StoryEditor

Matovič zverejnil ďalšie informácie v kauze čítaných listov: Danko zadržiaval naše listy ešte pred príkazom

26.04.2017, 14:02
Šéf OĽaNO-NOVA Igor Matovič vyzval Andreja Danka, aby do piatka 12.00 hod. odstúpil zo svojej funkcie.

Kauza okolo čítania listov poslancov zo strany Kancelárie Národnej rady pokračuje.

Igor Matovič dnes zvolal ďalší brífing, na ktorom vyhlásil, že v podateľni zadržiavali listy poslancom ešte pred usmernením šéfa kancelárie Daniela Guspana.

Toto usmernenie vydal 7. apríla. Matovič povedal, že sa to dozvedel priamo aj riaditeľky podateľne, keď si bol prevziať zásielky.

"Robili to aj predtým, bez akéhokoľvek nariadenia. Zadržiavali a čítali listy od ľudí," povedal šéf OĽaNO-NOVA na brífingu.

Igor Matovič vyzval Andreja Danka, aby do piatka 12.00 hod. odstúpil zo svojej funkcie, inak podajú návrh na mimoriadnu schôdzu na odvolávanie Danka v parlamente.

"Máme podporu zo strany SaS, Borisa Kollára a aj ľudí okolo Miroslava Beblavého," hovorí Matovič.

"V utorok sme boli v podateľni a v škatuli, v ktorej bola zadržaná korešpondencia, bolo 20 listových zásielok, z toho jedna pohľadnica. Dnes ich tam bolo už len sedem. Na moju otázku, kde sú ostatné, mi povedala, že boli odovzdané pánovi Guspanovi. Čiže po našu zadržanú poštu, o ktorej v utorok hovorkyňa predsedu NR SR Andreja Danka (SNS) tvrdila, že ju má k dispozícii jediná pracovníčka s previerkou, si dnes prišiel nadriadený a zobral ju s tým, že ju nesie pánovi Guspanovi," povedal Matovič.

Na otázku, prečo nešli Guspanovi všetky zadržané listy, dostal Matovič odpoveď, že ku kancelárovi smerovali len tie staré, zadržané pred 7. aprílom 2017 a v škatuli v podateľni ostala len pošta zadržaná po 7. apríli. Matovič si dnes napríklad nasilu zobral jemu adresovanú zadržanú pohľadnicu, ktorá bola poslaná ešte 8. februára.

Guspan sa vo večernom rozhovore pre TA3 vyjadril, že Matovič klame a podáva na neho trestné obvinenie. "Dôrazne sa ohradzujem voči tomu, že som  niekedy čítal listy pána Matoviča. Ak má na to dôkazy nech ich zverejní. Je to klamár, v živote som jeho listy nečítal. Podám na neho trestné oznámenie," hovorí Guspan.

​Riaditeľ odboru obrany, bezpečnosti a ochrany NR SR Milan Marko, ktorý poštu pre Guspana bral, tento postup Matovičovi vysvetľoval aj tým, že v bezpečnosti pracuje 38 rokov. "Myslím si, že práve to je problém. Preniesol eštebácke praktiky do 21. storočia," povedal Matovič.

Za hlavného vinníka stále považuje šéfa parlamentu Danka, keďže Guspan je jeho priamy podriadený a zodpovedá sa mu.

Matovič (OĽaNO-NOVA) v utorok na tlačovej konferencii vyhlásil, že Danko prikázal zamestnancom parlamentnej podateľne, aby otvárali listy adresované poslancom v prípade, že ich posiela anonym alebo fyzická osoba.

Ak v liste nájdu vulgarizmy či dehonestujúci obsah, majú príkaz korešpondenciu poslancovi neodovzdať, tri mesiace archivovať a potom skartovať.

Matovič novinárom poskytol rozhodnutie vedúceho Kancelárie NR SR Guspana zo 7. apríla 2017, ktoré obsahuje spomínané pokyny pre pracovníkov podateľne. Obyčajní chcú teraz koordinovať postup so zvyškom opozície s cieľom zvolať mimoriadnu schôdzu na Dankovo odvolanie. Zároveň podávajú trestné oznámenie pre porušenie listového tajomstva.

Guspan dnes pozastavil dva body z nariadenia, ktoré upravovalo otváranie listov adresovaných poslancom NR SR. Ide o bod, podľa ktorého mohli zamestnanci kancelárie otvoriť obyčajné listové zásielky adresované poslancovi, pri ktorých nie je uvedený odosielateľ, alebo je odosielateľom fyzická osoba.

A taktiež bod, pri ktorom zásielky, ktoré obsahujú vulgarizmy, zamestnanec nemusel postúpiť adresátovi a neskôr ich mal skartovať.

V reakcii sa Guspan ohradil voči obvineniam Matoviča, ktorý podľa neho obvinil zamestnancov kancelárie z porušovania zákona. Podľa jeho slov je Kancelária NR SR povinná dodržiavať zákony, v rámci ktorých musí zabezpečiť ochranu a bezpečnosť všetkým poslancom, ako aj všetkým osobám nachádzajúcim sa v priestoroch parlamentu.

01 - Modified: 2024-04-13 11:16:30 - Feat.: - Title: Pre Slovensko by bolo najlepšie, keby bol šéfom Národnej rady Danko, vyhlásil Fico 02 - Modified: 2024-03-24 09:08:01 - Feat.: - Title: Remišová gratuluje Korčokovi, druhé kolo označila za výzvu pre spoločnosť 03 - Modified: 2024-02-26 23:16:53 - Feat.: - Title: Prezidentský palác chceli obsadiť mimozemské sily aj „eštebák“. O post sa uchádzali mnohé výstredné mená 04 - Modified: 2024-02-02 11:34:08 - Feat.: - Title: Danko vyjadril plnú podporu Šimkovičovej. Som rád, že peniaze nedáva na dúhové pochody, povedal 05 - Modified: 2024-01-15 16:36:51 - Feat.: - Title: Polícia kryje Danka, každý iný vodič by fúkal hneď po nehode, znie z SaS
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
19. apríl 2024 07:15