StoryEditor

Nominantka Smeru mala vyplatiť odmeny milión eur. Sulíkovci poukázali na škandálozne plytvanie

27.03.2017, 13:35
Autor:
lmlmTASRTASR
Mária Frindrichová mala vyplatiť "vyvoleným" zamestnancom odmeny šesťkrát za rok po 8-tisíc eur.

Strana SaS na čele s podpredsedníčkou parlamentu Luciou Nicholsonovou dnes na brífingu poukázala na škandalózne plytvanie s verejnými zdrojmi na Úrade geodézie, kartografie a katastra Slovenskej republiky.

Odmeny milión eur

Od roku 2013 do roku 2016 si tento úrad rozdelil odmeny vo výške takmer milión eur. Stopy siahajú k šéfke tohto úradu, nominantke Smeru Márii Frindrichovej.

Tá mala podľa Nicholsonovej dať "vyvoleným" zamestnancom odmeny šesťkrát za rok po 8-tisíc eur.

"Informácie hovoria o tom, že nominantka Smeru Frindrichová má záľubu v udeľovaní odmien pre zamestnancov nezávisle od ich výkonu," hovorí Nicholsonová. Poslankyňa za SaS ju vyzvala, aby odstúpila zo svojej funkcie.

Viacero pochybení

Frindrichová bola do funkcie vymenovaná vládou 1. júla 2012.

Táto kauza vyplávala na povrch po tom, ako na tomto úrade prebiehal vládny audit.

Z toho vyplynulo viacero pochybení a Frindrichovej úrad bude musieť za spackaný projekt vrátiť 14 miliónov eur.

Frindrichová nebola schopná zareagovať, nevysvetlila prečo sa úrad dopustil chýb pri verejnom obstarávaní. Úrad pod jej vedením nie je schopný vrátiť 14 miliónov eur, ktoré použili v rozpore s nariadeniami Európskej komisie. Dopustili sa ich tým, že robili obrovské prešľapy pri verejných obstarávaniach," skonštatovala Nicholsonová. 

Splátkový kalendár

Nicholsonová dodala, že ÚGKK nebol schopný na tieto listy zareagovať a argumentovať, aby si znížil pokutu. Jeho predsedníčka podľa nej len požiadala o splátkový kalendár.

Úrad vlády jej mal v tomto vyhovieť a pokutu 14 miliónov eur bude splácať do roku 2019. SaS očakáva, že Frindrichová odstúpi zo svojej funkcie.

"ÚGKK je zmenšeninou toho, ako tento štát hospodári s verejnými peniazmi, s peniazmi daňových poplatníkov. Koľko takýchto úradov si žije svojím vlastným životom, vypláca milióny eur na odmenách pre vyvolených a daňový poplatník sa ani len nedozvie, kde jeho peniaze končia?“ pýtala sa Nicholsonová.

Odmeny pre úradníkov by podľa liberálov nemali podliehať žiadnemu utajeniu a mali by byť priamo závislé od ich výkonu.

Navrhujú zaviesť merateľné kritériá pre štátnu správu, na základe nich vyhodnocovať výkon úradníkov a podľa výsledkov ich odmeňovať alebo trestať.

Tabuľka s odmenami Tabuľka s odmenami HNtelevízia

01 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 02 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 03 - Modified: 2024-04-18 13:07:01 - Feat.: - Title: Vláda vyčlení stovky miliónov eur na rozvoj verejnej dopravy na Slovensku 04 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS 05 - Modified: 2024-04-16 13:32:21 - Feat.: - Title: Poslanec SaS kritizuje, že rezort zahraničia riadi Fico a nie Blanár: Zaujíma ho len právo veta krajín EÚ
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
19. apríl 2024 11:24