StoryEditor

Beblavý odhalil ďalšie zistenia v kauze maséra. Fica vyzval, aby zrušil zmluvu

04.02.2016, 10:58
Podpredseda strany Sieť hovorí o nemorálnych ziskoch miliónového maséra Smeru. A prezradí ďalšie kroky v tejto kauze.

Mimoparlamentná strana #Sieť dnes vyzvala šéfa kabinetu Roberta Fica (Smer-SD), aby zabezpečil zrušenie zmluvy od štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne pre Kliniku Kostka. "Slovenskí poistenci sa dnes, v tejto chvíli, každý deň skladajú na osobný profit doktora Kostku vo výške 5000 eur denne," vyhlásil dnes podpredseda Siete a poslanec Národnej rady SR Miroslav Beblavý.

Podotýka, že sa tak deje za pôsobenia premiéra, ktorý odmieta zisk v zdravotníctve. Úrad vlády SR mu odkázal, že jeho správanie je obludne farizejské.


Prečítajte si aj: Fico reaguje na dokument Márie Troškovej: Nehnevajte sa, nie som expert na IT


"Pán Kostka sa stal pravdepodobne najziskovejším podnikateľom v slovenskom zdravotníctve, ak nie na Slovensku vôbec," povedal Beblavý. Mieru zisku (54,5 percenta) "vládneho maséra" označil za alarmujúcu, z každého eura má zarobiť 54 centov.

Poukazuje na to, že jeho ziskovosť je tak oveľa vyššia ako v prípade nemocníc skupiny Penta (7,4 percenta), úspešnej firmy Eset (26,5 percenta) či najziskovejšej firmy "tety Anky" (33,9 percenta). Zisky Kliniky Kostka mali vzrásť z 8000 eur v roku 2012 na 794.000 eur v roku 2014.

Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa uzavrela na konci minulého roka s Klinikou Kostka dodatok k zmluve, v ktorom si na jej pracoviskách objednala služby za 3,2 milióna eur, poukázal Beblavý.

Denne tak má ísť o služby za 10-tisíc eur. Zazmluvnenie sa zároveň týka aj nového, v poradí šiesteho pracoviska. Za výpovedné Beblavý považuje aj to, že priestory v Trenčíne v tomto prípade prenajal regionálny úrad verejného zdravotníctva.

Beblavý tiež upozorňuje, že zdravotnú starostlivosť na pracoviskách kliniky nezabezpečujú žiadni atestovaní lekári, ale jeden odborný garant.

Ako zistil denník Nový čas, má ísť o dôchodcu Gregora Sinaya na dlhodobej PN-ke, ktorý za to mesačne dostáva 400 eur. Ako poznamenal Beblavý, nad kvalitou poskytovanej zdravotnej starostlivosti tak začína rozum stáť.

Nevidí preto inú možnosť, ako zmluvu pre kliniku zrušiť. Deklaroval, že pokiaľ sa tak nestane, Sieť tak urobí okamžite v prípade, že sa dostane do vlády.

"Správanie poslanca Beblavého je obludne farizejské. Chceme mu pripomenúť, že bol súčasťou vlády Ivety Radičovej, ktorá schválila špeciálne ceny pre doktora Kostku a, naopak, vláda Roberta Fica po kontrole tieto ceny zrušila a znížila ich na štandardnú úroveň," reagoval riaditeľ tlačového a informačného odboru Úradu vlády Erik Tomáš.

VšZP označila Beblavého vyjadrenia za kampaň. "K sumám, prepočtom a mystifikáciám poslanca Miroslava Beblavého, ktoré sú súčasťou jeho predvolebnej kampane, sa VšZP nebude vyjadrovať," uviedla Alena Michalicová z referátu komunikácie poisťovne.

Štátna poisťovňa podľa jej slov vždy platila za preukázateľne poskytnutú zdravotnú starostlivosť. "Zmluva s týmto poskytovateľom je uzavretá do 31.12.2016. V prípade, ak dôjde k zníženiu počtu poistencov, ktorým bude poskytnutá zdravotná starostlivosť, dôjde aj k zníženiu úhrady zo strany VšZP," doplnila.

Sieť v utorok (2.2.) upozornila, že za Ficovej vlády sa mimoriadne začalo dariť lekárovi Pavlovi Kostkovi, ktorý na klinikách poskytuje masáže či rehabilitácie. Umožniť to mal špeciálny kód výkonu zdravotnej starostlivosti. Transparency International Slovensko zároveň zistila, že Kostkovci dostali peniaze aj z rezervy premiéra i eurofondov.

VšZP argumentovala, že unikátny kód pre Kliniku Kostka zazmluvnila ešte v roku 2011 za pôsobenia nominanta KDH Mariana Faktora, vlani ho zrušila. Faktor zase odkázal, že za to, ako sa z 10-tisíc eur mesačne zazmluvnených výkonov stalo 1,5 milióna eur ročne, zodpovedá iba Smer. Majiteľ kliník P. Kostka kritiku Siete odmietol a označil ju za predvolebnú kampaň.

01 - Modified: 2008-01-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krásnu literatúru číta denne len necelých sedem percent stredoškolákov
01 - Modified: 2022-08-31 15:00:00 - Feat.: - Title: Google, AOL či Yahoo. Pozri sa, ktorí giganti vládli internetu v minulosti a kto im kraľuje teraz 02 - Modified: 2021-08-12 08:18:07 - Feat.: - Title: Súd s Kováčikom pokračuje, na pojednávaní je prítomný aj Fico 03 - Modified: 2021-06-07 15:09:54 - Feat.: - Title: Aj toto vypustili z úst. Top výroky politických homofóbov, medzi nimi aj Sulík či Matovič 04 - Modified: 2021-02-23 08:30:13 - Feat.: - Title: Nielen stále nižšie emisie. Odborníci volajú po výraznom rozšírení nabíjacej infraštruktúry 05 - Modified: 2020-12-22 08:22:31 - Feat.: - Title: Výfuk majú v elektrárni a často horia. Toto sú najväčšie mýty o elektromobiloch
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
18. apríl 2024 03:27