StoryEditor

Piešťanské letisko bude buď "roztrhané", alebo sprivatizované, tvrdí Viskupič

21.11.2016, 09:09
Autor:
TASRTASR

V súčasnej situácii hroziacej likvidácie letiska Piešťany existujú dva scenáre, čo sa s jeho majetkom môže stať. Buď bude "roztrhaný na kusy", alebo dôjde k jeho privatizácii. Myslí si to opozičné hnutie OĽaNO-NOVA.

Opoziční poslanci pritom kritizujú väčšinového vlastníka letiska, ktorým je Trnavský samosprávny kraj (TTSK), a podľa nich nekompetentné vedenie spoločnosti.

"Niekto si zobral na svoje plecia veľké bremeno, letisko ovládol a manažérsky zlyhal. Dopracoval letisko až k likvidácii. Je veľmi dôležité pýtať sa na motívy," vyhlásil na dnešnej konferencii v Národnej rade (NR) SR poslanec hnutia Jozef Viskupič.

"Veľmi jasné motívy"

Motívy sa pritom podľa neho javia ako veľmi jasné a môžu byť dva.

"Niekto už v súčasnom stave časť pozemkov okolo letiska vlastní, má byť likvidátorom a chce udržať ten proces vo svojich rukách. To je prípad pána Sopka," poukázal Viskupič na Petra Sopka, ktorý v celom procese podľa neho vystupuje v "trojjedinej úlohe" – ako veriteľ spoločnosti, člen dozornej rady a má byť aj jej likvidátorom. "Táto trojjediná funkcia má zabezpečiť, aby mali majetok, ktorý je okolo 22 miliónov eur, pod dozorom," tvrdí zákonodarca.

Za druhý motív označil prepojenie medzi finančnou skupinou Slavia Capital a súčasným členom predstavenstva letiska Piešťany Michalom Mergom, ktorý sa do funkcie dostal len v lete tohto roka.

Tento človek totiž podľa Viskupiča pôsobí aj ako člen predstavenstva Way Industries, jednej z firiem patriacej tejto finančnej skupine.

"Myslím si, že pán Merga ako člen predstavenstva má vytvoriť predpolie. Slavia Capital na svojej stránke hovorí o plánoch expandovať do oblasti letectva," vyhlásil Viskupič.

Nad letiskom visí hrozba zatvorenia

Opozičné hnutie sa teraz formou interpelácie obráti na minoritného akcionára letiska, ktorým je ministerstvo dopravy, aby sa touto situáciou zaoberalo. Iniciovať chcú aj hĺbkový audit zo strany Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ), ktorý by sa mal pozrieť na hospodárenie trnavskej župy.

Ďalšou existenciou Letiska Piešťany, a.s., sa minulý týždeň zaoberali poslanci TTSK aj piešťanský mestský parlament. Nad letiskom visí hrozba zatvorenia, spoločnosť má dlh 1,8 milióna eur a stále narastá. Na koniec novembra je zvolané valné zhromaždenie, ktoré by malo v danej veci rozhodnúť.

Akcie letiska vlastní TTSK (59,31 percenta), štát cez ministerstvo dopravy (20,65 percenta) a samotné kúpeľné mesto (20,04 %). Jeho majetok má hodnotu vyše 22 miliónov eur. Z dlžnej sumy 1,8 milióna eur predstavuje vyše 600-tisíc eur dlh predstavenstvu a dozornej rade na nevyplatených odmenách, 500-tisíc eur je záväzok za daň z nehnuteľnosti mestu Piešťany od roku 2010.

Letisko dlhuje aj členovi dozornej rady Petrovi Sopkovi, ktorý mu od minulého roka požičal viackrát ako fyzická osoba spolu viac ako 300-tisíc eur. Prima banke dlhuje firma 200.000 eur, zamestnancom a ďalším spoločnostiam, medzi nimi aj Advokátskej kancelárii JUDr. Sopko & JUDr. Floriš & JUDr. Spál za právne služby, spolu viac ako 100-tisíc eur.

01 - Modified: 2024-04-19 07:43:35 - Feat.: - Title: Katarské letisko Hamad považujú cestujúci za najlepšie na svete 02 - Modified: 2024-04-06 09:00:00 - Feat.: - Title: ZOZNAM Skvelá správa pre milovníkov cestovania. Z bratislavského letiska sa teraz dostaneš do desiatok obľúbených destinácií 03 - Modified: 2024-03-31 17:03:55 - Feat.: - Title: Britské letiská očakávajú dva milióny cestujúcich do zahraničia počas Veľkej noci 04 - Modified: 2024-03-31 11:00:00 - Feat.: - Title: Príbeh ako z filmu Terminál. Muž býval mesiace na letisku: Z dôchodku si nedokázal zaplatiť podnájom 05 - Modified: 2024-03-21 08:37:10 - Feat.: - Title: Fantastická správa pre cestovateľov z východu Slovenska. Ryanair z Košíc spúšťa novú linku do milovanej destinácie Slovákov
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
20. apríl 2024 11:09