StoryEditor

Sulíkovci a Matovičovci pritvrdzujú v kauze Bašternák. Majú päť výziev a odhalili nové zistenia

31.05.2016, 10:03
Autor:
lmlmTASRTASR
Predstavitelia novovzniknutej Opozičnej rady hovorili o ďalších dôvodoch, prečo by Kaliňák nemal byť ministrom vnútra.

Opoziční poslanci pokračujú v kauze Bašternák. Podpredseda SaS Ľubomír Galko spoločne s poslancami Jozefom Rajtárom (SaS) a Danielom Lipšicom (OĽaNO-NOVA) predostreli päť výziev, ktoré sa týkajú tejto kauzy nadmerných odpočtov DPH.

Už je to traumatizujúca kauza. Ospravedlňovať sa tak infantilným spôsobom ako to urobil minister Kaliňák je arogancia najhrubšieho zrna. Ak by bol členom nejakej organizovanej skupiny, nesprával by sa inak," vyhlásil Galko.

Predstavitelia SaS a OĽaNO vyzvali Kaliňáka, aby odstúpil z postu ministra vnútra. Ak tak neurobí, v piatok podajú návrh na jeho odvolanie a budú chcieť zvolať mimoriadnu schôdzu v parlamente.

5 výziev v kauze Bašternák

Poslanci vyzývajú premiéra Fica, aby sa vysťahoval z bytu, ktorý mu má prenajímať Ladislav Bašternák, ďalej predložiť verejnosti nájomnú zmluvu s Bašternákom a doklady, ktoré preukazujú riadne platenie nájomného.

Vyzvali ho k tomu opozičné strany SaS a OĽaNO-NOVA na dnešnej tlačovej konferencii v Národnej rade SR.

Ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD) zas opozícia žiada, aby odvolal šéfa Finančnej správy Františka Imreczeho. Finančná správa má totiž podľa poslancov leví podiel na ututlávaní daňovej kauzy Ladislava Bašternáka.

Zametanie kauzy pod koberec má podľa nich na svedomí aj minister vnútra Robert Kaliňák, ktorého chce SaS a OĽaNO-NOVA v parlamente odvolávať. Obe strany majú dosť hlasov na iniciovanie mimoriadnej schôdze na odvolávanie ministra. Ako sa zachovajú ostatné opozičné strany, zatiaľ nevedia.

Kaliňák nemá čo hľadať na poste ministra vnútra podľa opozície aj preto, že zasahuje do vyšetrovania. „Ak minister vnútra tvrdí, že celá kauza je vymyslená, ako myslíte, že dopadne znovuotvorené vyšetrovanie?" pýta sa Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA).

„Firmy boli v neustálej strate“

Kaliňák podľa neho vyjadrením, že kauza je vymyslená, odkázal vyšetrovateľom, aký výsledok vyšetrovania si želá.

Opozícia zároveň vyzýva SNS, Most-Híd a Sieť, aby v pléne nechránili Kaliňáka svojimi hlasmi.

"Obraciame sa na koaličných partnerov Smeru, aby vyvinuli tlak na svojho koaličného partnera, aby Robert Kaliňák odstúpil sám," povedal Ľubomír Galko (SaS). Od Kaliňákovho odchodu si opozícia sľubuje nezávislejšie vyšetrovanie kauzy. 

V kauze Bašternák ide o bratislavský bytový komplex Five Star Residence, ktorý stavala firma Mariana Kočnera.

Spoločnosť Ladislava Bašternáka v ňom údajne kúpila sedem bytov za 12 miliónov eur a následne si mala uplatniť nadmerný odpočet DPH vo výške dva milióny eur. Podľa opozície tak okradli daňových poplatníkov.

"Ladislav Bašternák a Marian Kočner mali prakticky neustálu stratu na všetkých svojich firmách. Je tam podozrenie, že cieľom podnikania bolo zarobiť na neoprávnených odpočtoch DPH, nie samotný podnikateľský zisk, a nákupy siedmich bytov boli fiktívne. A je tam záhadný zdroj prvotných peňazí, zrejme politická korupcia. A konanie polície a Finančnej správy nasvedčuje tomu, že išlo o pôsobenie organizovanej skupiny," zhrnul Jozef Rajtár z SaS. 

Minister Kaliňák považuje pokus opozície o jeho odvolanie iba za vytĺkanie politického kapitálu.

Tvrdí, že nezasahoval a ani nezasahuje do vyšetrovania žiadneho prípadu, pretože by tým porušil Ústavu SR. Uviedol, že vyšetrovateľ je procesne samostatný a nad zákonnosťou drží ruku nezávislá prokuratúra.

V súvislosti s kauzou Bašternák hovorí, že opozícia by sa mala zamyslieť, kedy kauza vznikla a či niekto z nich v danom období niečo proti tomu urobil.

Beblavý: Kaliňák je symbolom chobotnice

Ku Kauze Bašternák a odvolaniu ministra vnútra Roberta Kaliňáka sa vyjadril aj nezaradený poslanec Miroslav Beblavý na svojom brífingu. Povedal, že podporí tento návrh na odvolanie.

Napriek všetkým veciam, ktoré sa zbierajú, tak mam pochybnosti, že bude odvolaný. Ale Kaliňák je Pavol Paška novej Ficovej vlády. Je aj hlavou určitej chobotnice a jej symbolom. Stal sa najsilnejším symbolom toho, že sa nezmení povaha korupcie," vyhlásil Beblavý. 

01 - Modified: 2024-04-26 10:47:52 - Feat.: - Title: Vláda zdvihne daň z príjmov, tvrdí SaS. Ficov kabinet má podľa nich zasiahnuť aj do druhého piliera 02 - Modified: 2024-04-23 10:54:22 - Feat.: - Title: SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve 03 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 04 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 05 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
26. apríl 2024 14:47