StoryEditor

Matovič provokoval v priamom prenose Danka starými bilbordami SNS. Označil ho za rasistu

09.11.2016, 12:26
Šéf SNS Andrej Danko a predseda Most-Híd Béla Bugár reagovali na aktuálnu situáciu po stretnutí s generálnym prokurátorom Jaromírom Čižnárom.

Šéf OĽaNO-NOVA Igor Matovič sa dnes opäť dostal do ostrého slovného konfliktu so šéfom SNS Andrejom Dankom.

Predseda parlamentu mal dnes brífing spolu s predsedom Most-Híd Bélom Bugárom po skončení stretnutia s generálnym prokurátorom Jaromírom Čižnárom, kde riešili aj správanie a výroky Igora Matoviča v parlamente.

Provokatívne bilbordy

Počas brífingu Matovičov človek ukazoval za Dankovým chrbtom podľa neho dva rasistické bilbordy, ktoré mala SNS vo volebnej kampani v rokoch 2010 a 2012.

Na prvom je napísané "Aby sme nekŕmili tých, čo nechcú pracovať" na druhom "Matovič chce dostať cigánov do parlamentu! len aby ste to vedeli..."

Na Slovensku neexistujú rasistickejšie bilbordy ako tie, ktoré mala SNS pred voľbami v roku 2010 a pod ktoré sa podpísal aj súčasný líder strany a predseda parlamentu Andrej Danko," reagoval Matovič pred budovou Generálnej prokuratúry.

Danko: Cirkusanti robia za chrbtom divadlo

Andrej Danko na margo plagátov uviedol, že v tej dobe nebol predsedom SNS a proti týmto plagátom bojoval. "Smeje sa tu infantilne, aby nás vyprovokoval. Cirkusanti robia divadlo za chrbtom," povedal Danko.

Matovič urobil brífing hneď po Dankovi. Na margo bilbordov argumentoval tým, že Danko v roku 2010 bol členom ústrednej volebnej komisie za SNS.

"Keď sa Rómovia ohradili voči tomu, tak Danko neurobil nič a obhajoval bilbord, že je v poriadku. Pri druhom bilborde v roku 2012 bol dokonca podpredsedom SNS," vyhlásil Matovič. 

Opakovanú výmenu názorov medzi ním a Dankom si vysvetľuje Matovič ako osobný silný spor zo strany šéfa NR SR. "Andrej Danko sa cíti dotknutý, lebo mu stále pripomínam, že je synom mečiarovského privatizéra," vysvetlil Matovič.

Na margo svojho výroku, v ktorom porovnal situáciu opozičných poslancov s postavením Židov v koncentračnom tábore, Matovič zopakoval, že šlo o metaforu.

"Každý súdny človek, ak ten výrok počul, nevidí v ňom ani náznak hanobenia národa, rasizmu, fašizmu či xenofóbie," myslí si. Matovič o tejto veci hovoril v utorok (8.11.) dve hodiny aj so šéfom Ústredného zväzu židovských náboženských obcí Igorom Rintelom. "Opakovane mi povedal, že v tom výroku nie je nič antisemitské a rasistické, len že ho považuje za nešťastný," podotkol. Aj kvôli niekdajším bilbordom SNS Matovič odmieta v parlamente diskutovať o postihovaní extrémistických výrokov poslancov, ak debatu bude viesť Danko.

Sloboda slova neznamená slobodu šírenia nenávisti

Zároveň deklaroval, že vedenie parlamentu si je vedomé existencie poslaneckej imunity na výroky v pléne.

"Cieľom debaty s generálnym prokurátorom bolo, aby sme si vyjasnili, kde je hranica trestnosti konania v rokovacej sále, kde vzniká trestnoprávna zodpovednosť a kde je možnosť disciplinárneho konania," vysvetlil Danko s tým, že zodpovední si musia uvedomiť, kde je ešte hranica politického boja a kde sa začínajú šialené prejavy xenofóbie.

Podľa Bugára sloboda slova neznamená slobodu šírenia nenávisti. "Toto je pravda, za ktorou musíme stáť. Zároveň vidíme, že prejavy, ktoré boli na poslednom rokovaní NR SR, tak keby to povedal hociktorý občan, mohol by byť stíhaný. Samozrejme, v parlamente to kvôli imunite nefunguje," zdôraznil.

Igor Matovič s bilbordami SNS Igor Matovič s bilbordami SNS HNtelevízia

01 - Modified: 2024-04-21 12:28:04 - Feat.: - Title: PS možno Rašiho ako šéfa parlamentu nepodporí, Drucker odmieta spory v koalícii 02 - Modified: 2024-04-19 12:34:04 - Feat.: - Title: Je vylúčené, aby SNS vnucovala slovenskej kultúre iba svoj pohľad, kritizoval Mikloško 03 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 04 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 05 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
25. apríl 2024 07:18