StoryEditor

Mali by si v tom urobiť poriadok, ale za odvolávanie Danka nie som, vyhlásil Kaliňák o kauze otvárania listov

26.04.2017, 11:40
Autor:
tasrtasr

V rozhodnutí vedúceho Kancelárie NR SR Daniela Guspana o zásadách pri nakladaní so zásielkami doručenými Národnej rade SR by sa mal urobiť poriadok, aby neprekračovalo rámec bezpečnostných opatrení. Domnieva sa tak minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).

Situáciu v parlamente, ktorá nastala v súvislosti s príkazom kancelára, označil Kaliňák za „bezpochyby nepríjemnú“. „Určite by sa to nemalo stávať, že svojím konaním vyvoláte odpor v súvislosti s nejakou korešpondenciou. Na to som bol ja vždy citlivý,“ povedal dnes po zasadnutí vlády.

​Každé konanie, ktoré má byť problematicky posudzované, by sa malo podľa ministra „okamžite zmeniť“. „V tomto prípade Ústava hovorí o nejakých garanciách... Nemalo by sa to širším spôsobom používať, pokiaľ sa na tom všetky strany nedohodnú,“ zdôraznil.

Minister nevidí v tejto súvislosti dôvod na odstúpenie predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS). „Pochybujem, že by to bolo z jeho hlavy, to si nemyslím. Keby malo samotné vedenie parlamentu takýto návrh, prerokovalo by to najprv v grémiu,“ domnieva sa s tým, že šlo „skôr o nejakú prílišnú úradnícku iniciatívu“.

Fakt, že to nebol ťah namierený proti opozícii, podľa Kaliňáka dokladá skutočnosť, že sa otvárali obálky na strane opozície aj koalície.

Treba to riešiť tým spôsobom, že sa upravia pravidlá a ten, ktorý bol príliš iniciatívny, tak s ním bude riešená nejaká disciplína,“ poznamenal.

Minister práce Ján Richter (Smer-SD) považuje túto tému za záležitosť Národnej rady SR.

"Myslím si, že možno trošku zlyhala komunikácia, pretože bolo si asi treba presne vyjasniť odporúčanie ministerstva vnútra, čo to znamená zabezpečiť bezpečnosť a následne sa asi mali poslanecké kluby o tom informovať," povedal po dnešnom rokovaní vlády.

Na to, či by sa otváranie listov pre poslancov malo zrušiť, reagoval s tým, že ide o vec parlamentu.

Šéfka rezortu pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nominantka SNS) si myslí, že treba zachovávať tak bezpečnosť poslancov, ako aj listové tajomstvo. Predsedovi parlamentu a lídrovi SNS Andrejovi Dankovi sa ale zmeny navrhovať nechystá, podľa nej ide o vec parlamentu. Dôvod na jeho odvolávanie nevidí.

01 - Modified: 2024-04-24 14:11:22 - Feat.: - Title: PS kritizuje zákon o telerozhlase, hovorí o účelových zmenách 02 - Modified: 2024-04-24 12:53:13 - Feat.: - Title: V RTVS má rapídne pribudnúť reklama. Nebudú sa prerušovať filmy, ubezpečuje Michelko 03 - Modified: 2024-04-24 14:51:34 - Feat.: - Title: Mazák na výbore k svojmu odvolaniu: Rebelujem, lebo to, čo robíte, nie je správne 04 - Modified: 2024-04-24 07:30:33 - Feat.: - Title: Poslanci v stredu pokračujú v diskusii k neziskovým organizáciám 05 - Modified: 2024-04-23 14:53:10 - Feat.: - Title: Výbor chce od poslanca Hlasu Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
25. apríl 2024 03:28