life ako argumentácie v zaplatenej PR správe. Strana Most-Híd do uzávierky neodpovedala.

Na vyhodnotenie konania NBS chce počkať aj nezaradený poslanec Miroslav Beblavý. Priamu zodpovednosť regulátora za vzniknutú situáciu vidia v centrálach SaS a Sme rodina.

Je potrebné pozrieť sa, prečo NBS nerobí poriadne to čo má,“ hovorí Marie Stracenská z komunikačného oddelenia liberálov. Ešte tvrdšiu rétoriku volí predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár. Podľa neho je naša centrála banka plne zodpovedná za vznikntú situáciu. „Roky nekonala, hoci sa klienti dožadovali jej zásahu,“ tvrdí Kollár.

Prokuratúra preverí podozrenia

Generálna prokuratúra Slovenskej republiky (GP SR) na základe informácií o podozrení z trestnej činnosti štatutárnych zástupcov Rapid life životná poisťovňa, a. s., prijala viaceré opatrenia. Zahŕňajú previerku ukončených vecí či stretnutie s nútenou správkyňou poisťovne. TASR informovala hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Jana Tökölyová.

"GP SR uložila prokurátorom krajských prokuratúr preskúmať všetky trestné veci, v ktorých ako podozrivé osoby vystupovali štatutárni zástupcovia Rapid life životná poisťovňa, a. s., ktoré boli skončené v trestnom konaní pred začatím trestného stíhania, alebo prípravné konanie bolo skončené bez vznesenia obvinenia. Dozor v týchto veciach vykonávali prokurátori okresných prokuratúr a ide o podozrenie z trestnej činnosti súvisiacej s činnosťou životnej poisťovne," povedala Tökölyová.

01 - Modified: 2024-04-18 11:49:38 - Feat.: - Title: Súd oslobodil spod obžaloby exšéfa odboru NBS Barriho v kauze Rapid Life 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 03 - Modified: 2024-04-10 09:50:25 - Feat.: - Title: Dolinková avizuje intenzívne rokovania o ďalšom dofinancovaní zdravotníctva 04 - Modified: 2024-04-08 14:35:16 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Chystá sa politické zemetrasenie? SNS chce otvoriť koaličnú zmluvu, žiada posty Hlasu 05 - Modified: 2024-04-07 00:06:27 - Feat.: - Title: Hlas čaká veľký snem pred inauguráciou. Strana sa nestratí niekde v Smere, tvrdí Šutaj Eštok
menuLevel = 1, menuRoute = naslovnica, menuAlias = naslovnica, menuRouteLevel0 = naslovnica, homepage = true
20. apríl 2024 01:22