StoryEditor

Matovič sa straty mandátu nebojí: Som živnostník Matovič a pôjdem na Ústavný súd

21.09.2016, 14:53
Šéf OĽaNO-NOVA Igor Matovič reagoval na obvinenia o porušení zákona kvôli živnosti.

Ak výbor uzná Igora Matoviča vinným z porušenia ústavného zákona o konflikte záujmov, líder hnutia OĽaNO-NOVA zrejme príde o poslanecký mandát. Hlasovať má o tom plénum parlamentu.

Aby líder OĽaNO-NOVA prišiel o kreslo, muselo by za to hlasovať aspoň 90 poslancov.Igor Matovič však dnes na brífingu všetky obvinenia poprel a hovorí, že zákon neporušil.

"Zákon z roku 2003 hovorí o tom, že verejný funkcionár môže mať živnosť, ale nesmie vyvíjať sústavnú podnikateľskú činnosť," povedal Matovič na brífingu.

Koalícia by v prípade preukázania porušenia zákona mala hlasovať za to, aby Matovič stratil mandát. Zrejme tak urobí aj hnutie Sme rodina. Nevylúčila to ani ĽSNS. V pléne by sa teda potrebných 90 hlasov nájsť mohlo.

"Pokiaľ je to v súlade s ústavou, tak áno. Zákony platia pre každého rovnako. Aj na pána Matoviča, aj na Bugára. My nie sme nadľudia, zákony platia pre každého. Zákon je jednoznačný, prvýkrát dostane pokutu, druhýkrát príde o mandát," povedal predseda Mosta-Híd a podpredseda parlamentu Béla Bugár na otázku, či Most-Híd zahlasuje za odobratie mandátu.

"Ak sa preukáže, že poslanec Matovič porušil povinnosti, ktoré stanovuje pre výkon poslaneckého mandátu ústavný zákon, poslanecký klub Smer–SD očakáva, že voči sebe vyvodí politickú zodpovednosť a sám sa vzdá poslaneckého mandátu. Igor Matovič nemôže presviedčať verejnosť, že zákony sú tu pre ostatných a pre neho nie. Zákony platia pre všetkých rovnako," uviedol predseda klubu Smeru-SD a podpredseda parlamentu Martin Glváč.

Šéf klubu SNS Tibor Bernaťák tiež naznačil, že národniari zahlasujú za stratu mandátu. "Ctíme si zákon a budeme hlasovať v súlade s ústavným zákonom," povedal pre TASR. Ústavu SR bude rešpektovať aj opozičný klub Sme rodina.

"Budeme chrániť opozíciu a jej poslancov. Ale ak sa preukáže flagrantné porušenie ústavného zákona, budeme rešpektovať ústavu. Ak tá bude hovoriť, že má (Matovič, pozn. TASR) ísť preč z parlamentu, tak zahlasujeme v súlade s ústavou," povedal líder hnutia Boris Kollár.

ĽSNS nevylúčila, že zahlasuje za odobratie mandátu, ale skôr ako rozhodne výbor, to riešiť nemieni. "Poslanecký klub ĽSNS v tejto veci počká na rozhodnutie príslušného výboru," uviedol predseda strany Marian Kotleba.

Šéf klubu OĽaNO-NOVA Richard Vašečka za Matovičom stojí. "Je to nafúknuté. Igor Matovič nepodniká, nevyvíja podnikateľskú činnosť. Nemyslím si, že to pôjde do dôsledkov, ktoré sa fabulujú. Nech sa postupuje podľa platných zákonov. Ja nebudem hlasovať za to, aby stratil mandát," povedal. Ani v klube SaS sa nateraz neprikláňajú k odobratiu mandátu. "Je tu viacero odborných argumentov, ktoré hovoria, že by sme sa nemali prikloniť k takto tvrdému opatreniu," uviedla šéfka klubu SaS Natália Blahová. V klube stále o prípade diskutujú.

Nezaradený poslanec a bývalý šéf výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Miroslav Beblavý poukázal na to, že podľa ústavného zákona o konflikte záujmov je pri druhom porušení zákona pokuta a strata mandátu.

"Cieľom toho je, aby si milionárski politici nemohli dovoliť porušovať zákon len preto, že pre nich pokuty nič neznamenajú," vysvetlil. Otázne podľa neho je, či podozrenia z porušenia zákona sú také dôležité, aby pre ne prišiel o mandát.

"Pre mňa sú dôležité fakty, možno to vyvráti. Ale tiež je dôležitý Matovičov postoj. Lebo ak jeho postoj má byť taký, ako to, čo predviedol pri rokovacom poriadku, že vyhlásil, že on bude robiť v parlamente, čo chce bez ohľadu na rokovací poriadok a bude platiť pokuty, lebo pre neho ako milionára to nič neznamená, tak potom sa pre mňa zvyšuje spoločenská nebezpečnosť jeho konania," povedal Beblavý s tým, že Matovič takýmto odkazom hovorí ľuďom, že milionári môžu robiť, čo chcú aj v politike.

01 - Modified: 2024-02-26 23:16:53 - Feat.: - Title: Prezidentský palác chceli obsadiť mimozemské sily aj „eštebák“. O post sa uchádzali mnohé výstredné mená 02 - Modified: 2023-12-15 09:21:49 - Feat.: - Title: 500 eur za voľby: Ľudia si požičali od úžerníkov. Únia Rómov podáva trestné oznámenie a vyzýva Matoviča 03 - Modified: 2023-10-03 13:35:36 - Feat.: - Title: Zachránili Matoviča rómske osady? Expert vidí zlom v preferenciách OĽANO inde 04 - Modified: 2023-10-01 08:35:04 - Feat.: - Title: Matovič bude v opozícii. Kolaborovať s mafiou nebudeme, zdôraznil 05 - Modified: 2023-08-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Igorovi Matovičovi sa stala tá najhoršia vec
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
19. apríl 2024 21:12