StoryEditor

Kiska sa zastal sestier. Tie hovoria, že zo Slovenska odídu (video)

09.02.2016, 15:00

Zdravotné sestry na Slovensku, ktoré hromadne podali výpoveď s cieľom dosiahnuť okrem iného lepšie platové podmienky, sa začali vracať na svoje pôvodné pracoviská. K nástupu niekoľkých desiatok sestier späť do zamestnania došlo napriek tomu, že vláda ani vedenie nemocníc požiadavky odborov nesplnili. Zdravotných sestier sa zastal prezident Andrej Kiska.

Slovenské ministerstvo zdravotníctva informovalo, že dnes ráno podpísalo vo fakultnej nemocnici v Žiline pracovné zmluvy 33 sestier. Tento krok umožnil zdravotníckemu zariadeniu obnoviť plánované operácie. Práve žilinská nemocnica patrila v súvislosti s hromadnými výpoveďami medzi najpostihnutejšie zdravotnícke zariadenia v krajine. Na začiatku februára tam prestalo pracovať 170 sestier, čo ovplyvnilo prevádzku nemocnice.

"Chcem poďakovať všetkým sestrám, ktoré neopustili pacientov, aj tým, ktoré sa vrátili. Je to jasná správa vo vzťahu k pacientom," povedal minister zdravotníctva Viliam Čislák.

Zdravotné sestry výsledok nátlakovej akcie za svoj neúspech nepovažujú. "Nemyslím si, že to je neúspech. Akcia ešte neskončila. Budeme to hodnotiť až vtedy, keď zložíme zbrane. Môže sa stať, že nemocnice bez sestier situáciu nezvládnu. Pokiaľ nás potrebovať nebudú, nastane to, čo sme hovorili, teda že sestry zo Slovenska odídu," povedala novinárom šéfka komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová.

Kiska: V zdravotníctve máme džungľu

Zdravotných sestier sa zastal prezident Kiska, ktorý dnes prijal zástupcov zdravotníkov. "Mrzelo by ma, ak by slovenské zdravotníctvo prišlo čo i len o jednu zdravotnú sestru, ak nedôjde k dohode," povedal po stretnutí Kiska novinárom, samotnú formu protestu zdravotných sestier ale odmietol komentovať.

Kiska opätovne kritizoval nelichotivý stav slovenského zdravotníctva, ktorý podľa neho pretrváva už roky. "V systéme zdravotníctva máme neprehľadnú džungľu, v ktorej rozhodujú známosti, v ktorej vládne neporiadok a rozkrádanie na úkor zdravia a životov pacientov a dôstojných podmienok pre prácu personálu," uviedol Kiska, podľa ktorého by sa zdravotníctvo malo stať prioritou budúcej vlády, ktorá vzíde z marcových parlamentných volieb.

Zo slovenských nemocníc odišlo na základe hromadných výpovedí 540 zdravotných sestier. Hoci to je z celkového počtu 13-tisíc zdravotných sestier v nemocniciach len zlomok, akcia sestier ovplyvnila prevádzku niektorých zdravotníckych zariadení a najväčšie dopady mala na fungovanie nemocníc v Žiline a v Prešove.

Odbory už minulý týždeň vyjadrili ochotu k návratu sestier do nemocníc po vyhlásení premiéra Roberta Fica, ktorý zdravotníkom sľúbil okrem iného preplatenie mzdy aj za dni, kedy v nemocniciach po skončení výpovednej lehoty nepracovali. V pondelok si odbory ale sťažovali, že nemocnice odmietli podmienku zvýšenia základných platov či plošný návrat všetkých sestier.

Sestry sa inšpirovali lekármi

Zdravotné sestry si hromadnými výpoveďami chceli vynútiť zlepšenie platových a pracovných podmienok po vzore lekárov, ktorí podobnou akciou v roku 2011 na ochromili prevádzku zdravotníckych zariadení. Predchádzajúca slovenská vláda vtedy nespokojným doktorom ustúpila a štát im platy postupne zvýšil.

Hromadné výpovede podali zdravotné sestry okrem iného na protest proti tomu, že nový zákon nepočíta so zvyšovaním platov na základe praxe a že sa nevzťahuje na všetkých zdravotníkov. Pôvodne podalo výpoveď viac ako 1200 zdravotných sestier, ale polovica si to medzitým rozmyslela. Hlavne zdravotné sestry v menších zdravotníckych zariadeniach majú nižší plat, než je priemerná mzda vo výške 859 eur mesačne. Sestry vo veľkých nemocniciach zarábajú aj s príplatkami okolo 1000 eur mesačne.

Ľavicová vláda premiéra Roberta Fica okrem hromadných výpovedí zdravotných sestier čelí pred nadchádzajúcimi voľbami tiež štrajku časti učiteľov za vyššie platy a viac peňazí do školstva. Učitelia na základných a stredných školách protest budúci pondelok prerušia, bez toho, že by dosiahli splnenie svojich požiadaviek.


 

01 - Modified: 2008-02-04 09:41:00 - Feat.: 0 - Title: Money Market Ended up in Liquidity Deficit on Friday
01 - Modified: 2024-04-10 15:09:30 - Feat.: - Title: Bývalý manažér Trumpovej firmy ide opäť do väzenia, tentoraz za krivú výpoveď 02 - Modified: 2024-04-07 13:19:26 - Feat.: - Title: Pellegrini chce po skončení vojny rokovať aj s Ruskom. Tam už píšu o mierových rozhovoroch v Bratislave 03 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu 04 - Modified: 2024-04-07 13:35:51 - Feat.: - Title: GALÉRIA Internet reaguje na výsledok prezidentských volieb. Gery v prezidentskej záhrade a víťaz, ktorý ani nekandidoval 05 - Modified: 2024-04-07 11:50:53 - Feat.: - Title: Víťaz prezidentských volieb má dilemu. Kto nahradí Petra Pellegriniho a bude novým predsedom Hlasu?
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
20. apríl 2024 14:39