StoryEditor

On je Žid, trpel ako Žid? Danko ide stíhať Matoviča a kotlebovcov

28.10.2016, 12:23
Autor:
TASRTASR
Šéf parlamentu Andrej Danko začína disciplinárne stíhanie voči šéfovi obyčajných a poslancom ĽS NS.

Výroky lídra OĽaNO-NOVA Igora Matoviča a poslancov ĽSNS ohľadom židovského národa bude riešiť parlamentný mandátový a imunitný výbor. Podnet na nich podáva predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS), ktorý sa pre niektoré výroky obráti aj na Generálnu prokuratúru SR.

Vyzval Matoviča, aby sa ospravedlnil

Podľa Danka sa uvedení poslanci svojimi výrokmi vysmievajú zo Židov. "On je Žid? Trpel ako Žid?" reagoval Zároveň chce prísť s obmedzením poslaneckej imunity na výroky tak, aby mohli byť poslanci potrestaní za hanobenie národov a rasy v pléne.

"NR SR, vláda aj generálny prokurátor a minister zahraničných vecí majú jednotný postoj k odsúdeniu prejavov intolerancie, xenofóbie, rasizmu a k prejavom hanobenia rasy a národa, ktoré nastávajú v pléne NR SR. Vyvinieme kroky, aby k tomu v pléne nedochádzalo. Rozhodol som sa podať podnet na disciplinárne konanie za prejavy hanobenia národa a rasy," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente Danko.

Poukázal na Matovičovo porovnanie poslancov a Židov v koncentračných táboroch pri kritike zmien rokovacieho poriadku. Danko zároveň vyzval Matoviča, aby sa ospravedlnil všetkým Židom a obetiam holokaustu.

"Porovnávať sa so Židmi považujem za cynické. Takéto perverzné výroky nesmú zaznieť," vyhlásil. Odmieta popieranie holokaustu.

Mazurek, Mizík a Grausová

Podnet podáva Danko aj voči Milanovi Mazurekovi, Stanislavovi Mizíkovi a Natálii Grausovej, ktorí neraz mali v pléne výroky o "cigánskych parazitoch" či o Židoch.

Šéf parlamentu avizoval aj možnú zmenu Ústavy SR, ktorou by chcel s koaličnými partnermi obmedziť imunitu na výroky poslancov v pléne týkajúce sa hanobia národa a rasy.

"Za prejavy by poslanci nemali byť stíhaní. Ale je na mieste riešiť prejavy, ktoré hanobia národy a rasu," doplnil Danko.

Poukázal, že hanobenie rasy a národa je trestný čin, ktorý by mal byť riadne potrestaný. Poslancovi však za výroky v pléne hrozí iba pokuta vo výške tisíc eur. Danko pripomenul, že alkohol za volantom je už pre poslancov trestné a tak by to malo byť aj v prípade hanobenia národa a rasy.

"Akékoľvek disciplinárne konanie odmietame," píše v stanovisku ĽS NS poslanec Milan Uhrík. Kritické výroky podľa neho neboli adresované proti náboženstvu či etniku. "Nikde nie je napísané, že nie je možné kritizovať štáty za ich politiku a činy," dodáva.

Ak by však k disciplinárnemu konaniu došlo, sú poslanci ĽS NS odhodlaní podložiť svoje tvrdenia faktami, píše Uhrík.

"Za takéto výroky by dokonca nemohol byť stíhaný ani bežný občan, nieto ešte poslanec na pôde pléna NR SR," stojí v stanovisku.

Stanovisko Igora Matoviča v plnom rozsahu:

Na úvod môjho stanoviska ku krivému obvineniu zo strany Andreja Danka považujem za veľmi dôležité odcitovať nekrátený celý môj výrok, ktorý som počas rozpravy k náhubkovému zákonu v parlamente predniesol:

"Je to to isté, ako kebyže si v koncentračnom tábore povedia, že zahrajú si futbalový zápas Židia a dozorcovia. A zrazu tí dozorcovia povedia, že, ale my sme dozorcovia, tak náš šéf koncentráku bude rozhodcom. Je to presne taká istá zvrátenosť. My ako opoziční poslanci alebo ako opozícia, ťaháme v tomto mieste za kratší povraz. Tak ako Židia v koncentráku. Prepáčte mi to prirovnanie, ale asi inak to nepochopíte. Tak ako Židia v koncentráku mali možno jediné právo dýchať vzduch, tak my ako opozícia máme jediné právo v tomto parlamente hovoriť. O ničom inom nerozhodujeme. Toto jediné právo nám idete zobrať."

Každému súdnemu človeku je z tohto výroku zrejmé, že moje vyjadrenie bolo klasickou slovnou metaforou, ktorá ani náznakom nehanobila Židov, ani nezľahčovala ich utrpenie, práve naopak. Metaforou som chcel poukázať na totalitný prístup Andreja Danka voči opozičnej menšine v Národnej rade. Dlhodobo a opakovane verejne odsudzujem spochybňovanie holokaustu poslancami ĽSNS, od Andreja Danka som to nezaregistroval ani raz. To však nebránilo Andrejovi Dankovi ma verejne krivo obviniť zo spáchania trestného činu hanobenia národa.

Chcem sa dôrazne ohradiť k jeho falošnej interpretácii, že som si týmto výrokom robil vtipy zo Židov a ich utrpenia v koncentračných táboroch. Ak mu 8 mesiacov nevadilo, že sa na pôde NRSR poslancami ĽSNS spochybňoval holokaust, urážali sa Rómovia a Moslimovia, tak dnes svojou reakciu potvrdil, že ma len potrebuje za každú cenu zdiskreditovať.

Aj komunistickí normalizátori si rovnako ako Andrej Danko mysleli, že keď majú funkciu, stávajú sa majiteľmi pravdy. Neváhali, rovnako ako Danko, krivo obviniť svojich názorových oponentov, prenasledovať ich a ničiť životy ich rodín.

Andrej Danko dlhodobo robil pobočníka človeku, ktorý opakovane urážal Maďarov, Rómov či Židov. Nikdy sa voči tomu neohradil, len využíval výhody, ktoré mu spojenectvo so Slotom prinášalo. Najmä mnohomiliónový majetkový prospech z privatizácie a pochybných štátnych zákaziek.

Je veľkým nešťastím, že Slovensko má za druhého najvyššieho ústavného činiteľa zakomplexovaného klamára s diktátorskými sklonmi. Klamára schopného prekrútiť akýkoľvek výrok, len, aby mal z toho osobný prospech.

Za spáchanie trestného činu krivého obvinenia podávam na Andreja Danka trestné oznámenie a budem pozorne sledovať, či zákony na Slovensku platia pre všetkých rovnako.

01 - Modified: 2024-04-19 12:34:04 - Feat.: - Title: Je vylúčené, aby SNS vnucovala slovenskej kultúre iba svoj pohľad, kritizoval Mikloško 02 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 03 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 04 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 05 - Modified: 2024-04-18 09:29:58 - Feat.: - Title: Ide o významný posun. Dôchodcovia ocenili návrh SNS ohľadom prenosu rekreačných poukazov seniorom
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
20. apríl 2024 06:31