StoryEditor

Veľká roztržka v parlamente: Danko vyprovokoval Matoviča, ten za ním vybehol cez sálu

29.03.2017, 17:20
Autor:
chocho
Atmosféra bola už aj pred roztržkou dosť vypätá, keďže sa opozícia prela s koalíciou ohľadom letov prezidenta.

V slovenskom parlamente to opäť vrelo. V hlavných úlohách, ako ináč, šéf OĽaNO Igor Matovič a šéf parlamentu a SNS Andrej Danko. Padali urážky a na sekundu sa zdalo, že môže prísť aj k násiliu.

Kolízia

Atmosféra bola už aj tak dosť vypätá, keďže sa opozícia prela s koalíciou ohľadom letov prezidenta Andreja Kisku. Do toho zasiahol Danko, ktorý sa neovládol kvôli silnej potrebe vyjadriť sa a využil svoje právo kedykoľvek v rokovaní vystúpiť.

Počas jeho reči, v ktorej ostro útočil na prezidenta, sa mu Matovič s kolegom z OĽaNO Jozefom Viskupičom vysmievali. Neskôr predsedu parlamentu vo faktických poznámkach ironicky označili za kapitána Danka a obvinili ho z papalášizmu.

Kríza

„Keď ma niekto oslovuje pán kapitán a má podvodom modrú knižku od toho istého lekára, ako má pán Viskupič, tak mi je na usmiatie“ reagoval Danko protiútokom, ktorý vyvolal prudkú hádku. Matovič to nevydržal, vstal a prešiel cez sálu k Dankovi.

Postavil sa pred neho a zoči-voči predsedovi parlamentu sa na malú chvíľu zdalo, že môže prísť aj k fyzickému napadnutiu. „Idete mi povedať diagnózu?“ spýtal sa Danko s úškrnom Matoviča stojaceho kúsok pre ním. „Nie,“ odpovedal šéf obyčajných, „chcem ti povedať, že si idiot.“

Peripetia

Vtedy zasiahol poslanec SNS Štefan Zelník. Pristúpil k Matovičovi a chytil ho za ruku. „Nechaj ma,“ povedal opozičný líder. Situáciu zachraňoval Danko slovami: „Štefan, v kľude,“ a gestom svojmu poslancovi naznačil, nech odíde. Matovič následne odišiel tiež a Danko svoj prejav dokončil.

Dankovo obvinenie s modrými knižkami nenechalo chladným ani Viskupiča. Ten vstal zo svojho miesta a pokrikoval na predsedu parlamentu. „Čo je osobnejšie, ako diagnóza?“ kričal v sále.

Katastrofa

No a definitívne vyvrcholenie roztržky prišlo, keď krátko po Dankovom prejave prišiel Matovič s nie veľmi tradičným procedurálnym návrhom.

"Dávam procedurálny návrh, aby Národná rada oficiálne objednala psychiatrické vyšetrenia predsedu národnej rady, lebo myslím si, že človek, ktorý má takúto diagnózu, by nemal viesť najvyšší zákonodárny orgán," povedal šéf OĽaNO.

01 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Predseda parlamentu sa dá vymeniť aj za dva dni, Pellegrini s tým skúsenosť má. Napriek tomu čaká na eurovoľby 02 - Modified: 2024-04-21 12:28:04 - Feat.: - Title: PS možno Rašiho ako šéfa parlamentu nepodporí, Drucker odmieta spory v koalícii 03 - Modified: 2024-04-21 14:17:58 - Feat.: - Title: Korčoka chcú vo svojej strane sulíkovci aj PS. Ďalšieho kandidáta Hlasu na post šéfa parlamentu už nepodporia 04 - Modified: 2024-04-20 12:14:38 - Feat.: - Title: Raši počíta s nomináciou na post šéfa parlamentu. ​Danko by na tejto pozícii rád videl seba, vraví 05 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
23. apríl 2024 08:12