StoryEditor

Sulíkovci ukazujú na podvod s eurofondami. Stopy vedú k ministrovi Žigovi

22.06.2016, 10:13
Strana SaS odhalila podozrenia na prepojenie organizovanej skupiny na ministerstvo životného prostredia.

Celá vláda Roberta Fica je postavená na rozkrádaní, ostro kritizoval na brífingu šéf SaS Richard Sulík. Narážal tým na ďalšiu kauzu, ktorú odhalila strana SaS a spolu s podpredsedníčkou parlamentu Luciou Nicholsonovou ju prezentovali na tlačovej konferencii.

Podľa Sulíka ide o podozrenia na prepojenie organizovanej zločineckej skupiny na eurofondy pre ministerstvo životného prostredia, ktoré v bývalej vláde viedol Peter Žiga. Ten je teraz ministrom hospodárstva. Žiga podá k týmto obvineniam vyhlásenie o 14.30 hod.

"Ide o zmluvy rôznych čudných ľudí, ktoré podpisoval samotný minister Žiga," vyhlásil šéf SaS.

"Zvláštne zákazky"

Firme sa malo dariť na ministerstve aj pod vedením Józsefa Nagya (Most-Híd). Vargu však vtedy podľa Nicholsonovej nevzali do väzby. Podpredsedníčka NR SR vyzvala Žigu, aby odstúpil z funkcie. Ten je teraz ministrom hospodárstva. V tomto prípade plánuje podať trestné oznámenie, SaS to chce riešiť aj na úrovni OLAF.

Podľa Nicholsonovej ide o firmu VAMAX-X, ktorá v rokoch  2013-2015 nemala ani jedného zamestnanca a vlani mala ísť dokonca do krachu. Zákazky mali byť predražené o 250 percent, Nicholsonová to odhaduje podľa prieskumu trhu. K "zvláštnym zákazkám" malo podľa nej dôjsť v roku 2011 v obci Jaklovce, v roku 2013 vo Veľkom Folkmare, Krásnohorskom Podhradí a Drienovci.

Išlo podľa nej o predražené zmluvy na zberné dvory v jednotlivých obciach dokopy za milióny eur. Peniaze mali pochádzať z eurofondov a išlo o nenávratné finančné príspevky. Zberné dvory sú dnes prázdne, upozornila Nicholsonová. Trestné konanie sa zatiaľ vedie len v prípade Drienovca. Stranícku príslušnosť starostov obcí neskúmala.

"Ako je toto vôbec možné?"

S obstarávaniami sa podľa Nicholsonovej zrejme manipulovalo z ministerstva životného prostredia. "Niekto starostom predsa musel povedať, aby zvíťazila rovnaká firma," povedala Nicholsonová. Verejné obstarávanie organizovala vo všetkých prípadoch firma EURO-recykling.

"Ako je toto vôbec možné? Ako si tieto fakty nemohli pri kontrolách na ministerstve životného prostredia všimnúť, ak nešlo o snahu o manupiláciu?" pýtala sa Nicholsonová.

Sulík dodal, že pozornosť opozície stále stojí na Kaliňákovi, zatiaľ neupresnil, či príde aj na odvolávanie ministra Žigu. Počkáme si, aká bude reakcia a ako tieto podozrenia dokáže vysvetliť," dodal Sulík. Nicholsonová dúfa, že minister prehodnotí všetky podozrenia a odstúpi sám.

01 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 02 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 03 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 04 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS 05 - Modified: 2024-04-16 13:32:21 - Feat.: - Title: Poslanec SaS kritizuje, že rezort zahraničia riadi Fico a nie Blanár: Zaujíma ho len právo veta krajín EÚ
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
20. apríl 2024 06:51