StoryEditor

Ficov odkaz pre Slovákov v Británii: Budeme za vás bojovať

26.09.2016, 17:34
Sledujte brífing z rokovania slovenskej a českej vlády. Premiér Robert Fico a Bohuslav Sobotka informujú o rokovaniach.

Slovensko bude v rokovaniach o vystúpení Veľkej Británie z Európskej únie (EÚ) veľmi dôrazne hľadieť na záujmy ľudí, ktorí už v Británii pracujú a tiež na záujmy tých, ktorí tam budú chcieť pracovať v prípade, že si Británia bude chcieť zachovať prístup na jednotný európsky trh. Po dnešnom spoločnom rokovaní vlád Slovenskej republiky a Česka to vyhlásil premiér Robert Fico (Smer-SD).

Pripomenul, že podľa oficiálnych údajov pracuje v súčasnosti vo Veľkej Británii približne 70-tisíc Slovákov. "Myslím si, že tam pracujú tvrdo a že prispievajú k hospodárskemu výsledku Veľkej Británie," opísal Fico.

Prezradil, čo ho straší

Straší ho však, že rozhovory, ktoré absolvoval, naznačujú, že vo Veľkej Británii pravdepodobne dôjde k vytvoreniu občanov druhej kategórie. 

"Budeme veľmi tvrdo bojovať za práva týchto ľudí. Myslíme si, že im musia zostať všetky práva a náležitosti, ktoré im patria, pretože vstúpili do Veľkej Británie ako do krajiny, ktorá je súčasťou EÚ," zdôraznil premiér.

Zároveň doplnil, že rokovania únie s Veľkou Britániou budú jednotné. "Máme záujem, aby EÚ vystupovala jednotne voči Veľkej Británii," dodal Fico. Teší ho, že únia má jasný postoj k tomu, ako s Britániou vyjednávať.

Zhoda medzi Slovenskom a Českom

Podľa predsedu vlády ČR Bohuslava Sobotku je situácia ohľadom brexitu nejasná.

"Iná vec, ktorá sa ukázala ako jasná, je, že Veľká Británia sa rozhodne neponáhľa s tým, aby formálne oznámila svojim partnerom, že z EÚ skutočne vystupuje. Od referenda o brexite už uplynul štvrťrok a zatiaľ takéto oznámenie EÚ od Veľkej Británie nedostala," podčiarkol Sobotka. 

Existuje podľa neho zhoda na tom, nielen medzi SR a ČR, ale aj v rámci V4, že je neprijateľné akékoľvek separátne vyjednávanie medzi Veľkou Britániou a jednotlivými členskými krajinami.

"To je po prvé neprijateľná vec, po druhé bolo by to veľmi nebezpečné a po tretie ČR má v tejto veci jasno," upozornil. 

"Máme záujem na tom, aby Veľká Británia zostala čo najbližšie k Európe, aby sme s Britmi mohli voľne obchodovať. Máme však tiež záujem na tom, aby Česi pracujúci v Británii neboli na britskom pracovnom trhu žiadnym spôsobom diskriminovaní," dodal český premiér.

01 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister 02 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 03 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 04 - Modified: 2024-04-19 12:30:00 - Feat.: - Title: Choroba minulého storočia sa vracia v plnej sile. V Česku si už vyžiadala životy, zvýšený počet prípadov nákazy je aj u nás 05 - Modified: 2024-04-19 13:00:00 - Feat.: - Title: Demänovská ľadová jaskyňa je už úplne bez ľadu. Čoskoro pravdepodobne zmenia aj jej názov
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
20. apríl 2024 13:57