StoryEditor

Opozícia vyzýva Kisku, aby nepodpísal Dankove zmeny: V živote pokutu nezaplatím, tvrdí Matovič

26.10.2016, 17:54
Šéf OĽaNO-NOVA reagovali na zmeny v Rokovacom poriadku, ktoré navrhol Andrej Danko.

Opoziční poslanci z SaS a OĽaNO-NOVA vyzývajú prezidenta Andreja Kisku, aby nepodpísal novelu Rokovacieho poriadku NR SR, ktorú dnes schválili koaliční poslanci.

Zároveň právnu normu posielajú na Ústavný súd SR a pri jej uplatňovaní v praxi sa obrátia aj na Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu. Ak Kiska zákon do parlamentu vráti, na jeho opätovné schválenie bude potrebných minimálne 76 hlasov.

"Žiaľ, napriek odporu opozície si koalícia schválila zákon určený len na to, aby nám zalepili ústa. Chcú z NR SR len hlasovací automat, kde sa budú odsúhlasovať vládne návrhy," povedala na tlačovej konferencii Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA).

Zároveň avizovala, že ak opozícia donesie do rokovacej sály zakázané plagáty a bude za to pokutovaná, obráti sa na ESĽP a vyhrá. "Tento súd už povedal, že príslušníci politickej menšiny majú právo vyjadriť svoj názor aj neverbálne. Čudujem sa, že takýto zákon, ktorý ide proti právu na slobodné vyjadrovanie, schválila vládna väčšina. Je mi to ľúto, ostane to navždy zapísané v dejinách našej demokracie," povedala Remišová.

Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová uviedla, že predsedajúci schôdze budú tento tvrdý zákon buď ignorovať a nevymáhať pokuty, alebo ich vymáhať budú a staneme sa prepadliskom demokracie. Koaličné pozmeňujúce návrhy, ktoré prešli, označila Blahová len za kozmetické.

"Tá novela má stále obrovské chyby z hľadiska demokratického vyváženia medzi koalíciou a opozíciou," podotkla s tým, že aj keď je tento zákon zlý, poslanci SaS sa budú snažiť ho dodržiavať.

Kým súdy o novele nerozhodnú, šéf OĽaNO-NOVA Igor Matovič chce používať vizuálne pomôcky k svojmu prejavu tak ako doteraz.

"Prečo by som nemohol doniesť graf o tom, ako málo detí sa rodí na Slovensku? Ak si predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) myslí, že ma zastraší inkvizičným výborom a pokutami mi zoberie slobodu, tak nezoberie. Ja pochopím každého opozičného poslanca, ak bude tento zákon rešpektovať. Ale ja pokutu v živote nezaplatím," deklaroval Matovič s tým, že to bude jeho osobný protest proti valcovaniu demokracie.

01 - Modified: 2024-04-21 12:28:04 - Feat.: - Title: PS možno Rašiho ako šéfa parlamentu nepodporí, Drucker odmieta spory v koalícii 02 - Modified: 2024-04-19 12:34:04 - Feat.: - Title: Je vylúčené, aby SNS vnucovala slovenskej kultúre iba svoj pohľad, kritizoval Mikloško 03 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 04 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 05 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
23. apríl 2024 11:13