StoryEditor

Veľký protikorupčný pochod: Centrum Bratislavy zaplnili tisíce ľudí. Podporili ich známe osobnosti

18.04.2017, 16:07
Autor:
slmslmlmlm
Organizátori protikorupčného protestu majú na vládu štyri požiadavky.

Veľký protikorupčný pochod dnes prilákal do centra Bratislavy tisícky ľudí.

Tí protestovali proti dnešnej vláde a proti korupcii. Vyjadriť tak chceli nespokojnosť s tým, že na Slovensku podľa nich jedna korupčná kauza strieda druhú a vinníci sa netrestajú.

Trasa pochodu viedla z Hviezdoslavovho námestia cez Jesenského a Štúrovu ulicu na Námestie SNP, kde prebiehala hlavná časť programu. 

​Účastníci pochodu kričali heslá - "skutok sa stal", "chceme lepšiu krajinu", "nie je nám to jedno" či „Fico k lopate." Akcie sa zúčastnilo aj viacero známych osobností spoločenského a kultúrneho života.

Zmena určite príde, ale na to sú voľby. Ja by som chcel, aby nás vypočuli tí, ktorí sú pri kormidle a aby začali otáčať to kormidlo," odkázal Maroš Kramár, ktorý v posledných dňoch viackrát kritizoval súčasnú vládnu moc.

Okrem neho vystúpil pred davom ľudí známy raper Branči Kováč alias Vec. Chcem prispieť k tomu, aby sme nežili v hnilobe ale v normálnom štáte. Aby to fungovalo normálne nie na základe rodinkárstva a podplácania. Preto som tu."

Na záver vyše dvojhodinového protestu sa ľuďom prihovorila aj Anna Remiášová. Davu nechala svoj emotívny odkaz, po ktorom sa neubránila slzám. "Mám pre vás odkaz, ktorý nesiem vo svojom srdci už vyše 20 rokov. Bojujte za svoje práva na život. Nedovoľte, aby vám niekto na ne siahol," odkázala vo svojom vystúpení Remiášová. 

Protikorupčný pochod zorganizovali dvaja 18-roční stredoškoláci Karolína Farská a Dávid Straka. Ako tvrdia, sú unavení z toho, že peniaze sa strácajú v korupčných aférach a politici hlas ľudí vôbec nepočúvajú. Dôsledky korupcie musia podľa nich znášať obyčajní ľudia.

"Sme frustrovaní zo situácie na Slovensku. Tento pochod je venovaný hlavne boju proti korupcii. My ako študenti chceme v tejto krajine ostať. Čo sa tu však deje, odrádza veľa z nás. To, že krajina nemôže prosperovať, je práve tou korupciou," priblížil zámer zorganizovania pochodu Straka.

Organizátori protikorupčného pochodu predstavili ešte pred začiatkom udalosti svoje požiadavky.

Prvou je odstúpenie ministra vnútra Roberta Kaliňáka, policajného prezidenta Tibora Gašpara a špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Druhou je zrušenie Mečiarových amnestií. Treťou požiadavkou študentov je vyšetrenie káuz z obdobia vlády Vladimíra Mečiara. V rámci poslednej požiadavky požadujú študenti vyšetriť kauzy Gorila a Bašternák.

Veľký protikorupčný pochod 19:11 Online prenos sa skončil. Ďakujeme vám za pozornosť. 19:08 Odkaz od Remiášovej Mám pre vás odkaz, ktorý nesiem vo svojom srdci už vyše 20 rokov. Bojujte za svoje práva na život. Nedovoľte, aby vám niekto na ne siahol," odkázala vo svojom vystúpení Remiášová.  19:05 Ľuďom sa prihovára Remiášová „Ani netušíte, aká som šťastná, že tu môžem byť s vami," začala svoj prejav Anna Remiášová. 18:58 Anna Remiášová sa neubránila počas emotívneho príhovoru ani slzám

Zdroj: Youtube
18:53 Na námestí SNP sa spustil dážď
Veľký protikorupčný pochod v Bratislave
Zdroj: HNtelevízia
18:52 „Skúsme ukázať tým ľuďom, že my sme lepší" „Skúsme ukázať tým ľuďom, že my sme lepší a to isté očakávame aj od nich," odkazuje Hlávková. 18:48 Hlávková na SNP: Nechcela som byť súčasťou podvodov Na Námestí SNP teraz v hustom daždi vystupuje Zuzana Hlávková. Hovorí svoj príbeh, ktorý zažila na ministerstve zahraničných vecí. "Musela som prácu opustiť, nechcela som byť súčasťou podvodov na ministerstve," hovorí Hlávková davu ľudí.
Veľký protikorupčný pochod v Bratislave
Zdroj: HNtelevízia
18:44 Herec Greššo vyzval vyšetrovateľov, aby nekryli kauzy „Nepomáhajte kryť všetky kauzy a všetky skutky, ktoré sa nestali," vyzval vyšetrovateľ herec Ján Greššo.  18:39 Na pódiu vystúpil bývalý policajt Na pódiu vstúpil bývalý policajt Jozef Žačko, ktorý pracoval na úrade na ochranu ústavnýcj činiteľov. 18:31 Zmena určite príde, tvrdí Kramár na Námestí SNP „Zmena určite príde, ale na to sú voľby. Ja by som chcel, aby nás vypočuli tí, ktorí sú pri kormidle a aby začali otáčať to kormidlo," pokračuje Kramár.  18:23 Kramár: Verte tomu, že sa dajú veci meniť „Verte tomu, že sa dajú veci meniť. Neverte tým, ktorí hovoria, že sa to nedá," prihovára sa davu Maroš Kramár.  18:19 "Nedá sa to tu už vydržať" "Protestu som sa zúčastnil, pretože sa to tu už nedá vydržať," hovorí Martin Kunáš, jeden z tisícok ľudí na Veľkom protikorupčnom pochode. Presný počet ľudí na proteste nevie úplne odhadnúť: "Tisíce, nevidím na koniec." 18:18 Kramár: Dajme odkaz tým, ktorí nás prestali počúvať „Dajme len odkaz tým, ktorí nás prestali počúvať, ktorých sme si zvolili a rozhodujú o našej budúcnosti," vyzýva ľudí Maroš Kramár. 
Zdroj: HNtelevízia
18:17 Na pódiu je Maroš Kramár Na pódiu vystupuje herec Maroš Kramár, ktorý v posledných dňoch rozvíril hladinu, po tom, ako ostro kritizoval politikov. 18:13 V dave je aj Jančura V dave na proteste je aj majiteľ spoločnosti RegioJet Radim Jančura.  18:11 Kaščák sa prihovára davu "Verím, že nebudeme platiť vlastnou neslobodu za imaginárnu bezpečnosť," povedal Kaščák.  18:09 Na pódiu rečníkov vystriedala Para Skupina Para zahrá na proteste dve pesničky. K tej druhej si na pódium prizvali aj organizátora festivalu Pohoda Michala Kaščáka.  18:05 Situácia na Námestí SNP
18:00 Študent na SNP: Budeme tu, dokým nedostaneme svoju krajinu späť „Nevyženiete nás do imigrácie. Nepodarí sa vám zdiskreditovať. Budeme sa snažiť dostať svoju krajinu naspäť a budeme tu až dovtedy, dokým to nedosiahneme," hovorí na pódiu ďalší študent Právnickej fakulty. 17:58 „Pán Fico, Pán Kaliňák, hanbíme sa za vás" Študent právnickej fakulty Tomáš na námestí SNP: "Hanbím sa, že absolventi našej fakulty sú dnes symbolmi toho, proti čomu tu dnes protestujeme. Pán Fico, Pán Kaliňák, hanbíme sa za vás." 17:56 Tisíce ľudí v centre Bratislavy Dav na Námestí SNP sa stále plní. Presné číslo sa ťažko odhaduje, s istotou sú to tisíce ľudí.
Veľký protikorupčný pochod v Bratislave
Zdroj: HN/Denis Schvarcz
17:49 Raper Vec: Chcem prispieť k tomu, aby sme nežili v hnilobe „Chcem prispieť k tomu, aby sme nežili v hnilobe ale v normálnom štáte. Aby to fungovalo normálne nie na základe rodinkárstva a podplácania. Preto som tu," odkázal známy raper Branči Kováč alias Vec, ktorý vystúpil na pódiu. 17:48 Ľudia si spomenuli aj na prípad Vladimíra Weissa ml.
Veľký protikorupčný pochod v Bratislave
Zdroj: HN/Martin Sliz
17:47 „Ďakujeme, že nestrácate dôveru. Nie je nám to jedno," vyzýva Farská. 
Veľký protikorupčný pochod v Bratislave
Zdroj: HN/Martin Sliz
17:45 Mladá študentka sa prihovára k ľuďom „Myslíme si, že práve korupcia je jedným z dôvodov týchto problémov. V našej politike majú miesto ľudia, ktorí chcú kradnúť. Stav korupcie sa zhoršil do takej miery, že si myslíme, že musíme okamžite konať," hlási na Námestí SNP 18-ročná študentka Karolína Farská.      17:41 Dav na Námestí SNP: My sme tu doma K ľuďom na Námestí SNP sa prihovára organizátorka Karolína Farská. "My sme tu doma," kričia tisícky ľudí. 17:39 V dave sú aj politici V dave protestujúcich sa ukázali aj politici niektorých opozičných strán. Je tu Ondrej Dostál z OKS (do parlamentu sa dostal na kandidátke SaS), Martin Poliačik z SaS, ale aj Boris Kollár či Peter Pčolinský zo Sme rodina. 17:37 "Skutok sa nestal" Na námestí SNP sa čaká, kym všetci ľudia dorozia z pochodu, Námestím zatiaľ znie pesnička "Skutok sa nestal." 17:33 Zaplnené Námestie SNP
Zdroj: Facebook
17:33 Ľudia sa presunuli na námestie SNP
Veľký protikorupčný pochod v Bratislave
Zdroj: HN/Denis Schvarcz
17:32 Tisíce ľudí v centre Bratislavy
17:26 Pohľad na pochod zo Štúrovej ulice
Zdroj: Andrea Vrbovská
17:21 Atmosféra hustne Tisícky ľudí sa blížia na Námestie SNP, atmosféra je hustá, pokriky neprestávajú. "Slovensko, Slovensko, heja heja heja Slovensko." Ľudia neustále skandujú "Dosť bolo Fica." 
Veľký protikorupčný pochod v Bratislave
Zdroj: HN/Denis Schvarcz
17:15 "Fico k lopate" Ľudia neprestávajú v aktivite, dážď ich vôbec nevyrušil v skandovaní. "Fico k lopate, my sme tu doma," odkazujú premiérovi študenti.
Veľký protikorupčný pochod v Bratislave
Zdroj: HN/Denis Schvarcz
17:10 "Kaliňák za mreže" Atmosféra začína hustnúť, študenti sa po pár minút dostávajú do dobre formy a nahlas takmer jednohlasne vyzývajú Fica a Kaliňáka na odstúpenie. "Kaliňák za mreže, Kaliňák za mreže," ozýva sa centrom Bratislavy. 
Zdroj: HN/Denis Schvarcz
17:08 SKUTOK SA STAL „Chceme lepšiu krajinu, chceme lepšiu krajinu," skandujú študenti, ktorí na začiatku pochodu držia veľký transparent s nápisom SKUTOK SA STAL. 17:06 "Dosť bolo Fica" Ľudia už pochodujú na Námestie SNP. "Dosť bolo Fica, dosť bolo Fica," skandujú v centre Bratislavy. Pohľad z posledných radov ľudí na proteste 
Veľký protikorupčný pochod v Bratislave
Zdroj: HN/Martin Sliz
17:02 Ľudia sa skrývajú pod stromami Na Hviezdoslavovom námestí začalo pršať. Protestujúci vytiahli dáždniky či pršiplášte. Niektorí sa snažia ukrývať pod stromami alebo prístreškami okolitých prevádzok.
Zdroj: HN/Denis Schvarcz
17:00 Richard Stanke: Nie sme ovce Na protest dorazil herec Richard Stanke. „Pokiaľ chceme žiť v normálnej krajine, tak pokiaľ politici nemajú pocit, že by sa mali správať slušne, ľudia im musia dať jasne, že s tým nesúhlasíme a že nie sme ovce, aby si s nami robili, čo chcú," povedal Stanke pre hnonline.sk.
16:38 SaS pochod podporuje a rešpektuje rozhodnutie nepozvať politikov Strana Sloboda a Solidarita podporuje dnešný pochod študentov proti korupcii. „Aby sme vládnej koalícii nedali ani najmenšiu zámienku označiť dnešné protesty za manipuláciu mladých ľudí zo strany opozície, rešpektujeme, že študenti nepozvali na protest proti korupcii politikov. Na proteste sa zúčastnia ako občania a rodičia detí, ktoré si zaslúžia lepšie Slovensko," uvádzajú predstavitelia strany SaS. "Náš zápas je spoločný!" 16:30 Matovič sa protikorupčného pochodu nezúčastní 16:27 Minister životného prostredia: záujem ľudí o veci verejné vnímam pozitívne 16:23 Hrnkov odkaz Kramárovi Podpredseda SNS Anton Hrnko zaregoval na dnešný pochod vyjadrením pre sme.sk. „Deti by nikto nemal zaťahovať do veľkej politiky, pretože vždy na to len doplatili. Môj bývalý SZM-ák a súdruh Maroš Kramár nebude rozprávať o tom, čo sa má alebo nemá na Slovensku robiť,“ 16:19 Odkaz od Sulíka 16:18 Pochod podporilo viacero politikov Veľký protikorupčný pochod podporilo viacero politikov, tí však vystupovať na pódiu nebudú. 16:16 Štyri požiadavky na vládu Organizátori Dávid Straka a Karolína Farská majú na vládu štyri požiadavky. 16:14 Kramár či Farkašová Pochodovať sa bude na Námestie SNP, kde budú vystupovať osobnosti ako Maroš Kramár či Kristína Farkašová. 16:13 Pochod sa začína o 17.00 hod. Dnes o 17.00 hod. sa začína Hviezdoslavovom námesti Veľký protikorupčný pochod.

01 - Modified: 2024-04-18 13:39:30 - Feat.: - Title: Ficova vláda má nový problém. Brusel sa vybral opačným smerom 02 - Modified: 2024-04-14 09:00:00 - Feat.: - Title: Jeden z najväčších bankových podvodov ju bude stáť život. Za zmiznutie dvanástich miliárd eur dostala Vietnamka trest smrti 03 - Modified: 2024-03-28 15:02:32 - Feat.: - Title: Štátne zákazky budú podľa PS lahšie skorumpovateľné. Verejné obstarávanie nebude vždy povinné 04 - Modified: 2024-03-27 11:20:52 - Feat.: - Title: USA chcú skonfiškovať luxusné byty mongolského expremiéra získané vďaka korupcii 05 - Modified: 2024-03-18 22:00:53 - Feat.: - Title: USA neudelia víza kandidátovi na prezidenta Severného Macedónska pre korupciu
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
19. apríl 2024 07:22