StoryEditor

Politológ: Kaliňák je politická mŕtvola, Fico si hľadá nástupcu

16.01.2017, 18:25
Autor:
pebpeb
Premiér Robert Fico predstavil "nastupujúcu generáciu Smeru." Čo od toho očakávať, hodnotí známy politológ.

Fico si uvedomil, že nemôže byť doživotný vládca. To bolo typické len pre Sovietsky zväz a Vatikán. Nikde inde v demokratickom svete nie je predseda také dlhé obdobie. V rozhovore pre HNtelevíziu to povedal politológ Radoslav Štefančík. Reagoval tak na Ficovo video, v ktorom predstavil "nastupujúcu generáciu Smeru".

Jedným z nich je podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini. Podľa Štefančíka predstavuje nový typ politika, ktorý nie je zaťažený žiadnymi korupčnými kauzami. 

"Pôsobí sympaticky, je nadaný a vzdelaný. Viem si ho predstaviť ako jedného z dôležitých členov straníckeho vedenia. Je však otázne, či by mal byť predsedom," hodnotí politológ.

Smer za posledné obdobie stráca podľa prieskumov podporu svojich voličov, ktorí prechádzajú k iným stranám. "Strana nedosiahne už nikdy taký úspech, aký má, nech sa stane predsedom hocikto," tvrdí Štefančík. Podľa jeho slov však súčasný premiér nechce nechať stranu zaniknúť.

"Robert Fico si veľmi dobre uvedomuje, že strana Smer bude musieť byť v nasledujúcej vláde." Politológ to odôvodňuje tým, že nasledujúca koaličná väčšina by sa mohla pozrieť na to, čo robili predchádzajúce vlády Roberta Fica.

Tvrdí, že v prípade, ak by neprišla kauza Bašternák, tak by novým lídrom Smeru mohol byť súčasný minister vnútra. "Okolnosti ukázali, že dnes je Robert Kaliňák skutočne politickou mŕtvolou a už je tam len kvôli tomu, aby zabezpečil svojho nasledovníka."

Tým by mohla byť práve Denisa Saková. Štátna tajomníčka na ministerstve vnútra, ktorú dnes predstavil Robert Fico ako tvár nastupujúcej generácie Smeru.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 02 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 03 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 04 - Modified: 2024-04-13 12:20:01 - Feat.: - Title: Fico chce naštartovať slovenskú ekonomiku. Zdrojom konsolidácie je aj prezamestnanosť v štátnej správe, tvrdí 05 - Modified: 2024-04-13 11:28:35 - Feat.: - Title: Nezdieľame názor Fica o poste šéfa Národnej rady, platí koaličná zmluva, znie z Hlasu
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
19. apríl 2024 17:42