StoryEditor

Sulíkovci tvrdia, že odhalili 100-miliónový tunel. Ukazujú na známu poradenskú firmu

20.01.2017, 08:57
Autor:
TASRTASRlmlm
SaS pripomína, že Slovensko môže už tri roky čerpať z nového programovacieho obdobia, kde je veľa peňazí pre regióny.

Strana SaS Richarda Sulíka na brífingu hovorila o tunelovaní eurofondov. Podľa poslankyne SaS Lucie Nicholsonovej má ísť o stomiliónový „tunel“, ktorý nemá na Slovensku obdobu.

Liberáli pri tunelovaní eurofondov ukazujú na známu poradenskú firmu Deloitte, ktorá sa má podľa SaS na tunelovaní podielať s viacerými ministerstvami. "Som presvedčená, že ani Európska komisia netuší, ako sa u nás nakladá s eurofondami," hovorí Nicholsonová.

"Nová móda"

SaS pripomína, že Slovensko môže už tri roky čerpať z nového programovacieho obdobia, kde je veľa peňazí pre regióny. Vyčerpali sme však zatiaľ len 3,9 percenta. "To je absurdne málo," povedala podpredsedníčka Národnej rady SR Lucia Nicholsonová (SaS).

Zároveň tvrdí, že na Slovensku sa začala sa nová móda.

"Jednotlivé ministerstvá si začali outsourcovať poradenské služby v obrovských balíkoch, pričom zatiaľ tu vyčerpali 75 miliónov eur na bližšie nešpecifikované poradenstvo a ďalšie kontrakty majú nasledovať. Tieto peniaze sa čerpajú z technickej pomoci, ktorú dostávame z EÚ a je tam celkovo 650 miliónov eur pre nové programovacie obdobie. Teda tento vlak ešte pôjde ďalej," varovala.

Podľa jej slov sa tunelovanie deje nanajvýš vulgárnym spôsobom.

"V roku 2014 ministerstvo vnútra spustilo tender na vysúťaženie poradenských, audítorských a právnych služieb. Vysúťažili desať subjektov a len z nich si môžu jednotlivé ministerstvá vyberať, kto im bude radiť pri eurofondoch. Najviac z minutého balíka zatiaľ odčerpala spoločnosť Deloitte, a to 33,4 milióna eur. Problém je, že firma robí len to, čo robia aj ľudia na ministerstvách. Tí majú v popise práce to, čo rezorty zadávajú pre Deloitte a dochádza tak k duplicite," vysvetlila.

Nicholsonová tvrdí, že najabsurdnejšia situácia je na MPRV, kde ešte za ministra Ľubomíra Jahnátka (Smer-SD) podpísali s Deloitte realizačnú zmluvu za 6,6 milióna eur.

"Problém je, že Integrovanému regionálnemu operačnému programu (IROP) šéfuje na ministerstve Marek Mitošinka, ktorý pracoval do konca roku 2015 pre Deloitte ako poradca. On zadáva premrštené objednávky pre Deloitte. Táto firma pritom v mnohých prípadoch vážne pochybila. Napr. úplne spackali výzvu pre materské škôlky, ktorá bola tak v rozpore s nariadeniami Európskej komisie (EK), že musela byť stiahnutá. Deloitte potom dostal novú objednávku, aby opravil vlastné chyby a spoločnosť si to nanovo fakturovala," vyhlásila Nicholsonová.

Konflikt záujmov?

Opozičná poslankyňa upozornila, že Deloitte pre rezort pôdohospodárstva robí na základe objednávok od Mitošinku aj také veci, ako 70-stranová príručka pre IROP, ktorá stála 95-tisíc eur.

"Podľa našich informácií od zamestnancov táto príručka k procesu verejného obstarávania už existovala, minimálne pre iný operačný program. Domnievame sa, že Deloitte vydá príručku k obstarávaniu pre IROP a s minimálnymi zmenami ju vydá aj pre ďalšie ministerstvá a nanovo si to fakturuje," poznamenala.

Nicholsonová preto vyzýva ministerku pôdohospodárstva Gabrielu Matečnú (nominantka SNS), aby si urobila poriadok v rezorte. "Nie je možné, aby človek, ktorý do roku 2015 pracoval pre Deloitte, robil premrštené objednávky na niečo, čo robia interní zamestnanci. Toto je tunelovanie eurofondov," zdôraznila.

Líder SaS Richard Sulík uistil, že liberáli budú konať. "Budeme o tom informovať EK. Deloitte je veľká organizácia, ktorá má vo svete dobré meno. Aj ich treba informovať, ako postupuje táto spoločnosť na Slovensku. A podáme aj podnety na Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF). Všetky ďalšie možnosti si ponechávame podľa toho, ako sa prípad vyvinie," uzavrel.

Deloitte obvinenia odmieta

Dôrazne odmietame všetky obvinenia vznesené voči Deloitte, ktoré odzneli dňa 20. 1. 2017 na tlačovej konferencii strany Sloboda a Solidarita. Všetky práce vykonané spoločnosťou Deloitte Advisory s.r.o. v súvislosti so zákazkami spomínanými na tlačovej konferencii boli vykonané v súlade s dotknutými zmluvami a príslušnými právnymi predpismi ako aj našimi štandardami kvality. Čestnosť a bezúhonnosť, profesionálne správanie, objektivita a dodržiavanie mlčanlivosti patria medzi naše základné etické princípy. Stojíme si za kvalitou našej práce, ako aj za pracovníkmi, ktorí na týchto zákazkách pracovali. Sme pripravení odpovedať na otázky kompetentných orgánov a použijeme dostupné prostriedky na ochranu nášho dobrého mena," píše sa v stanovisku spoločnosti Deloitte.

01 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 02 - Modified: 2024-04-12 14:52:28 - Feat.: - Title: V ohrození sú nemocnice aj trať na východe. Kmec tvrdí, že otázky o zrušenej špeciálnej prokuratúre zodpovie 03 - Modified: 2024-04-12 13:25:29 - Feat.: - Title: Čerpanie eurofondov zo starého programového obdobia je na úrovni vyše 100 percent, hlási ministerstvo financií 04 - Modified: 2024-03-21 11:24:33 - Feat.: - Title: Eurofondy chceme čerpať efektívnejšie než v minulosti 05 - Modified: 2024-03-20 11:02:50 - Feat.: - Title: Vláda tvrdí, že chce počúvať živnostníkov. Keď hovoria, ona robí opak
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
16. apríl 2024 23:45