StoryEditor

Sme svedkami vládnej krízy. Diabolskú zmluvu so štátom RTVS nepotrebuje, reaguje Viskupič

06.06.2016, 14:33
Autor:
lmlmTASRTASR
Poslanec OĽaNO-NOVA Jozef Viskupič na brífingu hovoril o tom, že koncesionárske poplatky sa dajú riešiť inak a lepšie.

Poslanec OĽaNO-NOVA Jozef Viskupič vyhlásil, že je za zrušenie koncesionárskych poplatkov. „Toto je elegantné riešenie témy. Tento zámer už bol platný, ale bol zrušený tesne pred jeho účinnosťou," povedal Viskupič na tlačovej konferencii.

Reagoval tak na fakt, že koalícia nepodporila návrh ministra kultúry Mareka Maďariča, ktorý vyhlásil, že zváži aj odstúpenie z funkcie. Podľa Viskupiča chcú návrh na zmenu predložiť v rámci opozičnej rady.

Prvá cesta je presné a jasné určenie percentuálnej položky vzhľadom na hrubý domáci produkt. Tým pádom zabezpečíme nezávislosť médií, nie ako teraz že v rámci dohadovacieho konania v októbri alebo novembri sa musí generálny riaditeľ ísť doprosovať na ministerstvo kultúry a byť cez diabolskú zmluvu so štátom mu ministerstvo dofinancovalo, keďže v súčasnom stave nevedia koncesionárske poplatky financovať RTVS,“ doplnil poslanec obyčajných.

Viskupič vie nájsť 100 miliónov eur

Viskupič doplnil, že spravia jasný záväzok, akým spôsobom bude médium verejnej služby platené. "Napríklad ten zákon, ktorý Maďarič zrušil za minulej vlády bol 0,142 percenta z HDP, kde sa bavíme zhruba o sume 100 miliónov eur na rok."

Podľa Viskupiča vláda ešte skôr ako začala vládnuť, môže prísť o svojho ministra, alebo celé programové vyhlásenie vlády je trhací kalendár. 

Maďarič dnes na brífingu vyhlásil na margo rozhodnutia koaličnej rady, že sa nebudú zvyšovať koncesionárske poplatky, že „otázka zvyšovania koncesionárskych poplatkov, je pre mňa zásadná. Som pripravený na ďalšie kroky.“ 

Minister tvrdí, že ho nepríjemne zaskočilo, že jeden z koaličných partnerov nepodporil cez médiá jeho návrh na zvyšovanie koncesionárskych poplatkov.

Dankova SNS je proti zvyšovaniu poplatkov

Proti zvyšovaniu koncesionárskych poplatkov sa nateraz postavila Slovenská národná strana (SNS), ktorá je presvedčená, že ešte pred zvyšovaním poplatkov musí prejsť RTVS "výraznou vnútornou prestavbou a stať sa skutočnou slovenskou a národnou verejnoprávnou inštitúciou".

Líder SNS a predseda parlamentu Andrej Danko po piatkovej (3.6.) koaličnej rade oznámil, že zvyšovanie tzv. koncesionárskych poplatkov za službu RTVS sa odkladá. 

Úrad vlády SR dnes vo vyhlásení deklaroval, že vládna koalícia plne rešpektuje záväzky vyplývajúce z programového vyhlásenia vlády, vrátane záväzku optimalizácie výšky úhrady za služby verejnosti poskytované RTVS.

"Partneri sa dohodli, že o výške tejto optimalizácie a dátume účinnosti príslušného zákona musí prebehnúť ešte odborná diskusia," uviedla hovorkyňa predsedu vlády Beatrice Szabóová v súvislosti piatkovým rokovaním koaličnej rady.

Sieť: Postoj ministra má našu politickú podporu

Strana Most-Híd upozornila na to, že v programovom vyhlásení vlády bola jednoznačná dohoda.

"Koncesionárske poplatky treba zvýšiť preto, aby sa zlepšila kvalita verejnoprávnych médií, ako to prezentovalo vedenie RTVS, a neviazať to k nejasným cieľom, ktoré prezentovala SNS," upozornil predseda poslaneckého klubu Mosta-Híd Gábor Gál.

Ako dodal, návrh na zvýšenie koncesionárskych poplatkov z dielne ministerstva kultúry je podľa koaličnej strany Most-Híd adekvátny, ak sa tým posilní verejnoprávnosť RTVS.

Ďalšia koaličná strana Sieť trvá na plnení všetkých záväzkov vyplývajúcich z programového vyhlásenia vlády. "Postoj ministra kultúry má našu politickú podporu," uviedla strana vo svojom vyhlásení.

Podľa Siete však ľudia potrebujú vidieť protihodnotu za peniaze, ktoré platia v podobe koncesionárskeho poplatku.

"Takže považujeme za rovnako dôležité dosiahnuť vzájomnou diskusiou v koalícii aj predstavu o použití zvýšených úhrad tak, aby občania pocítili rastúcu kvalitu verejnej služby," dodáva strana Sieť.

01 - Modified: 2024-04-19 15:30:00 - Feat.: - Title: Hviezdny zámer Šimkovičovej: Bude z dupnutia Hlasu nakoniec len vírenie prachu? 02 - Modified: 2024-04-16 15:30:00 - Feat.: - Title: Čaká poslancov ďalšie zrýchlené konanie? Vláda chce zákon o RTVS pretlačiť do leta 03 - Modified: 2024-04-16 10:34:11 - Feat.: - Title: Zákon o zmenách v slovenskej televízii chceme predložiť na vládu budúci týždeň, hovorí Šimkovičová 04 - Modified: 2024-04-13 10:44:44 - Feat.: - Title: hn 05 - Modified: 2024-04-11 10:53:56 - Feat.: - Title: Hádka o Slovensko v Bruseli: Ficova vláda spravila opak, ako žiadala komisia. Poľský poslanec poslal odkaz
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
19. apríl 2024 19:46