StoryEditor

Celý Matovičov život je jedna veľká lož. Len zbabelo útočí a uráža, reagoval Kaliňák na šéfa obyčajných

21.04.2017, 14:30
Minister vnútra hovoril o neakceptovateľných výrokoch šéfa OĽaNO-NOVA Igora Matoviča.

Minister vnútra Robert Kaliňák dnes spolu s policajným prezidentom Tiborom Gašparom reagovali na obvinenia zo strany šéfa OĽaNO-NOVA Igora Matoviča.

Kaliňák skritizoval Matoviča, že nemá morálne právo niekoho súdiť, urážať a vulgárne nadávať.

Reagoval na to, že šéf obyčajných včera ostro zaútočil na vyšetrovateľa Štefana Menčíka.

Ten rozhodol o tom, že Matovič spáchal trestný čin, ale skutok bol už premlčaný. Menčík bol medzičasom povýšený na šéfa Národnej protikorupčnej jednotky - expozitúra západ.

"Celý Matovičov život je jedna veľká lož. Matovič sa len vyhráža a na každého útočí. Nám sa už vyhrážali iní mafiáni, Matoviča sa nikto nebojí," vyhlásil Kaliňák. 

Minister odkázal Matovičovi, aby útočil na politikov, nie na ľudí, ktorí sa nemôžu brániť. „My sme terče, my sme cieľ, neberte si do úst ľudí, ktorí sa sa nemôžu brániť."

Jedna vec nemôže ostať bez povšimnutia v žiadnej krajine. Nemôže si politik dovoliť útočiť na orgány činné v trestnom konaní, na konkrétnych ľudí a konkrétnych vyšetrovateľov. Ľudí, o ktorých vie, že sa nevedia brániť. Také niečo robí iba obyčajný zbabelec. Zo svojho úkrytu v Národnej rade, kde vie, že za svoje výroky nie je postihnuteľný,“ povedal minister.

​Podľa policajného prezidenta zašiel Matovič za hranicu, kde už bolo potrebné reagovať. Slová lídra opozičného hnutia boli pre neho neprijateľné. „Neviem sa stotožniť s tým, akým spôsobom sa vyjadroval o vyšetrovateľovi a budem do budúcna brániť policajtov pred prejavmi, ktoré si nezaslúžia,“ vyhlásil Gašpar. Podotkol, že keby stále existoval zrušený trestný čin verbálneho útoku na verejného činiteľa, Matovič by bol stíhaný opakovane.

Matovič vo štvrtok vystúpil v reakcii na poslancov Smeru-SD Richarda Rašiho a Dušana Jarjabeka, ktorí ho vyzvali, aby sa vzdal poslaneckého mandátu pre spáchanie daňového podvodu v minulosti. Líder OĽaNO-NOVA to odmietol, na predsedu Mandátového výboru NR SR Rašiho chce podať trestné oznámenie pre krivé obvinenie.

Kaliňák s Gašparom dnes odmietli slová Matoviča o tom, že vyšetrovateľ Menčík bol povýšený na riaditeľa expozitúry Národnej kriminálnej jednotky (NAKA) – Západ za odmenu za to, ako postupoval pri vyšetrovaní jeho osoby. Minister vysvetlil, že Menčík je policajtom už 14 rokov, z toho 12 rokov v pozícii vyšetrovateľa a podarilo sa mu za ten čas obviniť desiatky ľudí.

Svojou profesionalitou podľa Kaliňáka preukázal odbornú znalosť, prežil štyroch ministrov. „Je to človek, ktorý si robí svoju prácu a nezaujíma ho, ako sa páchateľ volá,“ doložil šéf rezortu. „U nás sa neustanovuje do funkcie za odmeny,“ odmietol rovnako Gašpar, ktorý priblížil, že do najnižšej riadiacej funkcie v NAKA bol Menčík ustanovený 1. februára 2017, keď za 12 rokov vyšetrovania prešiel všetkými úrovňami.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 02 - Modified: 2024-04-10 09:50:25 - Feat.: - Title: Dolinková avizuje intenzívne rokovania o ďalšom dofinancovaní zdravotníctva 03 - Modified: 2024-04-08 14:35:16 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Chystá sa politické zemetrasenie? SNS chce otvoriť koaličnú zmluvu, žiada posty Hlasu 04 - Modified: 2024-04-07 00:06:27 - Feat.: - Title: Hlas čaká veľký snem pred inauguráciou. Strana sa nestratí niekde v Smere, tvrdí Šutaj Eštok 05 - Modified: 2024-04-06 23:16:12 - Feat.: - Title: Fico gratuloval Pellegrinimu: Voľby dopadli skvele. Ľudia ukázali, že rozoznávajú, čo tejto krajne hrozí
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
19. apríl 2024 02:41