StoryEditor

Fico systematicky posúva nemocnice Pente. Je to únos zdravotníctva, tvrdia sulíkovci

13.03.2017, 10:13

Slovenské zdravotníctvo sa potichu privatizuje pod taktovkou vládneho Smeru-SD. Tvrdí to najväčšia opozičná strana SaS. Upozorňuje, že od roku 2006 prevzala finančná skupina Penta kontrolu nad 12 nemocnicami.

"A to vďaka členom strany Smer-SD," povedal dnes na tlačovej konferencii predseda SaS Richard Sulík. Nepáči sa mu to. Hovorí o "únose slovenského zdravotníctva".

Penta oponuje

Penta oponuje. Kritiku zo strany SaS vníma ako "nezmyselný útok na jednu z mála pozitívnych a fungujúcich zmien v slovenskom zdravotníctve". Investíciu do nemocníc vníma ako dlhodobý záväzok "radikálne zlepšiť ich fungovanie a kvalitu zdravotnej starostlivosti".

Rok 2006 nie je podľa SaS náhodný. Podľa spisu Gorila mal byť v tej dobe premiér aj šéf Penty v byte na Vazovovej ulici, upozornila opozičná strana.

"Pred rokom 2006 mala táto finančná skupina kontrolu nad jednou nemocnicou," uviedol Jozef Rajtár zo SaS s tým, že je to podozrivé.

Penta má podľa opozičnej strany veľký vplyv v zdravotníctve. Nie je v poriadku, že v jej rukách skončila jedna zo zdravotných poisťovní (Dôvera), niektoré nemocnice aj lekárne, poukazuje opozičná strana. "Ide o obrovský konflikt záujmov, treba tomu zabrániť legislatívou," povedala Lucia Ďuriš Nicholsonová zo SaS.

Vyzvala ministra zdravotníctva Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD), aby s tým niečo robil. Ďuriš Nicholsonová nemá vedomosť, že by sa "niečo takéto dialo v krajine EÚ".

Penta má podľa SaS kontrolu nad 17 nemocnicami, viac ako 240 lekárňami, viacerými poliklinikami a desiatkami staníc rýchlej záchrannej zdravotnej služby.

„Neexistujú pravidlá"

Opozičnej strane sa nepáči ani prevzatie kontroly skupinou Penta nad topoľčianskou nemocnicou. Nedávno to schválil Protimonopolný úrad. Prenájom je dohodnutý na 20 rokov.

Nemocnica má ročný zisk vo výške viac ako milión eur, poukázala SaS. Ročný nájom je pritom dohodnutý na 100-tisíc eur ročne.

SaS to kritizuje, nezdá sa jej to výhodné. "Porovnávať zisk jednotlivých nemocníc s výškou zaplateného prenájmu v situácii, keď investované prostriedky do nemocníc prekračujú zisk rádovo v desiatkach miliónov eur, je absolútne zavádzajúce a hraničí s úmyselným klamstvo," uviedol Gabriel Tóth z Penta Investments. Konkrétne v topoľčianskej nemocnici sa plánuje preinvestovať najbližšie roky 9,7 milióna eur.

Tóth tvrdí, že v čase, keď jednotlivé nemocnice získala Penta do siete Svet zdravia boli mnohé z nich v "hlbokom úpadku".

"Od prebratia nemocníc sme do nich investovali už viac ako 75 miliónov eur," povedal Tóth s tým, že napríklad za rok 2016 do siete Svet zdravia sa investovalo takmer 40 miliónov eur. Zo spomínaných investícií majú podľa Tótha profitovať pacienti. SaS sa má podľa neho zamerať na "obrovskú neefektivitu v nemocniciach vlastnených štátom".

Pre podnikanie finančných skupín neexistujú na Slovensku pravidlá, myslí si Ďuriš Nicholsonová. Svedčiť o tom má podľa nej aj práca na "postupnom ruinovaní štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP)".

"Nie je náhoda, že audit vo VšzP robila audítorská firma Deloitte, dvorná audítorská firma skupiny Penta," povedala.

Uniknutá správa z auditu mala podľa nej oslabiť postavenie VšZP voči konkurenčným zdravotným poisťovniam. "A teda aj voči Dôvere, ktorú vlastní Penta," dodala Ďuriš Nicholsonová.

"Je to nechutné"

Strana Smer-SD považuje za nechutné, že opozičná SaS ju spája s podnikaním finančnej skupiny Penta v zdravotníctve. "Je to nehorázne," reagovala hovorkyňa Smeru-SD Ľubica Končalová.

"Je ba priam až nechutné zo strany SaS spájať Smer-SD s podnikaním finančnej skupiny Penta v zdravotníctve. Práve táto strana zamestnáva vo svojich radoch Rudolfa Zajaca, ktorý pokútnym spôsobom, ako bývalý minister zdravotníctva, umožnil Pente vstúpiť do tohto sektora," uviedla Končalová.

01 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS 02 - Modified: 2024-04-16 13:32:21 - Feat.: - Title: Poslanec SaS kritizuje, že rezort zahraničia riadi Fico a nie Blanár: Zaujíma ho len právo veta krajín EÚ 03 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 04 - Modified: 2024-04-15 15:39:49 - Feat.: - Title: PS a SaS nepodporia schôdzu k odvolávaniu ministerky Dolinkovej. Zvolať ju chcelo Matovičovo hnutie 05 - Modified: 2024-04-15 11:47:28 - Feat.: - Title: SaS kritizuje Dolinkovej rezort za nečinnosť, niektoré zámery Fica však víta
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
18. apríl 2024 10:12