StoryEditor

Bugár mi včera ponúkol špinavý biznis, prekvapil Galko v parlamente

27.04.2016, 12:58
Autor:
tasrtasrlmlm
Podpredseda SaS na brífingu vyhlásil, že mu šéf Most-Híd ponúkol „špinavý biznis."

Podpredseda SaS Ľubomír Galko na brífingu vyhlásil, že sa stal súčasťou vydierania. „Bol mi ponúknutý nečestný, dokonca až špinavý biznis zo strany Bélu Bugára," prekvapil Galko v parlamente.

Išlo o fakt, že Galka neschválila koalícia do výboru na kontrolu činnosti vojenského spravodajstva.

Podľa Galka mu mal Bugár povedať, že dôvodom jeho nenominovania do výboru je fakt, že sa Galko kriticky vyjadruje na adresu vládnej koalície.

Galko dodal, že mu Bugár odkázal, že ak zmierni, upustí od osočovania a urážok voči vládnej koalícii, "tak mu šéf Most-Híd vybaví túto funkciu a dostane sa do výboru."

A dnes ráno mi povedal, že vzhľadom na to, že som bol opäť kriticky v utorok v parlamente vo faktických poznámkach, tak tento špinavý biznis so mnou neuzavrie."

Most-Híd obvinenie odmieta

Podpredseda SaS odkázal všetkým, že „že Galko neobchoduje s nikým.“ "Aby sme sa vyhli nedorozumeniam tak všetkým odkazujem, že neobchodujem. Nestojí mi to za to a naďalej budem kritizovať stranu Sieť aj Most-Híd."

Strana Most-Híd toto obvinenie považuje za úplne mimo reality. „Z toho dôvodu sa strana Most-Híd ani pán Bugár nebudeme k tomu vyjadrovať," povedal pre hnonline.sk hovorca Most-Híd András Nagy.

Galko tvrdí, že indície, prečo ho neschvália do výboru na kontrolu činnosti vojenského spravodajstva, smerujú k bývakému ministrovi obrany Martinovi Glváčovi.

V mojich očiach je podozrivý z toho, že kryl kauzu tunelovania z Ficovej vlády a teraz má obavy, že by sa po mojej kontrole mohlo nato prísť a hrozilo by mu väzenie,“ dodal Galko.

Kollár: Nechcú nás pustiť ku kontrole

Za Galkom stojí aj Sme rodina. Líder hnutia Boris Kollár si myslí, že koalícia exministra obrany odmieta preto, že sa bojí kontroly. "Pána Galka nechcú, lebo vedia, že tomu rozumie, mohol by ich kontrolovať a dozvedieť sa, čo robili minule. Nechcú nás pustiť ku kontrole," uviedol Kollár. 

Lipšic, ktorý je šéfom Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti SIS, prirovnáva konanie koalície k manierom Vladimíra Mečiara.

"Takéto maniere, že koalícia povie, veď dajte svojich kandidátov, to sú vaše miesta, ale my rozhodneme, kto tí kandidáti budú, to robil Vladimír Mečiar," pripomenul Lipšic. Dodal, že ak Galko nebude zvolený, on aj Krajniak sa zrejme vzdajú kandidatúry. „Musíme byť jednotní. My sa rozbiť nenecháme," vyhlásil.

Opozícia trvá na tom, že Galko spĺňa podmienky na zvolenie. "Je bezúhonný, nebol nikdy trestne stíhaný, má skúsenosti s bezpečnostnou problematikou," povedal Lipšic. Galko zdôraznil, že ak by bol členom komisie, mohol by kontrolovať, nahliadať do spisov, ale nesmel by vynášať informácie. Ak by dospel k nejakému zisteniu, mohol by však podávať trestné oznámenia. "Nemal by som ale žiadne exekutívne právomoci," zdôraznil.

Komisia má mať osem členov. Šiestich nominujú osobitný kontrolný výbor na kontrolu činnosti SIS, osobitný kontrolný výbor na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva a výbor pre obranu a bezpečnosť, pričom traja členovia sú zástupcovia vládnych strán a traja opozície.

Predseda komisie by mal byť z opozície. Ďalších dvoch členov bude voliť parlament.

Členovia komisie budú kontrolovať používanie ITP raz ročne alebo kedykoľvek z vlastného podnetu a tiež z podnetu niektorého z trojice uvedených výborov či z podnetu občana.

Výkonom parlamentnej kontroly používania informačno-technických prostriedkov nebude dotknuté právo každého jednotlivca na súdnu a inú právnu ochranu.

Parlamentná komisia bude môcť kontrolovať používanie ITP fyzicky. Dostane sa nielen do objektu orgánu štátu, ale aj do osobitnej listinnej evidencie, ktorá obsahuje údaje vzťahujúce sa na použitie informačno-technických prostriedkov orgánmi štátu.

01 - Modified: 2024-04-26 17:30:56 - Feat.: - Title: Hlina v HNtelevízii: Fico má systém, ako skrotiť Danka 02 - Modified: 2024-04-26 13:44:29 - Feat.: - Title: Ficove výroky znepokojujú opozíciu. Ohrozené sú dôchodky dvoch miliónov ľudí, tvrdia 03 - Modified: 2024-04-26 12:55:09 - Feat.: - Title: "Vláda berie ľudom práva." Časť opozície vyzýva prezidentku nepodpísať zákon o strategických investíciách 04 - Modified: 2024-04-25 21:58:47 - Feat.: - Title: Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, obvinil ho bývalý koaličný partner 05 - Modified: 2024-04-25 12:59:54 - Feat.: - Title: Nedostavil sa na vypočutie. Opozícia vyzvala prezidenta Finančnej správy, aby zodpovedal otázky na schôdzi
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
26. apríl 2024 23:55