StoryEditor

Fico sa na brífingu ostro pustil do Beblavého: Je to bezvýznamný poslanec a nikoho netrápi, čo hovorí

12.01.2017, 11:49
Autor:
TASRTASRlmlm

Premiér Robert Fico sa dnes ostro pustil do nezaradeného poslanca parlamentu Miroslava Beblavého. Premiér tak reagoval na návrh Beblavého zrušiť VÚC, ktorý odprezentoval na dnešnom brífingu.

"Predstavte si, že máte nejakého samostatného bežca v Národnej rade, bezvýznamného poslanca Národnej rady bez akéhokoľvek politického krytia, ktorý prešiel už všetkými možnými politickými subjektami, aké tu existujú," začal s kritikou Fico.

Fico obvinil Beblavého

Premiér dokonca obvinil Beblavého, že nevie vysvetliť, odkiaľ zobral peniaze na výstavbu rodinného domu a že zneužíva svoju manželku, ktorá pracuje v mimovládnej organizácii Transparency International.

"Máme v parlamente poslanca, ktorého by som sa rád spýtal na pôsobenie jeho rodičov v súvislosti s privatizáciou. A tento samostatný bežec, úplne bezvýznamný, oznámi verejnosti, že on ide zrušiť VÚC. Nuž oznamujem tomuto samostatnému bežcovi v Národnej rade, že na zrušenie VÚC potrebuje zmenu ústavy SR," dodáva Fico.

Premiér konštatuje, že nevie o tom, že by Beblavý volal jemu, šéfovi Mostu Bélovi Bugárovi alebo šéfovi SNS Andrejovi Dankovi.

"Neviem o tom, že by povedal, tak tak páni počúvajte, ja som samostatný bezvýznamný bežec NRSR a chcem zrušiť VÚC, potrebujem na to 90 hlasov, čo na to poviete. On jedoducho povie, že ide rušiť VÚC a vy to oznamujete slovenskej verejnosti ako hotovú vec. Kašlite na to. To je výkrik nepodstatný nezaujímavý nikoho to netrápi, čo Beblavý hovorí v tejto situácii," ukončil svoju ostrú kritiku Fico počas predstavovanie cieľov koalície na rok 2017.

Reakcia poslanca

Je vidieť, že premiér Fico už vôbec neplní žiadne sľuby, pretože chcel sám zrušenie VÚC. Za tie štyri roky to nebol schopný zrealizovať a chápem, že keď to niekto iný, tak sa podujme na osobných útokoch. Verím, že ľudia si osobnú integritu mňa a Roberta Fica vedia porovnať, vedia porovnať kto je slušnejší a kto žije slušnejší život," reagoval pre hnonline.sk Beblavý.

Beblavý navrhuje s poslankyňou Katarínou Macháčkovou (nezaradená) zrušenie VÚC už v tomto roku, a to bez náhrady. Návrh predložili do parlamentu na najbližšiu schôdzu parlamentu.

Štát by podľa Macháčkovej zrušením krajov počas najbližších piatich rokov ušetril viac ako 200 miliónov eur, a to zrušením volieb či nákladov na fungovanie zastupiteľstva. Opozičná poslankyňa tvrdí, že po pätnástich rokoch existencie možno zhodnotiť, že žiaden zo zásadných cieľov VÚC sa nenaplnil.

Na podporu svojho návrhu spúšťajú Beblavý a Macháčková aj online petíciu. Cieľom je vytvoriť verejný tlak na presadenie tohto kroku.

VÚC vznikli v roku 2001 za prvej vlády Mikuláša Dzurindu, dovtedy bola SR rozdelená na tri kraje. Vyššie územné celky sú najvyššia územná samosprávna jednotka na Slovensku. Do ich pôsobnosti patria napríklad cesty II. a III. triedy, stredné školstvo, zdravotnícka sústava či kultúrne ustanovizne.

01 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 02 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 03 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 04 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 05 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
19. apríl 2024 13:22