StoryEditor

Šéf polície Gašpar priznal, že po voľbách chcel skončiť, ale okolnosti mu to nedovolili

20.04.2017, 15:22
Autor:
chocho
Päť rokov vo funkcii sa malo Gašparovi podpísať aj pod zhoršujúce sa zdravie.

„Už som uvažoval, že odídem z tejto funkcie po voľbách v marci,“ vyhlásil na tlačovke prezident policajného zboru Tibor Gašpar, ktorého koniec vo funkcii požadovali organizátori Veľkého protikorupčného pochodu v memorande adresovanom vláde.

Verejne ponúkol spoluprácu

Policajný prezident ocenil zvládnutie bezpečnostných opatrení a celého pochodu zo strany organizátorov aj polície. „Mali sme totiž informácie o tom, že tam bude snaha dostať do konfrontácie políciu a účastníkov tohto pochodu, vyvolať akýsi obraz toho, že polícia chce zakročiť a rozpustiť alebo represívne proti pochodu pôsobiť,“ vyhlásil.

Preto sa polícia podľa Gašpara rozhodla, že tam nebudú prítomné „korytnačky“, ale príslušníci poriadkovej a dopravnej polície.

„Oceňujem a budem vždy vyzdvihovať každú aktivitu občanov, ktorá smeruje k pomoci polícii v boji s kriminalitou a zvlášť s korupciou. Ak tento pochod čo i len trochu zmenil prístup občanov, tak ja to vítam. Malo to zmysel a treba v tom pokračovať,“ povedal Gašpar.

Ďalej verejne ponúkol organizátorom spoluprácu, „aby sme si vymenili pohľady a názory a možno trošku sa dovzdelali o tom, ako sa s korupciou bojuje.“ Gašpar zdôrazňoval najmä rozdiel medzi politickými kauzami a trestnoprávnymi kauzami.

Do ďalšieho výberového konania sa nechce prihlásiť

Nastáva rozpor vo vedomí ľudí, tvrdí Gašpar s tým, že ak sa niečo dlhodobo prezentuje ako kauza a polícia dospeje k inému záveru, „tak u opozičných poslancov je k tomu skratka – zamietla pod koberec – čo podporujú aj niektoré médiá a darmo nastúpi argumentačné vysvetľovanie, že veci sa majú trochu ináč, ako boli na začiatku pomenované a o trestnoprávnu kauzu nejde.“

Priamo sa vyjadril aj k požiadavke, aby bol z funkcie odvolaný. „Rešpektujem tento názor, ale domnievam sa, že tento názor bol formovaný nepriamo nejakými podmienkami alebo faktormi a možno aj priamo. Z dlhodobého hľadiska tu prebieha verejná diskusia, tvoria ju média a politici, ktorí robia 3-4 tlačovky denne,“ tvrdí Gašpar a dodal, že sa domnieva, že do požiadaviek študentov zasahovali aj dospelé osoby.

„Za päť rokov môjho pôsobenia ... som vnútorne nenadobudol pocit, že by sme to robili zle. Myslím si, že sme policajný zbor, ale hlavne bezpečnosť Slovenska posunuli dopredu. Sú tu čísla, ktoré slovenská polícia nikdy nedosahovala a ja vnútorne a pocitovo necítim potrebu, aby som odstupoval za zlyhanie v tejto odbornej oblasti.“ Ak ho však odvolá minister, bude rozkaz rešpektovať.

Päť rokov vo funkcii sa malo Gašparovi podpísať aj pod zhoršujúce sa zdravie. „Už som uvažoval, že odídem z tejto funkcie po voľbách v marci,“ povedal, ale vtedy bol požiadavka, aby absolvoval predsedníctvo v Rade EÚ na čele polície. „Ak dôjde k zmene ustanovenia nového policajného prezidenta, tak ako to požaduje napríklad pani ministerka spravodlivosti, ja sa do ďalšieho výberového konania určite neprihlásim.“

01 - Modified: 2024-04-24 13:23:43 - Feat.: - Title: Polícia rieši prípad podvodnej stránky, vydávajúcej sa za zbierku pre Ukrajinu. Stopy vedú do Česka 02 - Modified: 2024-04-23 20:51:29 - Feat.: - Title: Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku 03 - Modified: 2024-04-22 12:00:50 - Feat.: - Title: Polícia vyšetruje požiar 16 áut v Bratislave, páchateľ spôsobil škodu 10-tisíc eur 04 - Modified: 2024-04-21 10:41:06 - Feat.: - Title: Smrť mladíka v Hlohovci vyšetruje polícia ako obzvlášť závažný zločin vraždy 05 - Modified: 2024-04-20 13:03:32 - Feat.: - Title: Počet obvinených príslušníkov ozbrojených bezpečnostných zborov vlani stúpol
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
26. apríl 2024 04:28