StoryEditor

Kaliňákovo vystúpenie vyvolalo veľké vášne. Pozrite si to najlepšie z jeho útočného prejavu

28.04.2016, 07:25
Autor:
chocho
Viskupič Kaliňáka nazval usvedčeným a najväčším klamárom politického života.

Utorňajší prejav podpredsedu vlády a ministra vnútra Roberta Kaliňáka v parlamente rozprúdil vášne a doslova rozzúril opozíciu. Na jeho vystúpenie sa do faktických poznámok prihlásilo 28 poslancov. Ako podotkol podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar, ktorý schôdzu viedol, išlo o rekordný počet.

Kaliňák: Lipšic má problém s pravdou, celoživotný

Kaliňák vystúpil v rámci rozpravy k Programovému vyhláseniu vlády (PVV). Jeho prejav trval vyše hodinu. Väčšinu času minister vnútra venoval opozícii a to najmä šéfovi OĽaNO Igorovi Matovičovi, jeho kolegovi Danielovi Lipšicovi a poslancovi SaS Ľubomírovi Galkovi.

Kaliňák pripomenul viaceré kauzy vlád Mikuláša Dzurindu a Ivety Radičovej. Lipšic, Matovič a Galko podľa neho nemajú právo kritizovať ho a žiadať, aby nebol ministrom vnútra.

Lipšic má podľa Kaliňáka problém s pravdou. "To je jeho základný problém, celoživotný, mimochodom," dodal minister vnútra. Strata pamäti má podľa Kaliňáka sprevádzať Lipšica celú jeho politickú kariéru. 

Richardovi Sulíkovi pripísal prvenstvo, pretože šéf SaS mal ako predseda parlamentu za Radičovej vlády podľa Kaliňáka ako prvý od čias Vladimíra Mečiara vytiahnuť "známe teslácke televízory" merajúce poslancom dĺžku diskusie. Sulík tak mal urobiť vraj preto, že mu diskusia zo strany opozície bola nepríjemná.

Faktické poznámky v podobnom duchu

"Nám chcete kázať o vyšetrovaní káuz? Keby Smer 30 rokov vládol, tak vás nedobehneme. Ani keby sme vám išli oproti," odkázal minister vnútra opozičným poslancom. 

Faktické poznámky, do ktorých sa prihlásili najmä opoziční poslanci, sa niesli v podobnom duchu. Poslancovi OĽaNO Jozefovi Viskupičovi prekážalo, že aj keď Kaliňák v úvode svojho prejavu odmietal osobné útoky, podľa Viskupiča je osobné a zarážajúce sa 50 minút venovať dvom opozičným poslancom.

Viskupič Kaliňáka nazval usvedčeným a najväčším klamárom politického života.

Lipšic vyzval Kaliňáka, aby nabral odvahu a šiel s ním do relácie. "Vy tu máte plamenné prejavy, ale ste zbabelec, vy sa do relácie bojíte ísť," dodal. 

Rozprava k PVV v utorok pokračovala šiestym dňom. Po 20. hodine poslanci v pléne pristúpili k hlasovaniu. Tretia vláda vláda Roberta Fica v zložení strán Smer-SD, SNS, Most-Híd a Sieť dostala od parlamentu dôveru, keď za ňu hlasovalo 79 poslancov zo 142 prítomných.

01 - Modified: 2024-04-25 12:59:54 - Feat.: - Title: Nedostavil sa na vypočutie. Opozícia vyzvala prezidenta Finančnej správy, aby zodpovedal otázky na schôdzi 02 - Modified: 2024-04-25 11:14:44 - Feat.: - Title: KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi 03 - Modified: 2024-04-25 09:51:19 - Feat.: - Title: Poslanci budú na budúci týždeň voliť kandidátov na sudcu Ústavného súdu. Čaká ich aj odvolávanie Mazáka 04 - Modified: 2024-04-25 08:35:17 - Feat.: - Title: Spôsobí, čo určite nechceme. Návrh novely zákona o ochrane prírody je podľa Hlinu mimoriadne nebezpečný 05 - Modified: 2024-04-25 07:27:57 - Feat.: - Title: Poslanci dnes ráno rokujú o skrátených legislatívnych konaniach
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
26. apríl 2024 14:25