StoryEditor

"Budeme pokračovať, kým Kaliňák a Fico neodstúpia." Matovič zhodnotil tretí protest v Bratislave

Opozícia mieni vo vytváraní tlaku na premiéra a ministra vnútra pokračovať.

Odchod Roberta Fica (Smer-SD) z funkcie premiéra a Roberta Kaliňáka (Smer-SD) z postu ministra vnútra žiadalo pre kauzu Bašternák približne 2000 ľudí dnes podvečer na Námestí slobody v Bratislave. Svoj nesúhlas prišli vyjadriť ľudia aj na Hlavnej ulici v Košiciach. Protest už po tretí raz zorganizovali opozičné strany OĽaNO-NOVA a SaS. Prvé takéto podujatie sa uskutočnilo pred dvoma týždňami pred bratislavským obytným komplexom Bonaparte.

Ľudia na proteste v Bratislave mali v rukách červené karty pre predsedu vlády Roberta Fica, niektorí mali v rukách transparenty s nápismi ako banánová republika či žiadame vyvodenie spravodlivosti. Dav na adresu Kaliňáka i Fica kričal heslá odstúpiť, dosť bolo, či do basy.

Politici, ktorí vystúpili na pódiu, upozorňovali najmä na korupciu v politike, rozkrádanie štátu, spoločenskú krízu, prepojenie oligarchov s politikmi či pošliapanú spravodlivosť. "Takto hlboko neklesla žiadna demokratická krajina v modernej Európa," povedal líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič.

Martin Poliačik (SaS) poznamenal, že aj keď je "žiarovka" už dávno vypálená, má plnú dôveru koaličných poslancov. "Naša sloboda čelí dvom útokom. Z jednej strany chobotnici oligarchov a z druhej strany lacným populistom, ktorí ponúkajú nefungujúce riešenia," uviedol. Dav protestujúcich ľudí sa neskôr z bratislavského Námestia slobody presunul pred obytný komplex Bonaparte.

Opozičné SaS a OĽaNO-NOVA žiadajú Kaliňákov odchod pre jeho údajné prepojenie na podnikateľa Ladislava Bašternáka, ktorý je podozrivý z daňových podvodov. S protestmi začali pred dvoma týždňami, keď sa zišlo približne 3000 ľudí pred komplexom Bonaparte, v ktorom si od Bašternáka prenajíma byt premiér Fico.

01 - Modified: 2024-04-20 09:25:30 - Feat.: - Title: "Kto iný, ak nie my?" Proeurópskym protestom v Tbilisi dominovala mládež, odmietajú zákon o zahraničnom vplyve 02 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Bugár opísal, ako sa Fico zmenil: Opýtal som sa vyšetrovateľov, ktorí ho obvinili, či sa zbláznili 03 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 04 - Modified: 2024-04-19 10:36:13 - Feat.: - Title: Bez diaľničnej známky. Obchvaty budú zadarmo, oznámil Fico, okrem Bratislavy sa to týka ďalších piatich miest 05 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
20. apríl 2024 15:59