StoryEditor

Šípoš z Transparency čaká, že Fico bude riešiť podozrenia u Lajčáka. Inak sa s ním už nestretne

13.03.2017, 08:36
Autor:
TASRTASR

K obvineniam o predražených zákazkách Zuzany Hlávkovej a Pavla Szalaia sa pridal ďalší údajný, bývalý zamestnanec Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí(MZVaEZ) SR 26-ročný Juraj Zelinka.

"Opäť ide o to, že výber dodávateľov bol robený naoko," uviedol Gabriel Šípoš z Transparency International Slovensko (TIS) na dnešnej tlačovej konferencii.

Zelinka o tom informoval na svojom blogu. Tlačovej konferencie sa nezúčastnil, pretože si momentálne neželá medializáciu v takejto veľkej forme. Podľa Šípoša však bude ochotný reagovať na podnety.

"Pochybné a netransparentné"

Na odbor pre komunikáciu a prezentáciu na MZV nastúpil potom, čo Hlávková a Szalai odišli. V rámci svojej agendy sa mal zaoberať i verejným obstarávaním na zabezpečenie krátkych prezentačných filmov, reklamných spotov a videí.

Zelinka pripustil, že spoty boli profesionálne spracované a podľa všetkého bola ich cena primeraná. Prekážal mu však spôsob, akým verejné obstarávanie prebiehalo. Podľa neho bolo pochybné a netransparentné. 

Tvrdí, že v polovici apríla 2016 na jednom zo stretnutí malo ministerstvo navrhnúť fiktívny prieskum trhu a osloviť s ponukou tri agentúry. "Spraviť 'prieskum trhu' napriek tomu, že konkrétna agentúra bola už vo fáze, kedy na spotoch aktívne pracovala niekoľko týždňov," tvrdí bývalý zamestnanec. Malo ísť o firmu Loco Agency, s. r. o., ktorá patrí režisérovi Petrovi Núňezovi.

Ako Šípoš spresnil, najskôr malo ísť o jednu zmluvu s uvedenou firmou v sume približne 160-tisíc eur, čiže strop predsedníckej výnimky z verejného obstarávania, no nakoniec sa vytvorili tri zmluvy – dve podpísala agentúra a jednu Núňez ako fyzická osoba. Ten mal TIS potvrdiť, že súťaž prebehla. "Veľmi podobnú skúsenosť má s tzv. dokrútkami, ktoré boli súčasťou otváracieho koncertu pre VIP hostí. Celé sa to sprocesovalo na poslednú chvíľu, rokovalo sa priamo s firmou Elaia - Design Studio, s. r. o.," uviedol Šípoš.

V stredu sa stretávaju s Ficom

V stredu sa má TIS stretnúť s premiérom SR Robertom Ficom (Smer-SD). Rokovať majú o korupcii. Šípoš povedal, že ak nebude cítiť snahu riešiť situáciu z premiérovej strany, nebude vidieť dôvod na ďalšie stretnutia. Zároveň potvrdil, že TIS podal opätovne podnet na políciu, Najvyšší kontrolný úrad SR, Protimonopolný úrad SR a Úrad pre verejné obstarávanie. 

Hovorca rezortu diplomacie Peter Susko tvrdí, že išlo o bývalého stážistu.

"Na MZVaEZ SR od minulého týždňa prebieha hĺbková kontrola Najvyššieho kontrolného úradu, ktorej zmyslom je preveriť zákonnosť všetkých postupov týkajúcich sa obstarávania tovarov a služieb pre predsedníctvo SR v Rade EÚ. Rovnako tak sme požiadali o kontrolu aj Úrad pre verejné obstarávanie ako aj Protimonopolný úrad, ktoré tiež prebiehajú. MZVaEZ SR poskytuje týmto orgánom maximálnu súčinnosť. Blogy na internete a články v médiách sú podnetmi, ktorými sa uvedené kontroly zaoberajú, ale je naozaj potrebné, aby sa k odôvodnenosti či neodôvodnenosti podozrení vyjadrili tí, ktorí na to majú zo zákona právo a kompetencie. Počkajme si na výsledky už zmienených kontrol," uviedol pre TASR Susko.

01 - Modified: 2024-03-24 15:29:59 - Feat.: - Title: Ako môže Pellegrini získať podporu SNS? Očakávame sebareflexiu a koniec excesov, znie od národniarov 02 - Modified: 2024-01-28 11:58:05 - Feat.: - Title: Ak by do druhého kola volieb postúpili Pellegrini a Korčok, Taraba by podporu šéfa Hlasu nevylúčil 03 - Modified: 2023-10-21 14:41:23 - Feat.: - Title: Slovenský diplomat Lajčák vyzval Kosovo a Srbsko na pokračovanie v dialógu, v opačnom prípade by útoky mohli eskalovať 04 - Modified: 2023-07-26 16:30:06 - Feat.: - Title: Cieľom OĽANO je poraziť Fica a jeho dvojča Pellegriniho, povedal Šipoš a priznal, že im prieskumy neprajú 05 - Modified: 2022-12-09 11:05:25 - Feat.: - Title: Šipoš vyzval poslancov SaS, aby nepomáhali triumfálnemu návratu Smeru-SD. Priznal chyby vlády
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
20. apríl 2024 06:06